03 maj 2015 09:18

03 maj 2015 09:18

Plantskolan som blev handelsträdgård

När våren kommer är det många som ger sig ut i trädgården för att städa och plantera. Veteraner på ämnet är Örjan och Majvor som driver Melldala trädgård och vet allt om vad som gör en trädgård fin.

Bara ett stenkast ifrån sjön Lången, mittemellan Timmersdala och Lerdala ligger Melldala trädgård. Här driver makarna Örjan Johansson och Majvor Brodelius-Johansson handelsträdgården tillsammans med sina tre anställda, Marianne Lenngren, Sofie Salomonsson och Victor Smedman.

Sedan början av 80-talet har de haft sina odlingar på samma plats, som i början bestod av framför allt fruktträd.

– Vi började som en renodlad plantskola med fruktträd, men vi ligger lite för långt norr ut för att det skulle funka riktigt bra och med åren har vi mer och mer utvecklats till en mix mellan plantskola och handelsträdgård, förklarar Örjan.

Doftar gott

Idag är det rosor som är verksamhetens specialitet och 420 olika sorter odlas i dag i trädgården.

– En av anledningarna till att det blev just rosor är att jag tycker det är väldigt roligt att se hur knopparna växer fram från en taggig buske och sedan blir något som både är vackert att se på och doftar väldigt gott, säger Örjan.

Rosor är även något som blivit mer populärt hos kunderna under årens lopp, något som makarna tror beror på att många har ett större intresse för sin trädgård.

– Förr satte man 20 rosor av samma sort på rad längs trädgårdsgången, men idag väljer kunder utifrån vad de tycker är fint för stunden och blandar olika sorters rosor tillsammans på ett annat sätt än tidigare, säger Majvor.

Finanskris ökade intresse

Det är inte bara intresset för rosor som vuxit de senaste åren, utan även för att odla sin egen mat.

– Efter finanskrisen 2009 tycker jag att intresset för trädgårdsodling har ökat mycket, framför allt får sådant som är ätbart, säger Örjan.

Men han tror inte att det ökade intresset beror på att kunderna inte skulle ha råd att köpa frukter, grönsaker och bär i affären.

– Däremot tror jag det handlar om att man vill kunna visa upp för sina barn var saker och ting kommer ifrån, till exempel att äpplen kommer från träden och sen kan bli mos, paj, dricka och allt vad det nu är.

Skapa struktur

Inför våren och sommarens arbete i trädgården rekommenderar de sina kunder att besöka dem för att prata om vad de behöver hjälp med.

– Först och främst bör man städa i trädgården och se vad som överlevt vintern och vad som kanske behöver bytas ut och fundera ut en struktur i trädgården, säger Sofie Salomonsson.

– Sen kan vi hjälpa dem med att skapa en inramning i trädgården som ger den en rumslig och genomtänkt känsla, istället för en ensam Ölandstok som mitt på gräsmattan, skämtar Marianne Lenngren avslutningsvis.

Bara ett stenkast ifrån sjön Lången, mittemellan Timmersdala och Lerdala ligger Melldala trädgård. Här driver makarna Örjan Johansson och Majvor Brodelius-Johansson handelsträdgården tillsammans med sina tre anställda, Marianne Lenngren, Sofie Salomonsson och Victor Smedman.

Sedan början av 80-talet har de haft sina odlingar på samma plats, som i början bestod av framför allt fruktträd.

– Vi började som en renodlad plantskola med fruktträd, men vi ligger lite för långt norr ut för att det skulle funka riktigt bra och med åren har vi mer och mer utvecklats till en mix mellan plantskola och handelsträdgård, förklarar Örjan.

Doftar gott

Idag är det rosor som är verksamhetens specialitet och 420 olika sorter odlas i dag i trädgården.

– En av anledningarna till att det blev just rosor är att jag tycker det är väldigt roligt att se hur knopparna växer fram från en taggig buske och sedan blir något som både är vackert att se på och doftar väldigt gott, säger Örjan.

Rosor är även något som blivit mer populärt hos kunderna under årens lopp, något som makarna tror beror på att många har ett större intresse för sin trädgård.

– Förr satte man 20 rosor av samma sort på rad längs trädgårdsgången, men idag väljer kunder utifrån vad de tycker är fint för stunden och blandar olika sorters rosor tillsammans på ett annat sätt än tidigare, säger Majvor.

Finanskris ökade intresse

Det är inte bara intresset för rosor som vuxit de senaste åren, utan även för att odla sin egen mat.

– Efter finanskrisen 2009 tycker jag att intresset för trädgårdsodling har ökat mycket, framför allt får sådant som är ätbart, säger Örjan.

Men han tror inte att det ökade intresset beror på att kunderna inte skulle ha råd att köpa frukter, grönsaker och bär i affären.

– Däremot tror jag det handlar om att man vill kunna visa upp för sina barn var saker och ting kommer ifrån, till exempel att äpplen kommer från träden och sen kan bli mos, paj, dricka och allt vad det nu är.

Skapa struktur

Inför våren och sommarens arbete i trädgården rekommenderar de sina kunder att besöka dem för att prata om vad de behöver hjälp med.

– Först och främst bör man städa i trädgården och se vad som överlevt vintern och vad som kanske behöver bytas ut och fundera ut en struktur i trädgården, säger Sofie Salomonsson.

– Sen kan vi hjälpa dem med att skapa en inramning i trädgården som ger den en rumslig och genomtänkt känsla, istället för en ensam Ölandstok som mitt på gräsmattan, skämtar Marianne Lenngren avslutningsvis.