05 maj 2015 08:00

05 maj 2015 08:00

Skövde slakteri i behov av 10 000 grisar

Skövde slakteri satsar på ekogrisar och är i ett första läge under året i behov av 10 000 grisar.

– Det finns en stor efterfrågan, framför allt från kunder, men även leverantörer är intresserade, säger Caroline Germer, Skövde slakteri.

Under året ska Skövde slakteri börja med slakt av ekologiska grisar, EU-ekologiska – sedan tidigare har man slakt av ekonöt.

Slakteriet är i behov av 10 000 ekogrisar i det första läget.

– Vi ser EU-ekologiskt som en stor framtid. 10 000 grisar är målet för året, men vi får se hur många ekogrisar vi får fram i år. Planen är också att utöka verksamheten, säger Caroline Germer, inköpschef gris, Skövde slakteri.

Det finns inte tillräckligt med producenter i närområdet varför Skövde slakteri kommer att söka leverantörer på olika håll.

– Vi söker nu efter producenter som vill leverera till oss. Vi försöker också förmå dem att bygga nytt eller kanske ”omvända” en befintlig produktion till ekoproduktion. Eftersom vi gör den här satsningen är det också en möjlighet för små producenter som vill satsa i lite mindre skala.

Många frågar

Men även leverantörer hör av sig till Skövde slakteri.

– Visst, vi får frågor från producenter, det finns ett stort intresse kring ekogris. För bara några år sedan fick vi aldrig den typen av frågor. Ofta handlar det om leverantörer som redan har ekonöt och nu vill utöka med ekogris.

Caroline Germer tror att efterfrågan på ekologiskt kött hänger ihop med intresset i samhället för allt ekologiskt livsmedel.

– Våra kunder, såsom butiker och liknande, frågar efter ekologiskt kött, eftersom kunderna i butikerna frågar efter det. Jag tror att det beror på att medvetenheten har ökat hos konsumenterna och många väljer ekologiskt för alla sin livsmedelsinköp.

Valfriheten är också viktig.

– Människor vill kunna välja. Sverige har ju världens bästa djurvälfärd oavsett, men många vill gå ett steg till.

Under året ska Skövde slakteri börja med slakt av ekologiska grisar, EU-ekologiska – sedan tidigare har man slakt av ekonöt.

Slakteriet är i behov av 10 000 ekogrisar i det första läget.

– Vi ser EU-ekologiskt som en stor framtid. 10 000 grisar är målet för året, men vi får se hur många ekogrisar vi får fram i år. Planen är också att utöka verksamheten, säger Caroline Germer, inköpschef gris, Skövde slakteri.

Det finns inte tillräckligt med producenter i närområdet varför Skövde slakteri kommer att söka leverantörer på olika håll.

– Vi söker nu efter producenter som vill leverera till oss. Vi försöker också förmå dem att bygga nytt eller kanske ”omvända” en befintlig produktion till ekoproduktion. Eftersom vi gör den här satsningen är det också en möjlighet för små producenter som vill satsa i lite mindre skala.

Många frågar

Men även leverantörer hör av sig till Skövde slakteri.

– Visst, vi får frågor från producenter, det finns ett stort intresse kring ekogris. För bara några år sedan fick vi aldrig den typen av frågor. Ofta handlar det om leverantörer som redan har ekonöt och nu vill utöka med ekogris.

Caroline Germer tror att efterfrågan på ekologiskt kött hänger ihop med intresset i samhället för allt ekologiskt livsmedel.

– Våra kunder, såsom butiker och liknande, frågar efter ekologiskt kött, eftersom kunderna i butikerna frågar efter det. Jag tror att det beror på att medvetenheten har ökat hos konsumenterna och många väljer ekologiskt för alla sin livsmedelsinköp.

Valfriheten är också viktig.

– Människor vill kunna välja. Sverige har ju världens bästa djurvälfärd oavsett, men många vill gå ett steg till.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.