27 apr 2015 06:00

27 apr 2015 09:40

Vad är det för skillnad mellan gymnasiet och högskolan?

SKÖVDE: Studievägledaren Ingrid Christensson

Tusentals människor har sökt till olika högskolor över hela Sverige. Att börja högskolan är en process som kan verka läskig och omtumlande, gymnasieelever som snart ska ta studenten är så klart fyllda av nyfikenhet och frågor. Ingrid Christensson är studievägledare och hjälper nya studenter på Högskolan i Skövde.

Ingrid Christensson har jobbat som studie- och karriärvägledare på Högskolan i Skövde sedan 2006, hon har jobbat tio år på grundskola, sex år på komvux och gymnasiet och ett år helt och hållet på komvux.

Vilken är den största skillnaden mellan gymnasiet och högskolan?

Den största skillnaden är att på högskolan kan man uppleva att man får mycket egentid för att på gymnasiet är man schemalagd från morgon till eftermiddag, oftast. Här på högskolan kan man ha en föreläsning på morgonen och sen har man ingenting på eftermiddagen, sen kan man ha en föreläsning någon annan morgon och sen ingenting på eftermiddagen heller. Om man är ny student så kan man uppleva att man har mycket fritid, man måste vara duktig på att planera och strukturera sitt arbete. Man måste tänka att om jag inte är på föreläsning eller seminarium så måste jag plugga. Man måste planera sina dagar, många studenter tycker att det är en stor skillnad.

Ingrid säger också att det är skillnad på sättet man ska plugga än vad det är på gymnasiet. Man kan inte som gymnasiet läsa ifrån pärm till pärm, det går nästan inte här för att böckerna är oftast ganska tjocka och man kan inte läsa allt. Man måste själv klura hur ut hur man ska läsa litteraturen.

Kan vara mycket att fixa

Ingrid förklarar också att eftersom de allra flesta studenter flyttar hemifrån för första gången när de börjar högskolan så finns det en del att anpassa sig till. Man måste till exempel få ihop sina studier, sköta sitt hem, sköta sig själv, få ekonomin att gå ihop och det kan vara ett väldigt stort steg ifrån gymnasiet till högskolan. Ingrid lägger till att gymnasieelever ska vara beredda på att det kommer att vara lite omtumlande i början och att det är viktigt att inte ge upp under de jobbiga första veckorna.

Det kan låta lite oroväckande för många som inte känner sig förberedda men högskolan erbjuder faktiskt en kurs som hjälper studenter att komma igång med att planera sina studier. Ingrid berättar att i kursen kan man få tips om studieteknik, hur man läser, och hur man lär sig på det bästa sättet. – Vi försöker hjälpa till på många olika sätt säger Ingrid, och uppmanar studenter att våga fråga om man är osäker för hjälp finns om man behöver det, och det finns gott om folk som hjälper gärna till.

En annan väldigt stor utmaning som nya studenter kan ha det svårt med är att klara av första terminen. Ingrid förklarar att eftersom väldigt mycket händer under första terminen och att allt är väldigt nytt så finns det några studenter som tycker att det är jobbigt och kanske vill lägga ned eller inte fortsätta. Som tur är så har Högskolan i Skövde, och många andra högskolor, ett faddersystem. Det innebär att de lite äldre, erfarna studenter kan hjälpa de nya att komma igång med det nya livet på högskolan.

Ge inte upp

Det viktigaste rådet som Ingrid vill ge till kommande studenter är att våga fråga saker och ta emot hjälp. I början är det mycket nytt och det kan vara omtumlande, det är viktigt att inte ge upp.

Ingrid Christensson har jobbat som studie- och karriärvägledare på Högskolan i Skövde sedan 2006, hon har jobbat tio år på grundskola, sex år på komvux och gymnasiet och ett år helt och hållet på komvux.

Vilken är den största skillnaden mellan gymnasiet och högskolan?

Den största skillnaden är att på högskolan kan man uppleva att man får mycket egentid för att på gymnasiet är man schemalagd från morgon till eftermiddag, oftast. Här på högskolan kan man ha en föreläsning på morgonen och sen har man ingenting på eftermiddagen, sen kan man ha en föreläsning någon annan morgon och sen ingenting på eftermiddagen heller. Om man är ny student så kan man uppleva att man har mycket fritid, man måste vara duktig på att planera och strukturera sitt arbete. Man måste tänka att om jag inte är på föreläsning eller seminarium så måste jag plugga. Man måste planera sina dagar, många studenter tycker att det är en stor skillnad.

Ingrid säger också att det är skillnad på sättet man ska plugga än vad det är på gymnasiet. Man kan inte som gymnasiet läsa ifrån pärm till pärm, det går nästan inte här för att böckerna är oftast ganska tjocka och man kan inte läsa allt. Man måste själv klura hur ut hur man ska läsa litteraturen.

Kan vara mycket att fixa

Ingrid förklarar också att eftersom de allra flesta studenter flyttar hemifrån för första gången när de börjar högskolan så finns det en del att anpassa sig till. Man måste till exempel få ihop sina studier, sköta sitt hem, sköta sig själv, få ekonomin att gå ihop och det kan vara ett väldigt stort steg ifrån gymnasiet till högskolan. Ingrid lägger till att gymnasieelever ska vara beredda på att det kommer att vara lite omtumlande i början och att det är viktigt att inte ge upp under de jobbiga första veckorna.

Det kan låta lite oroväckande för många som inte känner sig förberedda men högskolan erbjuder faktiskt en kurs som hjälper studenter att komma igång med att planera sina studier. Ingrid berättar att i kursen kan man få tips om studieteknik, hur man läser, och hur man lär sig på det bästa sättet. – Vi försöker hjälpa till på många olika sätt säger Ingrid, och uppmanar studenter att våga fråga om man är osäker för hjälp finns om man behöver det, och det finns gott om folk som hjälper gärna till.

En annan väldigt stor utmaning som nya studenter kan ha det svårt med är att klara av första terminen. Ingrid förklarar att eftersom väldigt mycket händer under första terminen och att allt är väldigt nytt så finns det några studenter som tycker att det är jobbigt och kanske vill lägga ned eller inte fortsätta. Som tur är så har Högskolan i Skövde, och många andra högskolor, ett faddersystem. Det innebär att de lite äldre, erfarna studenter kan hjälpa de nya att komma igång med det nya livet på högskolan.

Ge inte upp

Det viktigaste rådet som Ingrid vill ge till kommande studenter är att våga fråga saker och ta emot hjälp. I början är det mycket nytt och det kan vara omtumlande, det är viktigt att inte ge upp.