22 apr 2015 10:09

22 apr 2015 10:11

Dömdes för brutal knivattack mot man

Den Skövdebo som dömdes till åtta års fängelse för mordförsök sedan han med ett stort antal knivhugg attackerat en man vill frikännas. I överklagandet till hovrätten hävdar han att han agerat i nödvärn.

En man i 50-årsåldern hittades svårt skadad och blödande i en trappuppgång i ett bostadsområde Skövde i mitten av december. Ingen misstänkt gärningsman till det överfall mannen utsatts för fanns kvar på platsen, men polisen lyckades med hjälp av en hundpatrull att spåra två personer, den nu dömde 42-årige mannen och en yngre kvinna, släkt till den knivskurna mannen.

Ville skydda

42-åringen åtalades misstänkt för försök till mord. Han hävdade redan under rättegången i tingsrätten i Skövde att han agerat i nödvärn när den 50-årige mannen med våld angrep kvinnan.

42-åringen ville skydda henne. Kvinnan hade skador efteråt som både hon och 42-åringen hävdade kom från den äldre mannens attack, men detta bortsåg tingsrätten ifrån. I stället sade domstolen att deras uppgifter var diffusa. Mannen dömdes för försök till mord till åtta års fängelse.

Viktig del

När 42-åringen nu överklagar domen till hovrätten är detta en viktig del. Att kvinnan hade skador, och även 42-åringen som ska ha fått typiska avvärjningsskador på ena handen, ska visa att han när han högg den äldre mannen gjorde det för att skydda kvinnan och sig själv. Han hävdar dessutom i överklagandet att även den andre mannen också hade kniv. Mannens trovärdighet måste ifrågasättas, säger också 42-åringen i överklagandet.

Nu vill han att hovrätten helt ska frikänna honom eftersom han agerat i nödvärd – han bestrider med bestämdhet att han haft för avsikt att döda mannen. Om hovrätten ändå skulle anse att han gjort sig skyldig till övervåld, anser hans försvarare, advokat Peter Falck, att det ska bedömas som misshandel.

En man i 50-årsåldern hittades svårt skadad och blödande i en trappuppgång i ett bostadsområde Skövde i mitten av december. Ingen misstänkt gärningsman till det överfall mannen utsatts för fanns kvar på platsen, men polisen lyckades med hjälp av en hundpatrull att spåra två personer, den nu dömde 42-årige mannen och en yngre kvinna, släkt till den knivskurna mannen.

Ville skydda

42-åringen åtalades misstänkt för försök till mord. Han hävdade redan under rättegången i tingsrätten i Skövde att han agerat i nödvärn när den 50-årige mannen med våld angrep kvinnan.

42-åringen ville skydda henne. Kvinnan hade skador efteråt som både hon och 42-åringen hävdade kom från den äldre mannens attack, men detta bortsåg tingsrätten ifrån. I stället sade domstolen att deras uppgifter var diffusa. Mannen dömdes för försök till mord till åtta års fängelse.

Viktig del

När 42-åringen nu överklagar domen till hovrätten är detta en viktig del. Att kvinnan hade skador, och även 42-åringen som ska ha fått typiska avvärjningsskador på ena handen, ska visa att han när han högg den äldre mannen gjorde det för att skydda kvinnan och sig själv. Han hävdar dessutom i överklagandet att även den andre mannen också hade kniv. Mannens trovärdighet måste ifrågasättas, säger också 42-åringen i överklagandet.

Nu vill han att hovrätten helt ska frikänna honom eftersom han agerat i nödvärd – han bestrider med bestämdhet att han haft för avsikt att döda mannen. Om hovrätten ändå skulle anse att han gjort sig skyldig till övervåld, anser hans försvarare, advokat Peter Falck, att det ska bedömas som misshandel.