17 maj 2015 14:56

17 maj 2015 20:27

Kontaktledning nedriven - stopp i tågtrafiken

UPPDATERAD: En nedriven kontaktledning i Skövde som började brinna orsakade tidigare stopp i all tågtrafik på Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm. Nu rullar tågen sakta igen med kraftiga förseningar.

Larmet kom vid 14.10-tiden och beskrevs då som eventuell brand i en industribyggnad i Hasslum, men när Räddningstjänsten kom till platsen mellan Mariestadsvägen/Hasslumsvägen, visade det sig vara en kontaktledning som låg mot järnvägen och orsakade rök och gnistor.

- När ledningen träffar rälsen blir det överslag och en kraftig ljusbåge. Den här gången bröts inte strömmen direkt utan det gnistrade ganska rejält om ledningen och syntes från långt håll, säger Per Erik Thyberg, inre befäl vid räddningstjänsten östra Skaraborg.

Den nedriva kontaktledningen orsakade under några timmar totalstopp i all tågtrafik mellan Göteborg-Skövde-Stockholm samt förseningar mellan Falköping-Nässjö.

Enligt TT stod fem SJ-tåg stillla ute på Västra stambanan, varav ett utanför Falköping och ett annat norr om Skövde.

Nu uppger Trafikverket att tågen börjat rulla igen, dock med kraftiga förseningar till följd av elavbrottet i Skövde som beräknas hålla i sig under det närmaste dygnet. Ett spår är öppet för tillfället förbi Skövde.

Melanie Söderlund bor nära järnvägen och hon hade precis kommit hem när hon såg hur det blixtrade från kontaktledningen.

- Det hördes jättemycket, det lät som skottlossning och kändes som jordbävning, det skakade. Och så luktade det bränt.

Hon berättar att det höll på i 20-30 sekunder.

- Sedan small det och ledningen åkte ner, berättar hon för SLA.

 

Larmet kom vid 14.10-tiden och beskrevs då som eventuell brand i en industribyggnad i Hasslum, men när Räddningstjänsten kom till platsen mellan Mariestadsvägen/Hasslumsvägen, visade det sig vara en kontaktledning som låg mot järnvägen och orsakade rök och gnistor.

- När ledningen träffar rälsen blir det överslag och en kraftig ljusbåge. Den här gången bröts inte strömmen direkt utan det gnistrade ganska rejält om ledningen och syntes från långt håll, säger Per Erik Thyberg, inre befäl vid räddningstjänsten östra Skaraborg.

Den nedriva kontaktledningen orsakade under några timmar totalstopp i all tågtrafik mellan Göteborg-Skövde-Stockholm samt förseningar mellan Falköping-Nässjö.

Enligt TT stod fem SJ-tåg stillla ute på Västra stambanan, varav ett utanför Falköping och ett annat norr om Skövde.

Nu uppger Trafikverket att tågen börjat rulla igen, dock med kraftiga förseningar till följd av elavbrottet i Skövde som beräknas hålla i sig under det närmaste dygnet. Ett spår är öppet för tillfället förbi Skövde.

Melanie Söderlund bor nära järnvägen och hon hade precis kommit hem när hon såg hur det blixtrade från kontaktledningen.

- Det hördes jättemycket, det lät som skottlossning och kändes som jordbävning, det skakade. Och så luktade det bränt.

Hon berättar att det höll på i 20-30 sekunder.

- Sedan small det och ledningen åkte ner, berättar hon för SLA.