23 apr 2015 15:16

23 apr 2015 16:26

Våldtäktsmisstänkt nämndeman häktad

NYHETER: Misstänkt för våldtäkt på behandlingshem

Nämndemannen som misstänks för våldtäkt förnekade brott under häktningsförhandlingen på torsdagen. men tingsrätten gick på åklagarens linje och häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.

I början på veckan kunde SLA avslöja att mannen, som varit vikarie på ett behandlingshem för ungdomar i Skövde, hade anhållits misstänkt för en våldtäkt som ska ha skett tidigare i år. Mannen ska ha förgripit sig på en av ungdomarna på behandlingshemmet. Han ska efter händelser ha försökt att på andra sätt kontakta personen.

utredningen flyttad

Polisens enhet för grova brott i Skövde utredde händelsen och delgav i måndags mannen misstankarna. Men bara ett par dagar senare stod det klart att varken polis eller åklagare i Skövde fick fortsätta att utreda händelsen. Eftersom den misstänkte är nämndeman vid Skaraborgs tingsrätt, vilket räknas som domare, gick ärendet vidare till polisens Särskilda utredningar och Särskilda åklagarkammaren i Göteborg – enheter som utreder poliser, åklagare, domare och andra befattningshavare.

Nekade till brott

På torsdagsmorgonen begärde chefsåklagare Maria Sterup mannen häktad, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Under eftermiddagen hölls häktningsförhandlingen i tingsrätten i Skövde, med en inlånad domare. Mannen fördes in i rättssalen av två poliser. Han slog sig ner intill sin försvarare, Skövdeadvokaten Pontus Ljunggren.

Åklagaren begärde efter häktningsyrkandet att den fortsatta förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar. Innan alla åhörare tvingades lämna rättssalen meddelade advokaten att den misstänkte motsatte sig häktningen och att han förnekade brott.

Häktades

Efter överläggningar kom domstolen fram till att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.

Åtal ska vara väckt senast den 7 maj.

Anna-Karin Lundberg, lagman vid tingsrätten, stängde av mannen från nämndemannauppdraget så fort hon fått veta att han anhållits. Avstängningen gäller under förundersökningen, döms han kommer han att entledigas.

I början på veckan kunde SLA avslöja att mannen, som varit vikarie på ett behandlingshem för ungdomar i Skövde, hade anhållits misstänkt för en våldtäkt som ska ha skett tidigare i år. Mannen ska ha förgripit sig på en av ungdomarna på behandlingshemmet. Han ska efter händelser ha försökt att på andra sätt kontakta personen.

utredningen flyttad

Polisens enhet för grova brott i Skövde utredde händelsen och delgav i måndags mannen misstankarna. Men bara ett par dagar senare stod det klart att varken polis eller åklagare i Skövde fick fortsätta att utreda händelsen. Eftersom den misstänkte är nämndeman vid Skaraborgs tingsrätt, vilket räknas som domare, gick ärendet vidare till polisens Särskilda utredningar och Särskilda åklagarkammaren i Göteborg – enheter som utreder poliser, åklagare, domare och andra befattningshavare.

Nekade till brott

På torsdagsmorgonen begärde chefsåklagare Maria Sterup mannen häktad, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Under eftermiddagen hölls häktningsförhandlingen i tingsrätten i Skövde, med en inlånad domare. Mannen fördes in i rättssalen av två poliser. Han slog sig ner intill sin försvarare, Skövdeadvokaten Pontus Ljunggren.

Åklagaren begärde efter häktningsyrkandet att den fortsatta förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar. Innan alla åhörare tvingades lämna rättssalen meddelade advokaten att den misstänkte motsatte sig häktningen och att han förnekade brott.

Häktades

Efter överläggningar kom domstolen fram till att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.

Åtal ska vara väckt senast den 7 maj.

Anna-Karin Lundberg, lagman vid tingsrätten, stängde av mannen från nämndemannauppdraget så fort hon fått veta att han anhållits. Avstängningen gäller under förundersökningen, döms han kommer han att entledigas.