10 apr 2015 06:00

16 jun 2015 10:45

Käkkirurgen som förser studenter med lunch

RESTAURANG: Krogen rakt över gatan

Varje dag behöver runt 4000 högskolestudenter i Skövde en god och näringsrik lunch för att orka med sina studier. Många av dem väljer att gå till andra sidan gatan för att inta ett mål mat.

För bara några år sedan arbetade Sabri Homi som käkkirurg på ett sjukhus i sitt hemland Syrien. För två år sedan bestämde han sig för att flytta till Sverige.

– Även om det var krig i Syrien redan då, så var det inte därför jag flyttade. Jag hade planer på att flytta redan innan kriget bröt ut eftersom jag hade en bror och flera kusiner som redan bodde här, så jag flyttade helt frivilligt för att få större trygghet, förklarar Sabri.

Bra mat

Just nu studerar han för att kunna komplettera sin läkarutbildning så att den blir godkänd även på svenska sjukhus.

Men eftersom han behöver försörja sig under tiden så tog han för ett och ett halvt år sedan över restaurangen Två rum och kök som ligger mittemot högskolan.

– Eftersom det kommer mycket studenter hit så vill jag hjälpa dem på det sätt jag kan, genom att erbjuda dem näringsrik mat i lagom mängder till ett bra pris, säger Sabri.

Att träffa studenter varje dag tycker han är jätteroligt.

– Det kommer ungdomar hit från hela världen och jag pratar själv många språk så jag kan prata på assyriska, arabiska, franska, engelska och svenska på samma dag, säger han.

Gör förändringar

Inom ett år räknar Sabri med att få sin svenska läkarlegitimation och kunna börja arbeta som käkkirurg igen.

– Men även om jag får jobb som läkare så kommer jag ha kvar restaurangen eftersom jag trivs så bra, säger han.

Han har planer på att genomföra vissa förändringar framöver.

­– Vi kommer byta ut inredningen och satsa på att servera en á la cartemeny på kvällen, så att det blir mer verksamhet över hela dagen, förklarar han.

Han vill även servera mer ekologisk mat.

– Många ungdomar är medvetna om vad de äter och då är ekologisk mat av högkvalitet ett sätt att möta efterfrågan.

Anställa fler

Restaurangen har idag tre anställda och en praktikant och inom kort kan det eventuellt bli aktuellt att anställa fler.

– Men det måste vara personer som har erfarenhet av yrket och det är inte alltid lätt att hitta, säger Sabri.

Adam Imat har varit anställd på Två rum och kök i ett år och arbetar som pizzabagare.

– Min specialitet är pizzan Babylons special som har ost i kanterna, det är få som kan göra den så bra som jag, säger han med ett leende.

För bara några år sedan arbetade Sabri Homi som käkkirurg på ett sjukhus i sitt hemland Syrien. För två år sedan bestämde han sig för att flytta till Sverige.

– Även om det var krig i Syrien redan då, så var det inte därför jag flyttade. Jag hade planer på att flytta redan innan kriget bröt ut eftersom jag hade en bror och flera kusiner som redan bodde här, så jag flyttade helt frivilligt för att få större trygghet, förklarar Sabri.

Bra mat

Just nu studerar han för att kunna komplettera sin läkarutbildning så att den blir godkänd även på svenska sjukhus.

Men eftersom han behöver försörja sig under tiden så tog han för ett och ett halvt år sedan över restaurangen Två rum och kök som ligger mittemot högskolan.

– Eftersom det kommer mycket studenter hit så vill jag hjälpa dem på det sätt jag kan, genom att erbjuda dem näringsrik mat i lagom mängder till ett bra pris, säger Sabri.

Att träffa studenter varje dag tycker han är jätteroligt.

– Det kommer ungdomar hit från hela världen och jag pratar själv många språk så jag kan prata på assyriska, arabiska, franska, engelska och svenska på samma dag, säger han.

Gör förändringar

Inom ett år räknar Sabri med att få sin svenska läkarlegitimation och kunna börja arbeta som käkkirurg igen.

– Men även om jag får jobb som läkare så kommer jag ha kvar restaurangen eftersom jag trivs så bra, säger han.

Han har planer på att genomföra vissa förändringar framöver.

­– Vi kommer byta ut inredningen och satsa på att servera en á la cartemeny på kvällen, så att det blir mer verksamhet över hela dagen, förklarar han.

Han vill även servera mer ekologisk mat.

– Många ungdomar är medvetna om vad de äter och då är ekologisk mat av högkvalitet ett sätt att möta efterfrågan.

Anställa fler

Restaurangen har idag tre anställda och en praktikant och inom kort kan det eventuellt bli aktuellt att anställa fler.

– Men det måste vara personer som har erfarenhet av yrket och det är inte alltid lätt att hitta, säger Sabri.

Adam Imat har varit anställd på Två rum och kök i ett år och arbetar som pizzabagare.

– Min specialitet är pizzan Babylons special som har ost i kanterna, det är få som kan göra den så bra som jag, säger han med ett leende.