24 apr 2015 06:00

27 apr 2015 09:39

Vad tycker studenterna?

SKÖVDE: Några tips

Robin Norén och Paul Löwén-Åberg går Dataspelsutvecklingsprogrammet och läser Game writing på Högskolan i Skövde. Robin läste samhäll och kultur på gymnasiet medan Paul läste bild och form.

Vad var största skillnaden mellan gymnasiet och högskolan?

Robin: Själva plugget, hur jobbigt det är att plugga, för att på gymnasiet är allting strukturerat och lätt medan på högakademisk nivå är allting öppet och på eget ansvar. Man måste göra allting själv hela tiden, och sedan motivera sig själv till varför man gör det.

Paul: Det där var mitt problem, jag hade ingen motivation att på gymnasiet överhuvudtaget så för mig var det nog motivationen som var den stora skillnaden. Att det här var någonting som jag valde själv.

Vad var det svåraste att anpassa sig till högskolan?

Robin: Att hantera sin fritid för man har mycket fritid. När jag började plugga i Uppsala för första gången hade jag riktiga problem för att då tänkte jag att jag var ledig hela tiden eftersom jag hade bara två lektioner i veckan.... Riktigt så funkar det inte.

Hur är det att vara högskolestudent då, utöver seminarium och föreläsningar?

Robin: Vi driver sidoprojekt, man hinner ändå göra det man vill på fritiden. Väldigt många andra är ute och super men får ju välja vad man tycker är bäst.

Har ni några tips för oss som ska ta studenten och funderar på att börja högskolan?

Paul: Jag tycker att skolan (gymnasiet) är så dåligt upplagd ofta, att man inte får lära sig grundläggande principer för hur man faktiskt ska plugga själv, hur man ska lägga upp sin fritid och hur man planera och liknande för att klara av grejer. Det bör finnas obligatoriskt redan i grundskolan.

Robin: Lär er att göra ett schema när ni kommer hit och lär er att följa någonting ni har satt upp själva och följ det stenhårt.

Vad har ni för pluggtips?

Paul: Plugga inte vid speldatorn.

Robin: Sätt er i soffan med en sån här (markeringspenna) det gör en sån stor skillnad att kunna snabbt hitta informationen man behöver.

Hur ser en typisk dag ut för er?

Paul: Skolschemat går före allt, annars går jag upp klockan 08:00, äter frukost och sen pluggar jag. Jag jobbar effektivt kanske fyra timmar om dagen.

Vad var största skillnaden mellan gymnasiet och högskolan?

Robin: Själva plugget, hur jobbigt det är att plugga, för att på gymnasiet är allting strukturerat och lätt medan på högakademisk nivå är allting öppet och på eget ansvar. Man måste göra allting själv hela tiden, och sedan motivera sig själv till varför man gör det.

Paul: Det där var mitt problem, jag hade ingen motivation att på gymnasiet överhuvudtaget så för mig var det nog motivationen som var den stora skillnaden. Att det här var någonting som jag valde själv.

Vad var det svåraste att anpassa sig till högskolan?

Robin: Att hantera sin fritid för man har mycket fritid. När jag började plugga i Uppsala för första gången hade jag riktiga problem för att då tänkte jag att jag var ledig hela tiden eftersom jag hade bara två lektioner i veckan.... Riktigt så funkar det inte.

Hur är det att vara högskolestudent då, utöver seminarium och föreläsningar?

Robin: Vi driver sidoprojekt, man hinner ändå göra det man vill på fritiden. Väldigt många andra är ute och super men får ju välja vad man tycker är bäst.

Har ni några tips för oss som ska ta studenten och funderar på att börja högskolan?

Paul: Jag tycker att skolan (gymnasiet) är så dåligt upplagd ofta, att man inte får lära sig grundläggande principer för hur man faktiskt ska plugga själv, hur man ska lägga upp sin fritid och hur man planera och liknande för att klara av grejer. Det bör finnas obligatoriskt redan i grundskolan.

Robin: Lär er att göra ett schema när ni kommer hit och lär er att följa någonting ni har satt upp själva och följ det stenhårt.

Vad har ni för pluggtips?

Paul: Plugga inte vid speldatorn.

Robin: Sätt er i soffan med en sån här (markeringspenna) det gör en sån stor skillnad att kunna snabbt hitta informationen man behöver.

Hur ser en typisk dag ut för er?

Paul: Skolschemat går före allt, annars går jag upp klockan 08:00, äter frukost och sen pluggar jag. Jag jobbar effektivt kanske fyra timmar om dagen.