20 apr 2015 08:00

20 apr 2015 08:22

En helg fylld med kodning

SKÖVDE: På IT-gymnasiet

Programmering är som IT-gymnasiet själva kallar det, framtidens språk. Trots det är kunskapen om ämnet hos ungdomar relativt låg. Därför anordnar nu IT-gymnasiet ett evenemang som man kallar för CodeCamp.
– Programmering ligger oss på IT-gymnasiet varmt om hjärtat och det är den största anledningen att komma hit på CodeCamp, säger läraren Morgan Augustsson till Uppslaget.

Tidigare i år, så sent som strax innan sportlovet, växte idén om CodeCamp fram för Hannes Kindströmmer, 17 år. CodeCamp är ett evenemang som äger rum den 25/26 april på IT-gymnasiet i Skövde där han själv går andra året. Egentligen var tanken att anordna en vanlig LAN-träff, men en tanke slog Hannes att man istället kan ha fokus på programmering.

En Idé hade växt fram och IT-gymnasiet valde att satsa på CodeCamp och håller nu öppet hus dessa dagar. Hannes berättar att evenemanget är uppbyggt på tre grundstenar vilka är learn, compete och hang out. Learn är steget för de mindre erfarna programmerarna som erbjuds en möjlighet att lära sig mer om ämnet. Man får testa på och lära sig av elever från IT-gymnasiet som har programmering i skolan.

Det andra steget compete är för de mer erfarna programmerarna som nu får chansen att tävla emot varandra inom ämnet. Tävlingen går ut på att programmera ett program utifrån ett tema. Detta ska du hinna på 24 timmar från scratch. Det sista steget som är hang out, handlar helt enkelt om att träffa och lära känna nya människor. Det spelar ingen roll om du är erfaren eller oerfaren programmerare utan själva syftet med dagen är att väcka ett intresse för just programmering.

– Vi vill att alla ska komma, Säger Hannes.

– Programmering är för tillfället ett väldigt diskuterat ämne inom media, berättar Morgan Augustsson som undervisar i programmering på IT-gymnasiet. Han stötte för första gången på programmering 1982 och är insatt i ämnet. Det diskuteras om det ska antas som ämne redan i grundskolan, någonting som både Estland och Storbritannien redan har gjort. IT-gymnasiet är positiva till att införa programmering som grundskoleämne och Morgan berättar att man har varit ute hos femteklassare och lärt dem lite om programmering, vilket har varit uppskattat av eleverna. Morgan berättar slutligen hur viktigt det är med programmering och vill slå ett slag för CodeCamp.

– Programmering används till väldigt mycket idag, allt ifrån att koda spel till hemsidor. Därför är det viktigt att vi får lära oss om det, exempelvis via evenemang som CodeCamp, säger han.

Tidigare i år, så sent som strax innan sportlovet, växte idén om CodeCamp fram för Hannes Kindströmmer, 17 år. CodeCamp är ett evenemang som äger rum den 25/26 april på IT-gymnasiet i Skövde där han själv går andra året. Egentligen var tanken att anordna en vanlig LAN-träff, men en tanke slog Hannes att man istället kan ha fokus på programmering.

En Idé hade växt fram och IT-gymnasiet valde att satsa på CodeCamp och håller nu öppet hus dessa dagar. Hannes berättar att evenemanget är uppbyggt på tre grundstenar vilka är learn, compete och hang out. Learn är steget för de mindre erfarna programmerarna som erbjuds en möjlighet att lära sig mer om ämnet. Man får testa på och lära sig av elever från IT-gymnasiet som har programmering i skolan.

Det andra steget compete är för de mer erfarna programmerarna som nu får chansen att tävla emot varandra inom ämnet. Tävlingen går ut på att programmera ett program utifrån ett tema. Detta ska du hinna på 24 timmar från scratch. Det sista steget som är hang out, handlar helt enkelt om att träffa och lära känna nya människor. Det spelar ingen roll om du är erfaren eller oerfaren programmerare utan själva syftet med dagen är att väcka ett intresse för just programmering.

– Vi vill att alla ska komma, Säger Hannes.

– Programmering är för tillfället ett väldigt diskuterat ämne inom media, berättar Morgan Augustsson som undervisar i programmering på IT-gymnasiet. Han stötte för första gången på programmering 1982 och är insatt i ämnet. Det diskuteras om det ska antas som ämne redan i grundskolan, någonting som både Estland och Storbritannien redan har gjort. IT-gymnasiet är positiva till att införa programmering som grundskoleämne och Morgan berättar att man har varit ute hos femteklassare och lärt dem lite om programmering, vilket har varit uppskattat av eleverna. Morgan berättar slutligen hur viktigt det är med programmering och vill slå ett slag för CodeCamp.

– Programmering används till väldigt mycket idag, allt ifrån att koda spel till hemsidor. Därför är det viktigt att vi får lära oss om det, exempelvis via evenemang som CodeCamp, säger han.

  • Oscar Antonsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.