30 mar 2015 12:12

30 mar 2015 14:53

Tre års fängelse för knivhugg

NY VERSION. Åklagaren ansåg att kvinnan som knivhögg sin exsambo skulle dömas till sex års fängelse för mordförsök. Men hovrätten anser inte att det är utrett att hon hade uppsåt att döda och döms därför för grov misshandel till tre års fängelse.

Skövdekvinnan högg i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm. Hon erkände gärningen direkt, men har hela tiden hävdat att hon agerade i nödvärn. Hon åtalades misstänkt för försök till mord och även för falsk tillvitelse då hon anklagat exsambon för att tidigare ha utsatt henne för misshandel.

Ville frikännas

Vid rättegången i Stockholms tingsrätt yrkade åklagaren att hon skulle dömas till fängelse i åtta år för försök till mord. Men tingsrätten ansåg inte att det framkommit att hon hade direkt uppsåt att beröva mannen livet och dömde henne till fängelse i 3 år och 3 månader för grov misshandel. Kvinnan överklagade domen med yrkandet om att hon skulle frikännas. Även åklagaren och kvinnans exsambo överklagade tingsrättens dom – de ville i stället att hon skulle dömas för mordförsök till ett längre fängelsestraff.

Oklart uppsåt

Rättegången i Svea hovrätt pågick i tre dagar för ett par veckor sedan – på måndagen kom domen mot Skövdekvinnan. Hovrätten gör i stort sett samma bedömning av fallet som tingsrätten. Domstolen anser inte att det i utredningen finns stöd för att kvinnan i gärningsögonblicket insåg att det fanns en avsevärd risk för att exsambon kunde avlida till följd av hennes agerande. Det är heller inte klarlagt, enligt hovrätten, att hon var likgiltig inför om så skedde.

”Hovrätten anser således att det inte är utrett att XX hade uppsåt att döda NN. Hon ska därför inte dömas för försök till mord, utan för grov misshandel”.

Tre års fängelse

Däremot anser hovrätten att det brott kvinnan gjort sig skyldig till har ett straffvärde på tre års fängelse, inte tre år och tre månader som tingsrätten ansåg. Hon döms också för falsk tillvitelse.

Hovrätten sänker skadeståndet till den knivhuggne mannen, från 82000 kronor som tingsrätten beslutade, till 62 000 kronor.

Kvinnans försvarare, Skövdeadvokaten Staffan Uvabeck, säger till SLA att man sannolikt kommer att begära prövning i Högsta Domstolen, HD.

– Då enbart i gällande påföljden. Vi anser att den skulle stannat vid två års fängelse. I övrigt är vi ändå relativt nöjda med domen.

Skövdekvinnan högg i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm. Hon erkände gärningen direkt, men har hela tiden hävdat att hon agerade i nödvärn. Hon åtalades misstänkt för försök till mord och även för falsk tillvitelse då hon anklagat exsambon för att tidigare ha utsatt henne för misshandel.

Ville frikännas

Vid rättegången i Stockholms tingsrätt yrkade åklagaren att hon skulle dömas till fängelse i åtta år för försök till mord. Men tingsrätten ansåg inte att det framkommit att hon hade direkt uppsåt att beröva mannen livet och dömde henne till fängelse i 3 år och 3 månader för grov misshandel. Kvinnan överklagade domen med yrkandet om att hon skulle frikännas. Även åklagaren och kvinnans exsambo överklagade tingsrättens dom – de ville i stället att hon skulle dömas för mordförsök till ett längre fängelsestraff.

Oklart uppsåt

Rättegången i Svea hovrätt pågick i tre dagar för ett par veckor sedan – på måndagen kom domen mot Skövdekvinnan. Hovrätten gör i stort sett samma bedömning av fallet som tingsrätten. Domstolen anser inte att det i utredningen finns stöd för att kvinnan i gärningsögonblicket insåg att det fanns en avsevärd risk för att exsambon kunde avlida till följd av hennes agerande. Det är heller inte klarlagt, enligt hovrätten, att hon var likgiltig inför om så skedde.

”Hovrätten anser således att det inte är utrett att XX hade uppsåt att döda NN. Hon ska därför inte dömas för försök till mord, utan för grov misshandel”.

Tre års fängelse

Däremot anser hovrätten att det brott kvinnan gjort sig skyldig till har ett straffvärde på tre års fängelse, inte tre år och tre månader som tingsrätten ansåg. Hon döms också för falsk tillvitelse.

Hovrätten sänker skadeståndet till den knivhuggne mannen, från 82000 kronor som tingsrätten beslutade, till 62 000 kronor.

Kvinnans försvarare, Skövdeadvokaten Staffan Uvabeck, säger till SLA att man sannolikt kommer att begära prövning i Högsta Domstolen, HD.

– Då enbart i gällande påföljden. Vi anser att den skulle stannat vid två års fängelse. I övrigt är vi ändå relativt nöjda med domen.