15 apr 2015 05:00

15 apr 2015 05:00

Fler kameror på Arena Skövde?

Åtal dröjer mot Arenanmannen

Ett eventuellt åtal mot den våldtäktsdömde man som nu misstänks för sexuellt ofredande mot barn på Arenabadet dröjer.

Nu undersöker kommunen också möjligheterna att utöka kameraövervakningen i Arenan.

I februari utsattes en flicka för ett sexuellt ofredande på Arenabadet. En man försökte då dra av henne badkläderna. Ingen vuxen såg händelsen, men uppgifter från barnet ledde till att en Skövdebo kunde gripas. Han anhölls senare misstänkt för sexuellt ofredande. Men mannen häktades inte, tingsrätten i Skövde beslutade att han skulle försättas på fri fot. När händelsen blev känd öppnades också en nedlagd utredning om en liknande händelse på badet i november förra året.

Barn hotades

Då anmälde föräldrar att en man försökt dra av badkläderna på dottern. Den gången ska gärningsmannen även ha hotat barnet och hållit handen över hennes mun. Rubriceringen var olaga hot och sexuellt ofredande.

Tillvägagångssättet liknar händelsen i februari men ingen misstänkt har kunnat pekas ut. Kammaråklagare Britt-Marie Johansson, tidigare förundersökningsledare i ärendet, lade också ner den delen av utredningen. Johansson lämnade nyligen sin tjänst och ärendet togs då över av den nye vice chefsåklagaren Lars-Göran Wennerholm.

– Jag har ännu inte hunnit att sätta mig in i ärendet, men ska göra det inom kort, säger han till SLA.

Ung målsägande

Även om ingen person är häktad i ärendet har det ändå förtur.

– Det är prioriterat eftersom det handlar om en ung målsägande.

Mannen har förnekat gärningarna och det har heller inte kommit in några fler anmälningar mot honom.

Den utpekade mannen dömdes 2008 till sju års fängelse för bland annat grov våldtäkt och två fall av våldtäkt. Han frigavs för några år sedan och flyttade till Skövde. Dessa uppgifter fick i samband med februarihändelsen stor spridning.

– Precis när det hade hänt var det många som uttryckte oro, men eftersom mannen lämnade tillbaka sin badtagg dämpades denna. Därefter har han i alla fall mig veterligen inte besökt arenan igen, säger Arenachefen Stefan Herre.

Efter händelsen har Arenapersonalen blivit mer vaksam.

– Det är naturligt efter något sådant.

Fler kameror

Nu har också frågan om utökad kameraövervakning i anläggningen aktualiserats.

– Det har varit på gång länge och har väl egentligen inte så mycket med dessa händelser att göra, men självklart är det bra om kameraövervakning har en avskräckande effekt, vi har ju också drabbats av inbrott här, säger Stefan Johansson, verksamhetsutvecklare Arenan.

– Vi har sett att andra liknande badanläggningar har fått tillstånd för betydligt fler kameror och vi kommer därför att gå in med en ny ansökan senare.

I februari utsattes en flicka för ett sexuellt ofredande på Arenabadet. En man försökte då dra av henne badkläderna. Ingen vuxen såg händelsen, men uppgifter från barnet ledde till att en Skövdebo kunde gripas. Han anhölls senare misstänkt för sexuellt ofredande. Men mannen häktades inte, tingsrätten i Skövde beslutade att han skulle försättas på fri fot. När händelsen blev känd öppnades också en nedlagd utredning om en liknande händelse på badet i november förra året.

Barn hotades

Då anmälde föräldrar att en man försökt dra av badkläderna på dottern. Den gången ska gärningsmannen även ha hotat barnet och hållit handen över hennes mun. Rubriceringen var olaga hot och sexuellt ofredande.

Tillvägagångssättet liknar händelsen i februari men ingen misstänkt har kunnat pekas ut. Kammaråklagare Britt-Marie Johansson, tidigare förundersökningsledare i ärendet, lade också ner den delen av utredningen. Johansson lämnade nyligen sin tjänst och ärendet togs då över av den nye vice chefsåklagaren Lars-Göran Wennerholm.

– Jag har ännu inte hunnit att sätta mig in i ärendet, men ska göra det inom kort, säger han till SLA.

Ung målsägande

Även om ingen person är häktad i ärendet har det ändå förtur.

– Det är prioriterat eftersom det handlar om en ung målsägande.

Mannen har förnekat gärningarna och det har heller inte kommit in några fler anmälningar mot honom.

Den utpekade mannen dömdes 2008 till sju års fängelse för bland annat grov våldtäkt och två fall av våldtäkt. Han frigavs för några år sedan och flyttade till Skövde. Dessa uppgifter fick i samband med februarihändelsen stor spridning.

– Precis när det hade hänt var det många som uttryckte oro, men eftersom mannen lämnade tillbaka sin badtagg dämpades denna. Därefter har han i alla fall mig veterligen inte besökt arenan igen, säger Arenachefen Stefan Herre.

Efter händelsen har Arenapersonalen blivit mer vaksam.

– Det är naturligt efter något sådant.

Fler kameror

Nu har också frågan om utökad kameraövervakning i anläggningen aktualiserats.

– Det har varit på gång länge och har väl egentligen inte så mycket med dessa händelser att göra, men självklart är det bra om kameraövervakning har en avskräckande effekt, vi har ju också drabbats av inbrott här, säger Stefan Johansson, verksamhetsutvecklare Arenan.

– Vi har sett att andra liknande badanläggningar har fått tillstånd för betydligt fler kameror och vi kommer därför att gå in med en ny ansökan senare.