07 maj 2015 11:05

07 maj 2015 11:05

Åtal mot nämndeman dröjer

NYHETER: Misstänks för våldtäkt

Åtalet mot nämndemannen som misstänks för våldtäkt mot barn dröjer. Eftersom bland annat den tekniska undersökningen inte är slutförd har åklagaren begärt och fått förlängd åtalstid till den 21 maj.

Mannen var vikarie på ett behandlingshem för ungdomar i Skövde tidigare i år. Han ska då ha förgripit sig på en av ungdomarna på behandlingshemmet. Efter händelser ska han också på olika sätt försökt kontakta personen.

Eftersom den misstänkte är nämndeman vid Skaraborgs tingsrätt, vilket räknas som domare, utreds ärendet av polisens Särskilda utredningar och Särskilda åklagarkammaren i Göteborg – enheter som utreder poliser, åklagare, domare och andra befattningshavare.

När han för två veckor sedan häktades i tingsrätten i Skövde nekade han till brott, men häktades ändå på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Åtalet mot honom skulle kommit på torsdagen, men eftersom förundersökningen inte är slutförd dröjer åtalet. Chefsåklagare Maria Sterup skriver i framställan om förlängd åtalstid att merparten av förhören är gjorda, men att den tekniska undersökningen av telefoner inte är slutförd. Den förväntas vara klar inom kort.

Åklagaren begärde om förlängd åtalstid till och med den 21 maj.

Den häktade mannen gick med på det utan omhäktningsförhandling.

Lagmanen vid tingsrätten stängde av mannen från nämndemannauppdraget så fort hon fått veta att han anhållits. Avstängningen gäller under förundersökningen, döms han kommer han att entledigas.

Mannen var vikarie på ett behandlingshem för ungdomar i Skövde tidigare i år. Han ska då ha förgripit sig på en av ungdomarna på behandlingshemmet. Efter händelser ska han också på olika sätt försökt kontakta personen.

Eftersom den misstänkte är nämndeman vid Skaraborgs tingsrätt, vilket räknas som domare, utreds ärendet av polisens Särskilda utredningar och Särskilda åklagarkammaren i Göteborg – enheter som utreder poliser, åklagare, domare och andra befattningshavare.

När han för två veckor sedan häktades i tingsrätten i Skövde nekade han till brott, men häktades ändå på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Åtalet mot honom skulle kommit på torsdagen, men eftersom förundersökningen inte är slutförd dröjer åtalet. Chefsåklagare Maria Sterup skriver i framställan om förlängd åtalstid att merparten av förhören är gjorda, men att den tekniska undersökningen av telefoner inte är slutförd. Den förväntas vara klar inom kort.

Åklagaren begärde om förlängd åtalstid till och med den 21 maj.

Den häktade mannen gick med på det utan omhäktningsförhandling.

Lagmanen vid tingsrätten stängde av mannen från nämndemannauppdraget så fort hon fått veta att han anhållits. Avstängningen gäller under förundersökningen, döms han kommer han att entledigas.