29 apr 2015 11:27

29 apr 2015 11:27

Ville få livstidsstraffet omvandlat

Med 22 knivhugg mördade en Skövdebo sin sambo för elva år sedan. Han dömdes till livstids fängelse, men mannen ansökte förra året om ett tidsbestämt straff. På onsdagen meddelade Örebro tingsrätt att man bestämmer straffet till 21 år.

Natten till den 27 april 2004 högg den då 48-årige mannen ihjäl sin sambo med ett stort antal knivhugg. Mannen ansåg sig ha fått bevis för att kvinnan träffade en annan man när han hittade en sten med inskriptionen ”Love” samt en handskriven lapp i hennes handväska. Han dödade henne i den gemensamma bostaden i Södra Ryd i Skövde. Parets barn fanns också där.

Vid rättegången i Skövde tingsrätt senare samma år yrkade åklagaren att mannen skulle dömas för mord till livstids fängelse. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led mannen inte av någon allvarlig psykisk störning, varken vid gärningstillfället eller undersökningstillfället. Men tingsrätten tog hänsyn till att mannen led av en viss psykisk störning vid gärningstillfället och lät påföljden stanna vid tio års fängelse.

Åklagaren överklagade till hovrätten med yrkande om straffskärpning. Och hovrätten gick på åklagarens linje och dömde mannen till lagens strängaste straff – livstids fängelse. Till skillnad mot tingsrätten ansåg hovrätten inte att det fanns några förmildrande omständigheter.

Mannen överklagade senare domen till Högsta domstolen, HD, som inte prövade fallet. Därmed stod livstidsdomen för mord från hovrätten fast.

Redan förra året, när mannen avtjänat tio år av fängelsestraffet, ansökte han om omvandling av livstidsstraffet. Ansökan riktades till Örebro tingsrätt som handlägger alla sådana ärenden. Lagen om omvandling av fängelse på livstid trädde i kraft 2006 och vänder sig till dem som har dömts till livstidsstraff i Sverige och som har avtjänat minst tio år av straffet.

I ansökan sade mannen att han är mycket ångerfull över det brott han dömts för och är förtvivlad över att han berövat en annan människa livet och gjort sina barn moderlösa.

Nyligen togs ärendet upp i Örebro tingsrätt och på onsdagsförmiddagen kom beslutet: Mannen får sitt livstidsstraff omvandlat till 21 års fängelse.

Natten till den 27 april 2004 högg den då 48-årige mannen ihjäl sin sambo med ett stort antal knivhugg. Mannen ansåg sig ha fått bevis för att kvinnan träffade en annan man när han hittade en sten med inskriptionen ”Love” samt en handskriven lapp i hennes handväska. Han dödade henne i den gemensamma bostaden i Södra Ryd i Skövde. Parets barn fanns också där.

Vid rättegången i Skövde tingsrätt senare samma år yrkade åklagaren att mannen skulle dömas för mord till livstids fängelse. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led mannen inte av någon allvarlig psykisk störning, varken vid gärningstillfället eller undersökningstillfället. Men tingsrätten tog hänsyn till att mannen led av en viss psykisk störning vid gärningstillfället och lät påföljden stanna vid tio års fängelse.

Åklagaren överklagade till hovrätten med yrkande om straffskärpning. Och hovrätten gick på åklagarens linje och dömde mannen till lagens strängaste straff – livstids fängelse. Till skillnad mot tingsrätten ansåg hovrätten inte att det fanns några förmildrande omständigheter.

Mannen överklagade senare domen till Högsta domstolen, HD, som inte prövade fallet. Därmed stod livstidsdomen för mord från hovrätten fast.

Redan förra året, när mannen avtjänat tio år av fängelsestraffet, ansökte han om omvandling av livstidsstraffet. Ansökan riktades till Örebro tingsrätt som handlägger alla sådana ärenden. Lagen om omvandling av fängelse på livstid trädde i kraft 2006 och vänder sig till dem som har dömts till livstidsstraff i Sverige och som har avtjänat minst tio år av straffet.

I ansökan sade mannen att han är mycket ångerfull över det brott han dömts för och är förtvivlad över att han berövat en annan människa livet och gjort sina barn moderlösa.

Nyligen togs ärendet upp i Örebro tingsrätt och på onsdagsförmiddagen kom beslutet: Mannen får sitt livstidsstraff omvandlat till 21 års fängelse.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.