02 apr 2015 08:00

02 apr 2015 08:00

Endast åtta av 43 lag klarade tuffa utmaningen

Skövdesonen Simon Jaktlund hamnade på en hedervärd andraplats när han, tillsammans med lagkamraten Ulrik Larsson Götzmann, försvarade sin mästartitel från fjolårets seger i VM i snowkiting.

När SLA når Skövdesonen Simon Jaktlund via telefon i sitt hem i Östersund på måndagsmorgonen har han knappt hunnit vakna efter den senaste veckans äventyr över norska Varangerhalvön.

Hittade ersättare

– Det var väldigt tuffa förutsättningar i år och vi blev överraskade med silverfest när vi kom hem i går, så jag är lite sliten, skämtar han.

Det är sjunde gången som tävlingen arrangeras och Simon Jaktlund, som förra året vann tävlingen tillsammans med Richard Wernersson, hade siktet inställt på vinst även i år. Meningen var att Simon och Richard skulle försvara titeln tillsammans men en skada tvingade Richard att ställa in och Simon att snabbt hitta en ersättare. Kompisen Ulrik Larsson Götzmann hoppade in i hans ställe.

Imponerande insatts

– Ulrik har långerfarenhet av snowkiting, men han har aldrig varit med och tävlat, så jag är väldigt imponerad av hans insatts, säger Simon.

Väderförhållandena för årets tävling var väldigt svåra och satte käppar i hjulet för många lag.

Dramatisk start

– Det var 43 lag som startade, men det var bara åtta som fullföljde hela tävlingen och tog sig i mål, berättar Simon och säger att han är stolt över silverplatsen.

– Ulrik var med i en krock i starten och fick kinden uppskuren av en lina, så vi fick bandagera honom och ta ett snabbt beslut om vi ens skulle starta. Vi missade vi starten med 20 minuter och att då hamna på andra plats är jag väldigt nöjd med, säger han.

Att just Simon och Richard klarade sig igenom tävlingen när många andra gav upp tror han beror på stor erfarenhet och mentalstyrka.

Ger inte upp

– Det häftiga med den här tävlingen är ju att vädret bjuder på så mycket, under ett dygn kan man få uppleva vinterns alla olika stadier, från snöstorm med starka vindar till sol och vindstilla och då gäller det att kunna sin sak, säger Simon.

– Men jag ger inte upp i första taget och jag är bra på att hitta positiva tankesätt i jobbiga situationer, dessutom är naturupplevelsen och återbetalningen i glädjen över att gå i mål helt obeskrivlig, avslutar Simon Jaktlund.

När SLA når Skövdesonen Simon Jaktlund via telefon i sitt hem i Östersund på måndagsmorgonen har han knappt hunnit vakna efter den senaste veckans äventyr över norska Varangerhalvön.

Hittade ersättare

– Det var väldigt tuffa förutsättningar i år och vi blev överraskade med silverfest när vi kom hem i går, så jag är lite sliten, skämtar han.

Det är sjunde gången som tävlingen arrangeras och Simon Jaktlund, som förra året vann tävlingen tillsammans med Richard Wernersson, hade siktet inställt på vinst även i år. Meningen var att Simon och Richard skulle försvara titeln tillsammans men en skada tvingade Richard att ställa in och Simon att snabbt hitta en ersättare. Kompisen Ulrik Larsson Götzmann hoppade in i hans ställe.

Imponerande insatts

– Ulrik har långerfarenhet av snowkiting, men han har aldrig varit med och tävlat, så jag är väldigt imponerad av hans insatts, säger Simon.

Väderförhållandena för årets tävling var väldigt svåra och satte käppar i hjulet för många lag.

Dramatisk start

– Det var 43 lag som startade, men det var bara åtta som fullföljde hela tävlingen och tog sig i mål, berättar Simon och säger att han är stolt över silverplatsen.

– Ulrik var med i en krock i starten och fick kinden uppskuren av en lina, så vi fick bandagera honom och ta ett snabbt beslut om vi ens skulle starta. Vi missade vi starten med 20 minuter och att då hamna på andra plats är jag väldigt nöjd med, säger han.

Att just Simon och Richard klarade sig igenom tävlingen när många andra gav upp tror han beror på stor erfarenhet och mentalstyrka.

Ger inte upp

– Det häftiga med den här tävlingen är ju att vädret bjuder på så mycket, under ett dygn kan man få uppleva vinterns alla olika stadier, från snöstorm med starka vindar till sol och vindstilla och då gäller det att kunna sin sak, säger Simon.

– Men jag ger inte upp i första taget och jag är bra på att hitta positiva tankesätt i jobbiga situationer, dessutom är naturupplevelsen och återbetalningen i glädjen över att gå i mål helt obeskrivlig, avslutar Simon Jaktlund.

  • Anna Leijon