29 apr 2015 06:00

29 apr 2015 06:00

Brännberg räknar med ny maratondebatt i kväll

Fullmäktiges avbrutna sammanträde återupptas

Frågan om nya ägardirektiv för Skövdebostäder avgörs i kväll när fullmäktige återupptar måndagens avbrutna sammanträde.

– Allt talar för en ny lång debatt, säger Conny Brännberg (KD), kommunfullmäktiges ordförande.

Det historiska beslutet att avbryta måndagens sammanträde togs precis när debatten om ägardirektiven hade inletts, helt enligt den arbetsordning som fullmäktige själva beslutat om. Den säger att målsättningen är att sammanträdena ska vara klara till klockan 22. När mötet avbröts efter votering var klockan 22.30.

– Att det skulle dra ut så på tiden hade nog ingen räknat med på förhand. Men när klockan slog 21 och debatten om ägardirektiven ännu inte börjat så förstod vi framme i presidiet att det skulle bli svårt att hinna med, säger Brännberg.

Fritidspolitiker

Enligt den tidigare arbetsordningen skulle sammanträdena slutföras samma kväll, vilket innebar att mötena kunde pågå fram till midnatt. Den nya arbetsordningen som klubbades i höstas är anpassad efter det faktum att många fullmäktigeledamöter är fritidspolitiker och har vanliga jobb vid sidan om förtroendeuppdraget.

– I styrelser och nämnder läggs i stort sett alla möten på dagtid men fullmäktige startar klockan 18. Att sitta längre än fyra timmar under en intensiv debatt när man redan arbetat och ska upp tidigt nästa morgon är ganska tufft, konstaterar Conny Brännberg.

Kvällens sammanträde återupptas där måndagens avbrutna möte slutade.

14 talare är anmälda i talarlistan kring de nya ägardirektiven till Skövdebostäder där möjligheten till ombildning av hyresrätter till bostadsrätter är den heta potatisen.

– Den här frågan har blivit så stor så det är rimligt att tro att det kommer att ta några timmar innan vi når fram till ett beslut, säger Brännberg.

Det historiska beslutet att avbryta måndagens sammanträde togs precis när debatten om ägardirektiven hade inletts, helt enligt den arbetsordning som fullmäktige själva beslutat om. Den säger att målsättningen är att sammanträdena ska vara klara till klockan 22. När mötet avbröts efter votering var klockan 22.30.

– Att det skulle dra ut så på tiden hade nog ingen räknat med på förhand. Men när klockan slog 21 och debatten om ägardirektiven ännu inte börjat så förstod vi framme i presidiet att det skulle bli svårt att hinna med, säger Brännberg.

Fritidspolitiker

Enligt den tidigare arbetsordningen skulle sammanträdena slutföras samma kväll, vilket innebar att mötena kunde pågå fram till midnatt. Den nya arbetsordningen som klubbades i höstas är anpassad efter det faktum att många fullmäktigeledamöter är fritidspolitiker och har vanliga jobb vid sidan om förtroendeuppdraget.

– I styrelser och nämnder läggs i stort sett alla möten på dagtid men fullmäktige startar klockan 18. Att sitta längre än fyra timmar under en intensiv debatt när man redan arbetat och ska upp tidigt nästa morgon är ganska tufft, konstaterar Conny Brännberg.

Kvällens sammanträde återupptas där måndagens avbrutna möte slutade.

14 talare är anmälda i talarlistan kring de nya ägardirektiven till Skövdebostäder där möjligheten till ombildning av hyresrätter till bostadsrätter är den heta potatisen.

– Den här frågan har blivit så stor så det är rimligt att tro att det kommer att ta några timmar innan vi når fram till ett beslut, säger Brännberg.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.