18 apr 2015 12:50

18 apr 2015 12:52

Helenaelever i riksfinal

Tävlar i Språkolympiaden

Fyra av Helenaskolans elever har tagit sig till riksfinalen i språk- och kulturtävlingen Språkolympiaden i Malmö.
– Jättekul att Helenaskolan deltar i år, säger lärare Marie-Louise Silfverstrand.

I ett klassrum sitter de fyra niondeklassarna Fredrik Johansson, Amanda Kullander, Sara Jarl och Hilda Falk och hårdtränar. På måndag har de chansen att utses till de bästa högstadieeleverna på spanska i hela landet. Då väntar nämligen riksfinalen av språk- och kulturtävlingen Språkolympiaden i Malmö, där elever från hela landet tävlar i moderna språk, det vill säga tyska, spanska, franska och engelska. För de fyra klasskamraterna väntar frågor om det spanska språket och kulturen. Medföljande lärare Marie-Louise Silfverstrand berättar att det i år är första gången Helenaskolan deltar i tävlingen.

– Tävlingen anordnas årligen, och det känns jättekul att vi är med. Nästa år hoppas vi på deltagande elever i alla språk, säger hon.

Språk viktigt

Tävlingen arrangeras genom ett samarbete mellan Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, It's Learning och Språkolympiaden, med främsta syfte att uppmuntra elever att läsa moderna språk på högre nivå. Och vikten av moderna språk är de alla överens om. Den är stor.

– Det är kul och bra att kunna kommunicera med folk utomlands, säger Fredrik Johansson.

Efter att ha tagit sig igenom både kvalprovet och regionfinalen i Göteborg ser de alla fram emot riksfinalen med spänd förväntan. Första pris är bland annat en språkkurs utomlands. Vinstchanserna tror de är goda.

– Vi har övat mycket och inte bara lärt oss grammatik, utan även om ländernas kulturer, berättar de.

Marie-Louise Silfverstrand har redan mottagit flera intresseanmälningar inför nästa års Språkolympiad. Men först väntar årets final - och firande i form av besök på en mexikansk restaurang i Malmö.

I ett klassrum sitter de fyra niondeklassarna Fredrik Johansson, Amanda Kullander, Sara Jarl och Hilda Falk och hårdtränar. På måndag har de chansen att utses till de bästa högstadieeleverna på spanska i hela landet. Då väntar nämligen riksfinalen av språk- och kulturtävlingen Språkolympiaden i Malmö, där elever från hela landet tävlar i moderna språk, det vill säga tyska, spanska, franska och engelska. För de fyra klasskamraterna väntar frågor om det spanska språket och kulturen. Medföljande lärare Marie-Louise Silfverstrand berättar att det i år är första gången Helenaskolan deltar i tävlingen.

– Tävlingen anordnas årligen, och det känns jättekul att vi är med. Nästa år hoppas vi på deltagande elever i alla språk, säger hon.

Språk viktigt

Tävlingen arrangeras genom ett samarbete mellan Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, It's Learning och Språkolympiaden, med främsta syfte att uppmuntra elever att läsa moderna språk på högre nivå. Och vikten av moderna språk är de alla överens om. Den är stor.

– Det är kul och bra att kunna kommunicera med folk utomlands, säger Fredrik Johansson.

Efter att ha tagit sig igenom både kvalprovet och regionfinalen i Göteborg ser de alla fram emot riksfinalen med spänd förväntan. Första pris är bland annat en språkkurs utomlands. Vinstchanserna tror de är goda.

– Vi har övat mycket och inte bara lärt oss grammatik, utan även om ländernas kulturer, berättar de.

Marie-Louise Silfverstrand har redan mottagit flera intresseanmälningar inför nästa års Språkolympiad. Men först väntar årets final - och firande i form av besök på en mexikansk restaurang i Malmö.

  • Charlotte Renström

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.