06 maj 2015 20:32

06 maj 2015 20:33

von Essen bäst i Sverige på högskoleprovet

GÖTEBORG: Bästa resultatet i Sverige

Jonas von Essen har världens bästa minne. Inte nog med det. Han fick det bästa resultatet i hela landet på senaste högskoleprovet.

Han grämer sig ändå lite grann. Han hade ju två fel. 158 poäng av 160 möjliga. Men med 158 poäng så blev han ändå bäst i Sverige.

– Det är jättekul! Jag brukar göra högskoleprovet, och att bli bäst har varit mitt mål. Mitt bästa resultat tidigare var tre fel, och jag satsar på 160 poäng nästa gång.

Det som Jonas tidigare har upplevt som svårast är orddelen. Inför provet pluggade han in en lista med 7 000 svåra ord. Något som han hade stor nytta av, och på just orddelen fick han alla rätt.

Det han missade var på mattedelen, som är hans starka ämne.

– Jag brukar sätta allt där, men nu fick jag lite tidsbrist.

Luis Cobian på Umeå universitet är systemansvarig för högskoleprovet.

– Jonas har skrivit nio gånger och fått maxresultatet 2.0 sex gånger. Senast någon hade 160 poäng var hösten 2011. Rekordet har en man som skriver i Halmstad och han har fått 2.0 14 gånger. Nu i mars skrev 77 261 personer provet.

Jonas von Essen fortsätter med att tävla i minne och nyligen var han i San Diego i Kalifornien för att delta i Extreme memory tournament. En minnestävling där man tävlar ansikte mot ansikte inför publik.

Vann gruppen

– Det var extremt spännande. Det gick bra första dagen och jag vann min grupp. Andra dagen fick jag först möta en av mina vänner som jag tränar med. Jag slog honom men det var med blandade känslor.

– Jag blev sedan utslagen i kvartsfinalen av en amerikan som alltid brukar vara väldigt bra. Vinnare av hela tävlingen blev tysken Johannes Mallow. Han är alltid en tuff motståndare och han vann VM 2012.

Trots att Jonas inte vann minnestävlingen den här gången så är han nöjd.

– Det var roligt att vara där och jag tyckte att jag presterade bra. Men de andra var bättre.

Han grämer sig ändå lite grann. Han hade ju två fel. 158 poäng av 160 möjliga. Men med 158 poäng så blev han ändå bäst i Sverige.

– Det är jättekul! Jag brukar göra högskoleprovet, och att bli bäst har varit mitt mål. Mitt bästa resultat tidigare var tre fel, och jag satsar på 160 poäng nästa gång.

Det som Jonas tidigare har upplevt som svårast är orddelen. Inför provet pluggade han in en lista med 7 000 svåra ord. Något som han hade stor nytta av, och på just orddelen fick han alla rätt.

Det han missade var på mattedelen, som är hans starka ämne.

– Jag brukar sätta allt där, men nu fick jag lite tidsbrist.

Luis Cobian på Umeå universitet är systemansvarig för högskoleprovet.

– Jonas har skrivit nio gånger och fått maxresultatet 2.0 sex gånger. Senast någon hade 160 poäng var hösten 2011. Rekordet har en man som skriver i Halmstad och han har fått 2.0 14 gånger. Nu i mars skrev 77 261 personer provet.

Jonas von Essen fortsätter med att tävla i minne och nyligen var han i San Diego i Kalifornien för att delta i Extreme memory tournament. En minnestävling där man tävlar ansikte mot ansikte inför publik.

Vann gruppen

– Det var extremt spännande. Det gick bra första dagen och jag vann min grupp. Andra dagen fick jag först möta en av mina vänner som jag tränar med. Jag slog honom men det var med blandade känslor.

– Jag blev sedan utslagen i kvartsfinalen av en amerikan som alltid brukar vara väldigt bra. Vinnare av hela tävlingen blev tysken Johannes Mallow. Han är alltid en tuff motståndare och han vann VM 2012.

Trots att Jonas inte vann minnestävlingen den här gången så är han nöjd.

– Det var roligt att vara där och jag tyckte att jag presterade bra. Men de andra var bättre.