02 apr 2015 11:33

02 apr 2015 11:33

Fängelse för brutalt rånförsök

Den man som försökte tvinga sig in i Shellbutiken och avlossade ett skott framför den anställde, dömdes på torsdagen till fängelse i 1,5 år. Han dömdes för rån av normalgraden, tingsrätten ansåg inte att det var ett grovt brott. De två medåtalade Skövdeborna frikändes.

I januari utsattes Shell/Seven Eleven i Skövde för ett brutalt rånförsök. En beväpnad man med rånarluva hotade en anställd som var på väg att lämna butiken – rånaren försökte tvinga sig in och avlossade också ett skott. Den anställde reagerade snabbt och tog sig tillbaka in, när dörren öppnades utlöstes larmet och lokalen rökfylldes. Han gömde sig och larmade polisen.

Senare under natten greps tre män i närheten, två 20-åringar från Skövde och en 29-åring från Södertälje, när de knuffade på en bil som fått bensinstopp. Alla tre har ända sedan de greps förnekat brott och haft olika versioner om varför de befann sig i närheten av Shell kort efter rånet.

Men dagen innan rättegången i tingsrätten i Skövde för ett par veckor sedan tog ärendet en ny vändning. 29-åringen ville erkänna gärningen, dock inte grovt brott. Via sin advokat Lars Hurtig kontaktade han polisen och lämnade över en karta över området kring Coop Extra i Skövde där han skulle ha gjort sig av med vapnet efter rånförsöket. Han ska också ha uppgett att han inte ville att de två 20-åringarna skulle dömas för något de inte gjort och ville ta ansvar. Området söktes av, bland annat med hjälp av en polishund, men något vapen hittades inte.

En annan anledning till att mannen kontaktade polisen om vapnet, enligt hans advokat, var att han ville visa att det inte är ett riktigt vapen.

”Ingen beklagar mer än han att vapnet inte hittats”, sade advokaten under rättegången.

I torsdagens dom konstaterar tingsrätten att mycket talar för att mannen hade ett riktigt vapen, men eftersom åklagaren inte lyckats styrka att det var det, bedömer tingsrätten rånförsöket som ett brott av normalgraden, inte grovt.

I januari utsattes Shell/Seven Eleven i Skövde för ett brutalt rånförsök. En beväpnad man med rånarluva hotade en anställd som var på väg att lämna butiken – rånaren försökte tvinga sig in och avlossade också ett skott. Den anställde reagerade snabbt och tog sig tillbaka in, när dörren öppnades utlöstes larmet och lokalen rökfylldes. Han gömde sig och larmade polisen.

Senare under natten greps tre män i närheten, två 20-åringar från Skövde och en 29-åring från Södertälje, när de knuffade på en bil som fått bensinstopp. Alla tre har ända sedan de greps förnekat brott och haft olika versioner om varför de befann sig i närheten av Shell kort efter rånet.

Men dagen innan rättegången i tingsrätten i Skövde för ett par veckor sedan tog ärendet en ny vändning. 29-åringen ville erkänna gärningen, dock inte grovt brott. Via sin advokat Lars Hurtig kontaktade han polisen och lämnade över en karta över området kring Coop Extra i Skövde där han skulle ha gjort sig av med vapnet efter rånförsöket. Han ska också ha uppgett att han inte ville att de två 20-åringarna skulle dömas för något de inte gjort och ville ta ansvar. Området söktes av, bland annat med hjälp av en polishund, men något vapen hittades inte.

En annan anledning till att mannen kontaktade polisen om vapnet, enligt hans advokat, var att han ville visa att det inte är ett riktigt vapen.

”Ingen beklagar mer än han att vapnet inte hittats”, sade advokaten under rättegången.

I torsdagens dom konstaterar tingsrätten att mycket talar för att mannen hade ett riktigt vapen, men eftersom åklagaren inte lyckats styrka att det var det, bedömer tingsrätten rånförsöket som ett brott av normalgraden, inte grovt.