06 maj 2015 21:05

06 maj 2015 21:05

Kriminalteknik i fokus på café

Vad är teknik bevisning?

Kriminalteknik i verkligheten stod på agendan när Henrik Thilander ledde onsdagens populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde.

Fingeravtryck, DNA- och blodspårsanalyser är tekniker som de flesta kopplar till deckare eller kriminalserier på TV.

– Det här är helt klart ett publikt ämne, eftersom det är så många här, menade Eric Hellgren, representant från Högskolan i Skövde som tillsammans med Skaraborgs Senioruniversitet och Folkuniversitetet arrangerade det populärvetenskapliga caféet som under onsdagen lockade närmare ett hundratal besökare.

Serie eller verklighet

Under ondagens café med temat ”kriminalteknik i verkligheten” berättade Henrik Thilander, som är adjunkt i molekylärbiologi på institutionen för biovetenskap, om hur dessa tekniker fungerar i verkligheten.

– TV-serier har väckt stort intresse för kriminalteknologin. Men det har också skapat falska förhoppningar, säger Henrik och menar att inte mer än omkring hälften av de tekniker som används i kriminalserier, faktiskt kan användas i verkligheten.

– I exempelvis CSI ser vi hur mycket fantastiska saker man kan göra. Men den bistra verkligenheten ser tyvärr inte ut så, menar Henrik.

– Kriminaltekniker arbetar mycket med hypoteser. Det är ganska lätt att utesluta saker, men inte lika lätt att fastställa när något faktiskt är korrekt, säger han.

Fingeravtryck, DNA- och blodspårsanalyser är tekniker som de flesta kopplar till deckare eller kriminalserier på TV.

– Det här är helt klart ett publikt ämne, eftersom det är så många här, menade Eric Hellgren, representant från Högskolan i Skövde som tillsammans med Skaraborgs Senioruniversitet och Folkuniversitetet arrangerade det populärvetenskapliga caféet som under onsdagen lockade närmare ett hundratal besökare.

Serie eller verklighet

Under ondagens café med temat ”kriminalteknik i verkligheten” berättade Henrik Thilander, som är adjunkt i molekylärbiologi på institutionen för biovetenskap, om hur dessa tekniker fungerar i verkligheten.

– TV-serier har väckt stort intresse för kriminalteknologin. Men det har också skapat falska förhoppningar, säger Henrik och menar att inte mer än omkring hälften av de tekniker som används i kriminalserier, faktiskt kan användas i verkligheten.

– I exempelvis CSI ser vi hur mycket fantastiska saker man kan göra. Men den bistra verkligenheten ser tyvärr inte ut så, menar Henrik.

– Kriminaltekniker arbetar mycket med hypoteser. Det är ganska lätt att utesluta saker, men inte lika lätt att fastställa när något faktiskt är korrekt, säger han.