27 mar 2015 13:48

27 mar 2015 16:11

Åtta års fängelse för mordförsök

Högg ett stort antal knivhugg

UPPDATERAD: Med ett stort antal knivhugg attackerade den 42-årige Skövdebon en man i dennes bostad. Nödvärn, hävdade 42-åringen. Men det tror inte tingsrätten på utan dömer honom för mordförsök till fängelse i åtta år.

En man i 50-årsåldern hittades svårt skadad och blödande i en trappuppgång i ett bostadsområde Skövde i mitten av december. Polisen kallades till platsen och lyckades med hjälp av en hundpatrull spåra två personer, den nu dömde 42-årige mannen och en yngre kvinna, släkt till den knivskurna mannen. De anhölls båda misstänkta för försök till mord. Men sedan var det bara mannen som häktades, misstankarna mot kvinnan är avskrivna.

Hävdade nödvärn

När kammaråklagare Lars Johansson åtalade mannen var det som misstänkt för försök till mord. För ett par veckor sedan hölls rättegång mot honom i tingsrätten i Skövde.

42-åringen medgav där att han hade tillfogat den andre mannens skador – men hävdade att han agerat i nödvärn för att skydda kvinnan. 42-åringen och kvinnan sade att mannen gett sig på kvinnan bland annat med ett knytnävsslag och att han då gick emellan för att hindra det brottsliga angreppet.

Men det tror inte tingsrätten på. Domstolen konstaterar i fredagens dom att det inte finns något annat i utredningen som stödjer påståendet om nödvärn annat än 42-åringen och kvinnans diffusa uppgifter.

Skyldig till mordförsök

Tingsrätten anser i stället att 42-åringen har gjort sig skyldig till försök till mord på mannen. Domstolen säger bland annat i domen att 42-åringen utan föregående provokation har attackerat honom med kniv bakifrån och huggit ett flertal gånger.

Han har hämtat nya knivar och fortsatt att hugga mannen när denne lyckats bryta av bladen på två av knivarna. 42-åringen har också hindrat offret från att ta sig ut ur lägenheten och har fortsatt att knivhugga honom. ”Det har således inte varit fråga om något hastigt utfall. Det sätt gärningen utförts på innebär sammantaget att den inte kan anses som mindre grov utan ska bedömas som försök till mord.”

Huggen träffade mannen i huvudet, på kroppen och armarna – han fick sammanlagt tolv sårskador av knivhuggen. Ett av huggen som tog i buken var minst tio centimeter djupt.

Åtta års fängelse

Domstolen anser att försök till mord är ett mycket allvarligt brott med högt straffvärde. Tingsrätten ser som försvårande omständigheter att knivattacken kan leda till framtida men för offret. Någon annan påföljd än fängelse kan inte förekomma, säger domstolen.

42-åringen döms till åtta års fängelse. Han ska också betala 200 000 kronor i skadestånd till mannen.

En man i 50-årsåldern hittades svårt skadad och blödande i en trappuppgång i ett bostadsområde Skövde i mitten av december. Polisen kallades till platsen och lyckades med hjälp av en hundpatrull spåra två personer, den nu dömde 42-årige mannen och en yngre kvinna, släkt till den knivskurna mannen. De anhölls båda misstänkta för försök till mord. Men sedan var det bara mannen som häktades, misstankarna mot kvinnan är avskrivna.

Hävdade nödvärn

När kammaråklagare Lars Johansson åtalade mannen var det som misstänkt för försök till mord. För ett par veckor sedan hölls rättegång mot honom i tingsrätten i Skövde.

42-åringen medgav där att han hade tillfogat den andre mannens skador – men hävdade att han agerat i nödvärn för att skydda kvinnan. 42-åringen och kvinnan sade att mannen gett sig på kvinnan bland annat med ett knytnävsslag och att han då gick emellan för att hindra det brottsliga angreppet.

Men det tror inte tingsrätten på. Domstolen konstaterar i fredagens dom att det inte finns något annat i utredningen som stödjer påståendet om nödvärn annat än 42-åringen och kvinnans diffusa uppgifter.

Skyldig till mordförsök

Tingsrätten anser i stället att 42-åringen har gjort sig skyldig till försök till mord på mannen. Domstolen säger bland annat i domen att 42-åringen utan föregående provokation har attackerat honom med kniv bakifrån och huggit ett flertal gånger.

Han har hämtat nya knivar och fortsatt att hugga mannen när denne lyckats bryta av bladen på två av knivarna. 42-åringen har också hindrat offret från att ta sig ut ur lägenheten och har fortsatt att knivhugga honom. ”Det har således inte varit fråga om något hastigt utfall. Det sätt gärningen utförts på innebär sammantaget att den inte kan anses som mindre grov utan ska bedömas som försök till mord.”

Huggen träffade mannen i huvudet, på kroppen och armarna – han fick sammanlagt tolv sårskador av knivhuggen. Ett av huggen som tog i buken var minst tio centimeter djupt.

Åtta års fängelse

Domstolen anser att försök till mord är ett mycket allvarligt brott med högt straffvärde. Tingsrätten ser som försvårande omständigheter att knivattacken kan leda till framtida men för offret. Någon annan påföljd än fängelse kan inte förekomma, säger domstolen.

42-åringen döms till åtta års fängelse. Han ska också betala 200 000 kronor i skadestånd till mannen.

  • Lena Jonsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.