25 mar 2015 07:00

25 mar 2015 07:12

Gengåvan till Lunden?

NYHETER: Tomtägare har sökt bygglov

Efter chockbeskedet om den planerade hyreshöjningen i Kvantumhuset – nu kan Gengåvan om allt går i lås bli hyresgäst i en fastighet i Lunden.
– Det blir i så fall helt perfekt, säger butikschefen Björn Stigsson.

SLA har i flera artiklar berättat om Gengåvans kommande flytt från Kvantumhuset. Allt började med beskedet i november 2013 från fastighetsägaren att hyran skulle höjas från en till tre miljoner kronor årligen från och med våren 2016.

Butikschefen Björn Stigsson sade i SLA för ett år sedan att det vore helt omöjligt att man skulle betala den årshyran. ”Vår verksamhet är inte kommersiell. Förutom att vi har vissa kostnader, går allt oavkortat till behövande i världen. Vi kan inte ta två miljoner kronor från människor som inte har någonting.”

Flytt om ett år

Efter beskedet var det många som hörde av sig med olika förslag på nya lokaler för Gengåvan second Hand. Nu är det mycket som pekar på att det blir till Lunden som flyttlasset kan gå om ett år.

– Inget är påskrivet och allt är heller inte klart med kommunen, men vi hoppas att det blir så, säger Björn Stigsson.

Tomten det handlar om är belägen mellan Nolhagavägen och Lundenvägen, just nedanför vårdcentralen. Det Skövdeföretag som äger tomten har nu ansökt om bygglov. Ärendet är ute på remiss.

– Om allt går i lås blir den här byggnaden helt perfekt. Man kan säga att chockbeskedet om hyreshöjningen trots allt kanske kan vändas till något positivt för oss. I Lunden skulle vi få lokaler som helt anpassas efter oss och våra behov.

Den nya byggnaden, om bygglovet går igenom, blir cirka 3000 kvadratmeter stor.

– Butiken blir 1500 kvadratmeter och vi kommer också att kunna ha en kafeteria på 200 kvadratmeter.

Enklare att parkera

Resterande utrymmen kan användas till beredning av inkomna varor.

– Vi får in så otroligt mycket, Skövdeborna är fantastiska på att skänka, men det är också ett stort arbete att gå igenom allt som kommer in. I den nya fastigheten kan vi få betydligt mer plats för beredning, även avlastning och lastning blir enklare där liksom parkering.

Bakom Gengåvan står Erikshjälpen, pingstkyrkorna Skövde och Stöpen och Elimkyrkan. Gengåvan startade i Skövde i liten skala 1996 på Långgatan. Några år senare gick flytten till Kvantumhuset, där hyr man idag 1 700 kvadratmeter. Nu kan nästa steg alltså tas för den populära verksamheten.

SLA har i flera artiklar berättat om Gengåvans kommande flytt från Kvantumhuset. Allt började med beskedet i november 2013 från fastighetsägaren att hyran skulle höjas från en till tre miljoner kronor årligen från och med våren 2016.

Butikschefen Björn Stigsson sade i SLA för ett år sedan att det vore helt omöjligt att man skulle betala den årshyran. ”Vår verksamhet är inte kommersiell. Förutom att vi har vissa kostnader, går allt oavkortat till behövande i världen. Vi kan inte ta två miljoner kronor från människor som inte har någonting.”

Flytt om ett år

Efter beskedet var det många som hörde av sig med olika förslag på nya lokaler för Gengåvan second Hand. Nu är det mycket som pekar på att det blir till Lunden som flyttlasset kan gå om ett år.

– Inget är påskrivet och allt är heller inte klart med kommunen, men vi hoppas att det blir så, säger Björn Stigsson.

Tomten det handlar om är belägen mellan Nolhagavägen och Lundenvägen, just nedanför vårdcentralen. Det Skövdeföretag som äger tomten har nu ansökt om bygglov. Ärendet är ute på remiss.

– Om allt går i lås blir den här byggnaden helt perfekt. Man kan säga att chockbeskedet om hyreshöjningen trots allt kanske kan vändas till något positivt för oss. I Lunden skulle vi få lokaler som helt anpassas efter oss och våra behov.

Den nya byggnaden, om bygglovet går igenom, blir cirka 3000 kvadratmeter stor.

– Butiken blir 1500 kvadratmeter och vi kommer också att kunna ha en kafeteria på 200 kvadratmeter.

Enklare att parkera

Resterande utrymmen kan användas till beredning av inkomna varor.

– Vi får in så otroligt mycket, Skövdeborna är fantastiska på att skänka, men det är också ett stort arbete att gå igenom allt som kommer in. I den nya fastigheten kan vi få betydligt mer plats för beredning, även avlastning och lastning blir enklare där liksom parkering.

Bakom Gengåvan står Erikshjälpen, pingstkyrkorna Skövde och Stöpen och Elimkyrkan. Gengåvan startade i Skövde i liten skala 1996 på Långgatan. Några år senare gick flytten till Kvantumhuset, där hyr man idag 1 700 kvadratmeter. Nu kan nästa steg alltså tas för den populära verksamheten.