27 mar 2015 10:09

27 mar 2015 10:56

Överklagar skolbeslutet om dottern

Nu har det första överklagandet kommit gällande kommunens skolplacering av 6-åringar.

– Beslutet är i strid mot skollagen, vi yrkar att vår dotter ska beredas plats på Käpplundaskolan, säger föräldern Thomas Liberg.

Alla sexåringar som vill börja i förskoleklass på Käpplundaskolan till hösten får inte plats enligt kommunen. I stället har ett antal barn placerats på Rydskolan. Redan när föräldrarna fick beslutet i sin hand för drygt två veckor sedan stod det klart att flera kommer att överklaga.

Nu har Ulveksbon Thomas Liberg, vars dotter är en av dem som placerats på Rydskolan trots att hon vill gå på Käpplundaskolan där hennes storebror går, lämnat in överklagandet.

– Vi anser att kommunens beslut ska upphävas eftersom det står i strid med skollagen. Jag gick till stadshuset i torsdags för att lämna in det och för att verkligen se att det diarefördes.

Juristhjälp

Han har tagit hjälp av en jurist och nu är det upp till Skolväsendets överklagandenämnd, eller förvaltningsrätten, att behandla överklagandet.

– Barn- och utbildningsnämnden i Skövde har angett att det är Skolväsendets överklagandenämnd som ska behandla överklagandet, men det är lite otydligt, visa frågor verkar också röra förvaltningsrätten. Den av instanserna det inte berör avvisar i så fall överklagandet.

I överklagandet, som är kritiskt till hur kommunen under flera år har hanterat skolfrågan, har Thomas Liberg siktat in sig på kommunens skäl till att dottern och andra barn inte får plats på Käpplundaskolan är organisatoriska.

– Men vad innebär det? Det har man inte alls preciserat, vi får inga svar på vad de menar. Dessutom har vi fått veta att det finns plats på skolan, men att dessa skall användas för barn som flyttar in i upptagningsområdet, alltså kan man inte skylla på lokalbrist.

En annan fråga är hur kommunen har kunnat bryta loss Ulveket som hör till Käpplundaskolans upptagningsområde och skicka de barnen till Rydskolan.

Enligt uppgift är det fler överklaganden att vänta. Sista dag att klaga är onsdag i nästa vecka.

Alla sexåringar som vill börja i förskoleklass på Käpplundaskolan till hösten får inte plats enligt kommunen. I stället har ett antal barn placerats på Rydskolan. Redan när föräldrarna fick beslutet i sin hand för drygt två veckor sedan stod det klart att flera kommer att överklaga.

Nu har Ulveksbon Thomas Liberg, vars dotter är en av dem som placerats på Rydskolan trots att hon vill gå på Käpplundaskolan där hennes storebror går, lämnat in överklagandet.

– Vi anser att kommunens beslut ska upphävas eftersom det står i strid med skollagen. Jag gick till stadshuset i torsdags för att lämna in det och för att verkligen se att det diarefördes.

Juristhjälp

Han har tagit hjälp av en jurist och nu är det upp till Skolväsendets överklagandenämnd, eller förvaltningsrätten, att behandla överklagandet.

– Barn- och utbildningsnämnden i Skövde har angett att det är Skolväsendets överklagandenämnd som ska behandla överklagandet, men det är lite otydligt, visa frågor verkar också röra förvaltningsrätten. Den av instanserna det inte berör avvisar i så fall överklagandet.

I överklagandet, som är kritiskt till hur kommunen under flera år har hanterat skolfrågan, har Thomas Liberg siktat in sig på kommunens skäl till att dottern och andra barn inte får plats på Käpplundaskolan är organisatoriska.

– Men vad innebär det? Det har man inte alls preciserat, vi får inga svar på vad de menar. Dessutom har vi fått veta att det finns plats på skolan, men att dessa skall användas för barn som flyttar in i upptagningsområdet, alltså kan man inte skylla på lokalbrist.

En annan fråga är hur kommunen har kunnat bryta loss Ulveket som hör till Käpplundaskolans upptagningsområde och skicka de barnen till Rydskolan.

Enligt uppgift är det fler överklaganden att vänta. Sista dag att klaga är onsdag i nästa vecka.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.