30 apr 2015 12:25

30 apr 2015 12:25

HD-nej för Skövdekvinna

Den Skövdekvinna som knivhögg sin exsambo dömdes i hovrätten till tre års fängelse för grov misshandel. För hårt straff tyckte kvinnan och överklagade till Högsta domstolen. Men HD säger nej till prövning.

Skövdekvinnan högg i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm. Hon erkände gärningen direkt, men har hela tiden hävdat att hon agerade i nödvärn. Hon åtalades misstänkt för försök till mord och även för falsk tillvitelse då hon anklagat exsambon för att tidigare ha utsatt henne för misshandel.

Vid rättegången i Stockholms tingsrätt ville åklagaren att hon skulle dömas till fängelse i åtta år för försök till mord. Men tingsrätten ansåg inte att det framkommit att hon hade direkt uppsåt att beröva mannen livet och dömde henne till fängelse i 3 år och 3 månader för grov misshandel. Kvinnan ville frikännas och överklagade till hovrätten.

Hovrätten gjorde i stort sett samma bedömning av fallet som tingsrätten, men med den skillnaden att man ansåg att det räckte med tre års fängelse.

Kvinnans försvarare, Skövdeadvokaten Staffan Uvabeck, överklagade hovrättesdomen till Högsta Domstolen, HD. I överklagandet yrkades att kvinnan i stället för fängelse skulle få skyddstillsyn med kontraktsvård, i andra hand ett kortare fängelsestraff.

På torsdagen stod det dock klart att hon får acceptera hovrättsdomen. Högsta Domstolen beslutade då att inte ge ärendet prövningstillstånd.

Skövdekvinnan högg i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm. Hon erkände gärningen direkt, men har hela tiden hävdat att hon agerade i nödvärn. Hon åtalades misstänkt för försök till mord och även för falsk tillvitelse då hon anklagat exsambon för att tidigare ha utsatt henne för misshandel.

Vid rättegången i Stockholms tingsrätt ville åklagaren att hon skulle dömas till fängelse i åtta år för försök till mord. Men tingsrätten ansåg inte att det framkommit att hon hade direkt uppsåt att beröva mannen livet och dömde henne till fängelse i 3 år och 3 månader för grov misshandel. Kvinnan ville frikännas och överklagade till hovrätten.

Hovrätten gjorde i stort sett samma bedömning av fallet som tingsrätten, men med den skillnaden att man ansåg att det räckte med tre års fängelse.

Kvinnans försvarare, Skövdeadvokaten Staffan Uvabeck, överklagade hovrättesdomen till Högsta Domstolen, HD. I överklagandet yrkades att kvinnan i stället för fängelse skulle få skyddstillsyn med kontraktsvård, i andra hand ett kortare fängelsestraff.

På torsdagen stod det dock klart att hon får acceptera hovrättsdomen. Högsta Domstolen beslutade då att inte ge ärendet prövningstillstånd.