15 apr 2015 16:03

15 apr 2015 16:03

Katti vill ha kök i fler bibliotek

Bibliotopia 2015

En bra arbetsgrupp, en hög ambition och ett fullt fungerande kök. Det var viktiga beståndsdelar när Katti Hoflin utvecklade biblioteket TioTretton i Kulturhuset i Stockholm. Under onsdagen berättade hon om det på Bibliotopia i Skövde.

För andra året i rad genomfördes Skaraborgskonferensen Bibliotopia. Den här gången stod Skövde stadsbibliotek som arrangör tillsammans med Kultur i Väst och Lidköpings kommun. 220 personer deltog, främst från Skaraborgska bibliotek, men även från bibliotek i regionen och utanför.

Förmåga till förändring

En av dem som talade på konferensen var Peter Alsbjer, bibliotekschef i Örebro. Han ser folkbiblioteket som ett resultat av det framväxande välfärdssamhället.

– Det kompliceras av att vi lever i en föränderlig värld där nya medieformat kommer, där förväntan på samhällsservice förändras. Bibliotekens förmåga till förändring gör att det fortfarande finns kvar.

Katti Hoflin var moderator för dagen men berättade även om biblioteket TioTretton som hon var med och utvecklade i Kulturhuset i Stockholm. Målgruppen var mellanbarnen som fick tycka till. Inspiration hittade Katti Hoflin bland annat utomlands, till exempel på ett ställe där barn fick spela fotboll i biblioteket.

Vill ha kök

– Det var tillåtande och inspirerande. I slutet av dagen frågade jag: Var lägger du ribban? Vad har du för ambitionsnivå för verksamheten?

Svaret var: Om människor når sitt livsmål, då tycker jag att vi gjort ett ganska bra jobb.

– Den tanken tyckte jag var inspirerande, så den snodde jag direkt.

Djupa starka relationer mellan dem som ska jobba tillsammans och ett fullt fungerande kök var andra viktiga beståndsdelar.

– Jag förstår inte varför det inte är fler kök i biblioteken. Sinnlighet, mat, det är kultur, dessutom glömmer barn bort sig själva när de lagar mat och bakar. Det är läsning i det också.

För andra året i rad genomfördes Skaraborgskonferensen Bibliotopia. Den här gången stod Skövde stadsbibliotek som arrangör tillsammans med Kultur i Väst och Lidköpings kommun. 220 personer deltog, främst från Skaraborgska bibliotek, men även från bibliotek i regionen och utanför.

Förmåga till förändring

En av dem som talade på konferensen var Peter Alsbjer, bibliotekschef i Örebro. Han ser folkbiblioteket som ett resultat av det framväxande välfärdssamhället.

– Det kompliceras av att vi lever i en föränderlig värld där nya medieformat kommer, där förväntan på samhällsservice förändras. Bibliotekens förmåga till förändring gör att det fortfarande finns kvar.

Katti Hoflin var moderator för dagen men berättade även om biblioteket TioTretton som hon var med och utvecklade i Kulturhuset i Stockholm. Målgruppen var mellanbarnen som fick tycka till. Inspiration hittade Katti Hoflin bland annat utomlands, till exempel på ett ställe där barn fick spela fotboll i biblioteket.

Vill ha kök

– Det var tillåtande och inspirerande. I slutet av dagen frågade jag: Var lägger du ribban? Vad har du för ambitionsnivå för verksamheten?

Svaret var: Om människor når sitt livsmål, då tycker jag att vi gjort ett ganska bra jobb.

– Den tanken tyckte jag var inspirerande, så den snodde jag direkt.

Djupa starka relationer mellan dem som ska jobba tillsammans och ett fullt fungerande kök var andra viktiga beståndsdelar.

– Jag förstår inte varför det inte är fler kök i biblioteken. Sinnlighet, mat, det är kultur, dessutom glömmer barn bort sig själva när de lagar mat och bakar. Det är läsning i det också.