02 apr 2015 06:00

02 apr 2015 06:45

"Bra om entrén öppnas"

Skövdebostäders vd Dan Sandén anser att Torggatan blir som en ”bakgata” på grund av den stängda Commerceentrén. Frågan aktualiseras när fler flyttar in i området eftersom Tyr 3 står klart.

– En öppen entré åt norr skulle vara positivt för hela stan.

När Dan Sandén beskriver det nya bostadsprojektet Tyr 3 på Torggatan är det uttryck som ”rymliga, fina lägenheter, stora balkonger, mitt i centrum, nära till allt” som han använder. Egentligen, säger han, är det bara en sak som är trist för de nya hyresgästerna där – och för dem som redan bor i området – att den norra entrén till Commerce är stängd.

”Blockerar utvecklingen”

– Jag tycker bara att det är synd eftersom Commerce på detta sättet har fått en baksida som utgör en effektiv barriär och blockerar centrums utveckling mot norr, säger Dan Sandén till SLA.

– Inte minst med tanke på planerna på parkeringsdäck och eventuellt bostäder i kvarteret Diana.

Frågan om entrén till Commerce från Torrgatan har varit het i Skövde under många år. Diskussionerna ledde fram till att den stängdes tillfälligt 2002, men har inte öppnats efter det. 2013 beslutade kommunstyrelsen om permanent stängning av entrén efter en begäran från fastighetsägaren Diligentia Commerce AB. Rätten att stänga passagen medges i ett tilläggsavtal till tomrättskontraktet.

– Jag vill poängtera att jag naturligtvis inte har några synpunkter på Commerce verksamhet eller beslut som är tagna i kommunstyrelsen, men den stängda entrén är tråkig bland annat för de boende norr om Commerce.

Bakgata i centrum

Sandén anser att det är på grund av den stängda entrén som den delen av Torggatan känns som en ”bakgata” mitt i centrum.

– Det skulle vara positivt för hela stan och centrum om barriären tonades ned genom en öppen entré på Commerce. Med rätt utformning av miljön på Torggatan kan centrum bli ännu trevligare och attraktivare.

Kommunalrådet Leif Walterum (C) säger till SLA att det inte är aktuellt att öppna dörren igen, att kommunen släppte det kravet på fastighetsägaren när dörren öppnades i hörnet mot Sandtorget.

– Det var det avgörande. Sedan skulle det vara önskvärt att få liv i fasaden på något sätt, hur vet inte jag, men så man får bort känslan av att det bara är en tegelvägg.

När Dan Sandén beskriver det nya bostadsprojektet Tyr 3 på Torggatan är det uttryck som ”rymliga, fina lägenheter, stora balkonger, mitt i centrum, nära till allt” som han använder. Egentligen, säger han, är det bara en sak som är trist för de nya hyresgästerna där – och för dem som redan bor i området – att den norra entrén till Commerce är stängd.

”Blockerar utvecklingen”

– Jag tycker bara att det är synd eftersom Commerce på detta sättet har fått en baksida som utgör en effektiv barriär och blockerar centrums utveckling mot norr, säger Dan Sandén till SLA.

– Inte minst med tanke på planerna på parkeringsdäck och eventuellt bostäder i kvarteret Diana.

Frågan om entrén till Commerce från Torrgatan har varit het i Skövde under många år. Diskussionerna ledde fram till att den stängdes tillfälligt 2002, men har inte öppnats efter det. 2013 beslutade kommunstyrelsen om permanent stängning av entrén efter en begäran från fastighetsägaren Diligentia Commerce AB. Rätten att stänga passagen medges i ett tilläggsavtal till tomrättskontraktet.

– Jag vill poängtera att jag naturligtvis inte har några synpunkter på Commerce verksamhet eller beslut som är tagna i kommunstyrelsen, men den stängda entrén är tråkig bland annat för de boende norr om Commerce.

Bakgata i centrum

Sandén anser att det är på grund av den stängda entrén som den delen av Torggatan känns som en ”bakgata” mitt i centrum.

– Det skulle vara positivt för hela stan och centrum om barriären tonades ned genom en öppen entré på Commerce. Med rätt utformning av miljön på Torggatan kan centrum bli ännu trevligare och attraktivare.

Kommunalrådet Leif Walterum (C) säger till SLA att det inte är aktuellt att öppna dörren igen, att kommunen släppte det kravet på fastighetsägaren när dörren öppnades i hörnet mot Sandtorget.

– Det var det avgörande. Sedan skulle det vara önskvärt att få liv i fasaden på något sätt, hur vet inte jag, men så man får bort känslan av att det bara är en tegelvägg.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.