30 mar 2015 19:50

24 apr 2015 16:06

Käpplunda gruva kan bli skidbacke

NY VERSION. Skövde kommun kan vara på väg att skaka liv i planerna om en förlängning av skidbacken. I år satsas tre miljoner kronor på att återställa Käpplunda gruva och påbörja en omställning av området.

Kommunfullmäktige godkände på måndagskvällen den reviderade budgeten för 2015 och bland nyheterna fanns just de tre miljonerna till Käpplunda gruva.

– Pengarna ska användas till att sanera inne i bergrummet och stänga den helt, kanske genom att gjuta igen ingången. Det är ett farligt område med stor risk för olyckor. Det här görs för att minska risken för olyckor, men förbereder också för en framtida skidbacke som i så fall förlängs ner mot Dalvägen, säger Stig Johansson vid kommunens samhällsbyggnadssektor.

Enligt Stig Johansson handlar det om att redan i år börja ta hand om överskottsmassor från andra projekt som kan användas för att börja fylla upp i området mellan Dalvägen/Ekängsvägen och gruvans mynning.

Det kommer att krävas enorma volymer massor för att fylla upp för nivåskillnaderna.

”Första steget”

Några politiska beslut om att satsa på en längre skidbacke finns inte i dag. Idén väcktes senast på 00-talet när SK Vitesse tog fram ett konkret förslag på en förlängning. Då fanns en konflikt om området skulle användas för bostäder eller skidbacke.

Backplanerna blev aldrig av då, men i kommunens översiktsplan är området utpekat för en slalombacke. Slalombacken diskuteras också ingående i den stora utredning om Billingens framtid som pågår.

Kommunalrådet Leif Walterum (C) var tydlig med hur han såg på måndagens beslut.

– Från Centerpartiets sida är det här första steget mot en ny skidbacke, sa Leif Walterum i debatten.

Inget löfte

Kommunalrådskollegan Katarina Jonsson (M) vill inte gå så långt.

– Det här är inget löfte om att förlänga skidbacken. Vi är positiva till en längre backe och området är utmärkt för fritidsområde, men jag vill inte lägga en våt filt över utredningen om Billingens framtid genom att göra politiska utfästelser nu, kommenterade Jonsson för SLA efteråt.

– I det korta perspektivet gör vi främst det här för att minska risken för olyckor.

Kommunfullmäktige godkände på måndagskvällen den reviderade budgeten för 2015 och bland nyheterna fanns just de tre miljonerna till Käpplunda gruva.

– Pengarna ska användas till att sanera inne i bergrummet och stänga den helt, kanske genom att gjuta igen ingången. Det är ett farligt område med stor risk för olyckor. Det här görs för att minska risken för olyckor, men förbereder också för en framtida skidbacke som i så fall förlängs ner mot Dalvägen, säger Stig Johansson vid kommunens samhällsbyggnadssektor.

Enligt Stig Johansson handlar det om att redan i år börja ta hand om överskottsmassor från andra projekt som kan användas för att börja fylla upp i området mellan Dalvägen/Ekängsvägen och gruvans mynning.

Det kommer att krävas enorma volymer massor för att fylla upp för nivåskillnaderna.

”Första steget”

Några politiska beslut om att satsa på en längre skidbacke finns inte i dag. Idén väcktes senast på 00-talet när SK Vitesse tog fram ett konkret förslag på en förlängning. Då fanns en konflikt om området skulle användas för bostäder eller skidbacke.

Backplanerna blev aldrig av då, men i kommunens översiktsplan är området utpekat för en slalombacke. Slalombacken diskuteras också ingående i den stora utredning om Billingens framtid som pågår.

Kommunalrådet Leif Walterum (C) var tydlig med hur han såg på måndagens beslut.

– Från Centerpartiets sida är det här första steget mot en ny skidbacke, sa Leif Walterum i debatten.

Inget löfte

Kommunalrådskollegan Katarina Jonsson (M) vill inte gå så långt.

– Det här är inget löfte om att förlänga skidbacken. Vi är positiva till en längre backe och området är utmärkt för fritidsområde, men jag vill inte lägga en våt filt över utredningen om Billingens framtid genom att göra politiska utfästelser nu, kommenterade Jonsson för SLA efteråt.

– I det korta perspektivet gör vi främst det här för att minska risken för olyckor.

  • Per Engelbrektsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.