27 mar 2015 07:00

27 mar 2015 07:00

Toveks storsatsar med utbyggnad

MOTOR: Ny utställningshall, verkstad och däckhotell

Ny utställningshall med verkstad och däckhotell.
Toveks bil storsatsar i Skövde med en helt ny anläggning för Audi.
– Bygget inleds i sommar, säger platschefen Daniel Johansson.

Den helt nya anläggningen vid Toveks lokaler utmed Törebodavägen planeras stå klar för invigning om drygt ett år. Fram tills dess ska det nuvarande däckhotellet och den gamla veterinärstationen i den södra kanten av företagets markfastighet rivas för att bereda plats åt nybyggnationen.

Ökad försäljning

Toveks nuvarande lokaler byggdes om senast 2007 (gamla Björstigs) men ökad försäljning och allt fler nya bilmodeller som ska trängas om samma utrymme har bidragit till trångboddheten.

– Att vi har ökat våra marknadsdelar och hanterar betydligt större bilvolymer nu än tidigare spelar givetvis in. Därför känns det väldigt inspirerande att vi har en ägare som är energisk och vill satsa på oss här i Skövde, säger Daniel Johansson om vd:n och grundaren Gregor Tovek som även bygger nya anläggningar i Lund och Trollhättan.

– Toveks investerar närmare 170 miljoner kronor i de här tre orterna, så det handlar om en offensiv satsning. För oss blir det ett stort lyft att få tillgång till så stora och fräscha nya lokaler, säger Daniel Johansson.

Enligt Toveks platschef i Skövde är företagets snabba utveckling en återspegling av VW-koncernens framgångar både globalt och i Sverige där man säljer allt fler bilar och tar fram nya modeller i rask takt. I fjol sålde Toveks i Skövde mer än 800 nya personbilar och har i dag drygt 20 procent av nybilsmarknaden.

– Det har hänt mycket på kort tid och det är många spännande nyheter på gång, så vår nya anläggning ligger rätt i tiden, säger Daniel Johansson.

Har de nya etableringarna i området påverkat beslutet att bygga ut?

– Nej, vi har haft ett stort behov av större lokaler under ganska lång tid. I grunden tror jag dessutom att vi gynnas av konkurrensen och att handel föder handel, säger Johansson till SLA.

Audi profileras

Företagets nya anläggning byggs specifikt för VW-koncernens premium-varumärke Audi som kommer att profileras starkt i de kommande lokalerna med fabriksnya och begagnade Audibilar, ny verkstad och ett nytt däckhotell. Exakt hur stor byggnaden blir är inte spikat, men den kommer att sträcka sig hela vägen från den nuvarande veterinärstationen och är tänkt att dockas i hop med den befintliga byggnaden.

– Det handlar om ett par tusen kvadratmeter som tillförs, vilket även kommer att leda till nyanställningar. Hur många det rör sig om är för tidigt att säga.

Nybygget innebär att de övriga märkena VW, Skoda och Seat får större utrymme i de befintliga lokalerna. Även dessa kommer att förändras.

– Den delen där Skoda huserar får nytt utseende både in- och utvändigt. Det arbetet har redan påbörjats, berättar Daniel Johansson.

Den helt nya anläggningen vid Toveks lokaler utmed Törebodavägen planeras stå klar för invigning om drygt ett år. Fram tills dess ska det nuvarande däckhotellet och den gamla veterinärstationen i den södra kanten av företagets markfastighet rivas för att bereda plats åt nybyggnationen.

Ökad försäljning

Toveks nuvarande lokaler byggdes om senast 2007 (gamla Björstigs) men ökad försäljning och allt fler nya bilmodeller som ska trängas om samma utrymme har bidragit till trångboddheten.

– Att vi har ökat våra marknadsdelar och hanterar betydligt större bilvolymer nu än tidigare spelar givetvis in. Därför känns det väldigt inspirerande att vi har en ägare som är energisk och vill satsa på oss här i Skövde, säger Daniel Johansson om vd:n och grundaren Gregor Tovek som även bygger nya anläggningar i Lund och Trollhättan.

– Toveks investerar närmare 170 miljoner kronor i de här tre orterna, så det handlar om en offensiv satsning. För oss blir det ett stort lyft att få tillgång till så stora och fräscha nya lokaler, säger Daniel Johansson.

Enligt Toveks platschef i Skövde är företagets snabba utveckling en återspegling av VW-koncernens framgångar både globalt och i Sverige där man säljer allt fler bilar och tar fram nya modeller i rask takt. I fjol sålde Toveks i Skövde mer än 800 nya personbilar och har i dag drygt 20 procent av nybilsmarknaden.

– Det har hänt mycket på kort tid och det är många spännande nyheter på gång, så vår nya anläggning ligger rätt i tiden, säger Daniel Johansson.

Har de nya etableringarna i området påverkat beslutet att bygga ut?

– Nej, vi har haft ett stort behov av större lokaler under ganska lång tid. I grunden tror jag dessutom att vi gynnas av konkurrensen och att handel föder handel, säger Johansson till SLA.

Audi profileras

Företagets nya anläggning byggs specifikt för VW-koncernens premium-varumärke Audi som kommer att profileras starkt i de kommande lokalerna med fabriksnya och begagnade Audibilar, ny verkstad och ett nytt däckhotell. Exakt hur stor byggnaden blir är inte spikat, men den kommer att sträcka sig hela vägen från den nuvarande veterinärstationen och är tänkt att dockas i hop med den befintliga byggnaden.

– Det handlar om ett par tusen kvadratmeter som tillförs, vilket även kommer att leda till nyanställningar. Hur många det rör sig om är för tidigt att säga.

Nybygget innebär att de övriga märkena VW, Skoda och Seat får större utrymme i de befintliga lokalerna. Även dessa kommer att förändras.

– Den delen där Skoda huserar får nytt utseende både in- och utvändigt. Det arbetet har redan påbörjats, berättar Daniel Johansson.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.