25 mar 2015 11:36

25 mar 2015 11:36

JO avslutar ärendet om Katarinas fest

Justitieombudsmannen vidtar inga åtgärder mot Skövde kommun med anledning av firandet för kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson.

SLA kunde tidigare i mars avslöja att Skövde kommun planerade att ordna ett firande när Katarina Jonsson fyllde 50 år. Med skattepengar betalade man för en annons i SLA där man bjöd in alla som ville vara med och fira. Kommunen skulle även stå för kostnaden för snittar och tårta bland annat.

En Skövdebo som läste SLA blev extra irriterad över planerna och anmälde kommunen till Justitieombudsmannen, JO. ”Har aldrig hört talas om att kommunens politiker firar sina födelsedagar offentligt på skattebetalarnas bekostnad. Är det verkligen tillåtet”, skrev anmälaren till JO.

Dagen efter artikeln beslutade Katarina Jonsson sig för att själv stå för kostnaden för firandet. ”Hon vill inte att skattepengar ska gå till detta”, sade kommundirektör Tomas Fellbrandt till SLA, även om han själv fortfarande ansåg att kommunen skulle stå för kostnaden. Fellbrandt ansåg att det handlade om ett representationstillfälle där kommunledningen kunde träffa personer som är viktiga för kommunen.” Det är inte en privat tillställning för Katarina”, slog han fast.

Om det faktum att Jonsson bestämde sig för att själv ta kostnaden är skälet till att JO nu avslutar ärendet är oklart. Anneli Svensson, tillförordnad byråchef vid JO, säger bara i sitt beslut att anmälan inte föranleder någon åtgärd från JO:s sida.

SLA kunde tidigare i mars avslöja att Skövde kommun planerade att ordna ett firande när Katarina Jonsson fyllde 50 år. Med skattepengar betalade man för en annons i SLA där man bjöd in alla som ville vara med och fira. Kommunen skulle även stå för kostnaden för snittar och tårta bland annat.

En Skövdebo som läste SLA blev extra irriterad över planerna och anmälde kommunen till Justitieombudsmannen, JO. ”Har aldrig hört talas om att kommunens politiker firar sina födelsedagar offentligt på skattebetalarnas bekostnad. Är det verkligen tillåtet”, skrev anmälaren till JO.

Dagen efter artikeln beslutade Katarina Jonsson sig för att själv stå för kostnaden för firandet. ”Hon vill inte att skattepengar ska gå till detta”, sade kommundirektör Tomas Fellbrandt till SLA, även om han själv fortfarande ansåg att kommunen skulle stå för kostnaden. Fellbrandt ansåg att det handlade om ett representationstillfälle där kommunledningen kunde träffa personer som är viktiga för kommunen.” Det är inte en privat tillställning för Katarina”, slog han fast.

Om det faktum att Jonsson bestämde sig för att själv ta kostnaden är skälet till att JO nu avslutar ärendet är oklart. Anneli Svensson, tillförordnad byråchef vid JO, säger bara i sitt beslut att anmälan inte föranleder någon åtgärd från JO:s sida.