05 maj 2015 19:38

05 maj 2015 19:38

Dataspelsutbildning på högskolan lockar fler tjejer

Antalet tjejer som söker dataspelsutbildningen i Skövde har ökat med mer än 50 procent jämfört med förra året.

Över 40 procent av dem som söker en dataspelsutbildning i Sverige inför hösten 2015 söker sig till Högskolan i Skövde, och antalet kvinnor som söker till spelutbildningarna i Skövde har ökat med över 50 procent jämfört med förra året.

Antalet tjejer som söker till spelutbildningar har ökat generellt i Sverige, men Högskolan i Skövde står för den största ökningen nationellt.

– Det känns väldigt roligt att våra dataspelsutbildningar lockar så många studenter ur ett nationellt perspektiv, och i synnerhet känns det positivt att kvinnliga studenter söker sig till oss. Det är alltså inte bara så att vi plockar andelar från de andra lärosätena, vi attraherar tjejer som vill skapa spel. Vi har satsat stort på jämställdhet och kvinnors arbetssituation i branschen med vårt nätverk Donna och det verkar ha gett resultat, säger Jenny Brusk, lektor i datavetenskap.

Donna grundades 2011 vid dataspelsutbildningarna på Högskolan i Skövde, med målet att inspirera fler kvinnor att bli spelutvecklare.

Över 40 procent av dem som söker en dataspelsutbildning i Sverige inför hösten 2015 söker sig till Högskolan i Skövde, och antalet kvinnor som söker till spelutbildningarna i Skövde har ökat med över 50 procent jämfört med förra året.

Antalet tjejer som söker till spelutbildningar har ökat generellt i Sverige, men Högskolan i Skövde står för den största ökningen nationellt.

– Det känns väldigt roligt att våra dataspelsutbildningar lockar så många studenter ur ett nationellt perspektiv, och i synnerhet känns det positivt att kvinnliga studenter söker sig till oss. Det är alltså inte bara så att vi plockar andelar från de andra lärosätena, vi attraherar tjejer som vill skapa spel. Vi har satsat stort på jämställdhet och kvinnors arbetssituation i branschen med vårt nätverk Donna och det verkar ha gett resultat, säger Jenny Brusk, lektor i datavetenskap.

Donna grundades 2011 vid dataspelsutbildningarna på Högskolan i Skövde, med målet att inspirera fler kvinnor att bli spelutvecklare.