31 mar 2015 06:00

31 mar 2015 07:10

Renoveringen håller varken tidsplan – eller budget

Renoveringen av Tuben vid resecentrum har inte gått helt enligt plan. Arbetet kommer att dra ut på tiden – och kosta mer pengar.

Den 22 år gamla tuben som går över stambanan vid resecentrum började renoveras i höstas. 1 mars skulle den vara redo. Men 30 dagar efter utsatt tid läcker Tuben vatten och är en bra bit från färdigrenoverad.

– Vi har haft en lite bekymmersam resa. Det har varit problem med allehanda saker och därför blir vi inte klara vid den tidpunkt som vi hade hoppats på från början, kan NCC:s affärschef Carl-Johan Appelberg slå fast.

En av huvudorsakerna till förseningen, enligt Appelberg, är att Trafikverket har dragit ut på tiden genom att inte ha gjort klart för vilka regelverk som gäller vid konstruktionen.

– De har inte varit samsynkade i organisationen och fått fram vilket regelverk som faktiskt gäller, säger han.

Ökad kostnad

Ett klart tecken på att renoveringen har en bit kvar är att det rinner in vatten mellan spår fyra och fem – fönstret har inte hunnit tätas ordentligt. För att få ordning på detta behöver man stänga av vissa spår och detta ska ske under vecka 20, enligt Carl-Johan Appelberg.

I stället för 1 mars väntas nu renoveringen bli klar vecka 25 (mitten av juni).

Det har dragit ut på tiden. Har det drivit upp kostnaderna också?

– Ja, det har det.

Hur mycket?

– Det vill jag inte gå in på.

Miljonsummor?

– Det får stå för dig om du tror det, säger Appelberg.

25 miljoner kronor var den ursprungliga budgeteringen för Trafikverkets projekt i samarbete med Skövde kommun och Jernhusen. Skövde kommun står för 45 procent av kostnaden (11,25 miljoner), berättar Stig Johansson, projektledare för kommunens del. Han har inte nåtts av några uppgifter om ökade kostnader, inte något som rör Skövde kommun i alla fall.

SLA har inte nått Trafikverket för en kommentar.

Den 22 år gamla tuben som går över stambanan vid resecentrum började renoveras i höstas. 1 mars skulle den vara redo. Men 30 dagar efter utsatt tid läcker Tuben vatten och är en bra bit från färdigrenoverad.

– Vi har haft en lite bekymmersam resa. Det har varit problem med allehanda saker och därför blir vi inte klara vid den tidpunkt som vi hade hoppats på från början, kan NCC:s affärschef Carl-Johan Appelberg slå fast.

En av huvudorsakerna till förseningen, enligt Appelberg, är att Trafikverket har dragit ut på tiden genom att inte ha gjort klart för vilka regelverk som gäller vid konstruktionen.

– De har inte varit samsynkade i organisationen och fått fram vilket regelverk som faktiskt gäller, säger han.

Ökad kostnad

Ett klart tecken på att renoveringen har en bit kvar är att det rinner in vatten mellan spår fyra och fem – fönstret har inte hunnit tätas ordentligt. För att få ordning på detta behöver man stänga av vissa spår och detta ska ske under vecka 20, enligt Carl-Johan Appelberg.

I stället för 1 mars väntas nu renoveringen bli klar vecka 25 (mitten av juni).

Det har dragit ut på tiden. Har det drivit upp kostnaderna också?

– Ja, det har det.

Hur mycket?

– Det vill jag inte gå in på.

Miljonsummor?

– Det får stå för dig om du tror det, säger Appelberg.

25 miljoner kronor var den ursprungliga budgeteringen för Trafikverkets projekt i samarbete med Skövde kommun och Jernhusen. Skövde kommun står för 45 procent av kostnaden (11,25 miljoner), berättar Stig Johansson, projektledare för kommunens del. Han har inte nåtts av några uppgifter om ökade kostnader, inte något som rör Skövde kommun i alla fall.

SLA har inte nått Trafikverket för en kommentar.

  • Herman Öberg

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.