11 apr 2015 06:00

13 apr 2015 07:16

Jorden runt med sitt minne

AUSTRALIEN: En ny värld har öppnat sig för Jonas von Essen

Kändis. Världsmästaren i minne, Jonas von Essen, ska lära studenter i Australien att få bättre minne. Just nu är han i Darwin för att filma en webbkurs. På måndag syns han dessutom i Parneviks.

Jonas von Essen från Skövde har dubbelt upp visat att han har världens bästa minne. Två gånger har han vunnit VM i minne, senast i december förra året.

Tillvaron har förändrats dramatiskt och hans kunskaper och framgångar tar honom över hela världen. Just nu befinner sig Jonas i Darwin i norra Australien där han samarbetar med Charles Darwin university.

– Jag är med och utformar en minneskurs. Många studenter har problem med att komma ihåg saker och de behöver hjälp med studietekniken. Universitetet kontaktade mig och frågade om jag var intresserad av att utforma kursen. Det ville jag förstås, det är ju jättespännande.

Jonas ägnar nu tio dagar åt arbetet där ett team spelar in de olika kursmomenten med övningar och tekniker som studenterna kan använda sig av.

Hos krokodilerna

– Jag tror det blir lite som ett dataspel där jag ska gå omkring i 3D-animerade rum. När kursen är klar ska den läggas på universitetets hemsida så att vem som helst kan titta.

För att göra reklam för kursen har universitetet ordnat ett evenemang i samband med en pressträff.

– Jag ska ligga i en glasbur i en tank med krokodiler, och där ska jag memorera ett antal årtal för cykloner, förklarar Jonas den spektakulära uppvisningen.

Plugg med Parneviks

Det är dock inte första gången som Jonas är Australien och arbetar. I början av året reste han till Melbourne för att delta i en bilreklam för Nissan.

– Den nya bilen har väldigt många olika funktioner, så jag skulle åka med en stuntförare och samtidigt som han körde skulle jag räkna upp alla funktionerna.

Jonas har även varit i Florida och på måndag syns han i Parneviks på TV3 tillsammans med andra gäster.

– De bjuder in kändisar som bor i deras hus. Jag är ju ingen kändis men de hade hört talas om mig så jag blev inbjuden för att träna upp Jespers minne. Jag var där i tre dagar. Det var trevligt, och lite annorlunda.

Lever på sitt minne

Jonas kommer hem från Australien om en vecka och ett par dagar senare reser han och hans flickvän till USA.

– Vi ska åka på en roadtrip för att träffa några minneskompisar. Vi avslutar resan i San Diego med Extreme memory tournament som startades av en person som vill göra minnestävlingar mer publika. Man tävlar ansikte mot ansikte på en scen, och publiken ser allt man gör.

Just nu lever Jonas på sitt fantastiska minne, men till hösten ska han återgå till studierna och kombinera dem med föreläsningar.

– Det är så häftigt, allt som händer nu. Tänk om jag inte hade upptäckt det här med minnestekniker för några år sedan. Då hade inget av allt det här hänt.

Jonas von Essen från Skövde har dubbelt upp visat att han har världens bästa minne. Två gånger har han vunnit VM i minne, senast i december förra året.

Tillvaron har förändrats dramatiskt och hans kunskaper och framgångar tar honom över hela världen. Just nu befinner sig Jonas i Darwin i norra Australien där han samarbetar med Charles Darwin university.

– Jag är med och utformar en minneskurs. Många studenter har problem med att komma ihåg saker och de behöver hjälp med studietekniken. Universitetet kontaktade mig och frågade om jag var intresserad av att utforma kursen. Det ville jag förstås, det är ju jättespännande.

Jonas ägnar nu tio dagar åt arbetet där ett team spelar in de olika kursmomenten med övningar och tekniker som studenterna kan använda sig av.

Hos krokodilerna

– Jag tror det blir lite som ett dataspel där jag ska gå omkring i 3D-animerade rum. När kursen är klar ska den läggas på universitetets hemsida så att vem som helst kan titta.

För att göra reklam för kursen har universitetet ordnat ett evenemang i samband med en pressträff.

– Jag ska ligga i en glasbur i en tank med krokodiler, och där ska jag memorera ett antal årtal för cykloner, förklarar Jonas den spektakulära uppvisningen.

Plugg med Parneviks

Det är dock inte första gången som Jonas är Australien och arbetar. I början av året reste han till Melbourne för att delta i en bilreklam för Nissan.

– Den nya bilen har väldigt många olika funktioner, så jag skulle åka med en stuntförare och samtidigt som han körde skulle jag räkna upp alla funktionerna.

Jonas har även varit i Florida och på måndag syns han i Parneviks på TV3 tillsammans med andra gäster.

– De bjuder in kändisar som bor i deras hus. Jag är ju ingen kändis men de hade hört talas om mig så jag blev inbjuden för att träna upp Jespers minne. Jag var där i tre dagar. Det var trevligt, och lite annorlunda.

Lever på sitt minne

Jonas kommer hem från Australien om en vecka och ett par dagar senare reser han och hans flickvän till USA.

– Vi ska åka på en roadtrip för att träffa några minneskompisar. Vi avslutar resan i San Diego med Extreme memory tournament som startades av en person som vill göra minnestävlingar mer publika. Man tävlar ansikte mot ansikte på en scen, och publiken ser allt man gör.

Just nu lever Jonas på sitt fantastiska minne, men till hösten ska han återgå till studierna och kombinera dem med föreläsningar.

– Det är så häftigt, allt som händer nu. Tänk om jag inte hade upptäckt det här med minnestekniker för några år sedan. Då hade inget av allt det här hänt.