18 maj 2015 09:56

18 maj 2015 10:01

Mördare vill ha ännu kortare straff

Örebro tingsrätt omvandlade nyligen livstidsstraffet för en Skövdemördare till 21 års fängelse. Men mannen nöjer sig inte med det. Nu har han överklagat beslutet och yrkar på ytterligare sänkning.

Natten till den 27 april 2004 högg den då 48-årige mannen ihjäl sin sambo med ett 22 knivhugg. Mordet skedde i parets hem i Skövde och de två barnen fanns också där vid gärningen.

Mannen ansåg sig ha fått bevis för att kvinnan träffade en annan man när han hittade en sten med inskriptionen ”Love” samt en handskriven lapp i hennes handväska.

Åklagaren yrkade under rättegången i Skövde tingsrätt samma år att mannen skulle dömas till livstids fängelse för det brutala mordet. Men tingsrätten tog hänsyn till att han led av en viss psykisk störning vid gärningstillfället och påföljden blev tio års fängelse.

Inte nöjd

Åklagaren överklagade och hovrätten gick på åklagarens linje och dömde mannen till lagens strängaste straff – livstids fängelse. Mannen överklagade till Högsta Domstolen, HD, men där nekade man ärendet prövningstillstånd och därmed stod domen för livstids fängelse för mord från hovrätten fast.

Redan förra året, när mannen avtjänat tio år av fängelsestraffet, ansökte han om omvandling av livstidsstraffet. Han begärde att det i första hand skulle omvandlas till fängelse i 18 år. Ansökan riktades till Örebro tingsrätt som handlägger alla sådana ärenden.

För snart tre veckor sedan beslutade Örebro tingsrätt att mannens livstidsstraff omvandlades till 21 års fängelse.

Men mannen är inte nöjd. På ett handskivet papper överklagar han beslutet till hovrätten och yrkar att påföljden i stället ska vara 18 års fängelse. Han begär också om anstånd med att utveckla överklagandet.

Natten till den 27 april 2004 högg den då 48-årige mannen ihjäl sin sambo med ett 22 knivhugg. Mordet skedde i parets hem i Skövde och de två barnen fanns också där vid gärningen.

Mannen ansåg sig ha fått bevis för att kvinnan träffade en annan man när han hittade en sten med inskriptionen ”Love” samt en handskriven lapp i hennes handväska.

Åklagaren yrkade under rättegången i Skövde tingsrätt samma år att mannen skulle dömas till livstids fängelse för det brutala mordet. Men tingsrätten tog hänsyn till att han led av en viss psykisk störning vid gärningstillfället och påföljden blev tio års fängelse.

Inte nöjd

Åklagaren överklagade och hovrätten gick på åklagarens linje och dömde mannen till lagens strängaste straff – livstids fängelse. Mannen överklagade till Högsta Domstolen, HD, men där nekade man ärendet prövningstillstånd och därmed stod domen för livstids fängelse för mord från hovrätten fast.

Redan förra året, när mannen avtjänat tio år av fängelsestraffet, ansökte han om omvandling av livstidsstraffet. Han begärde att det i första hand skulle omvandlas till fängelse i 18 år. Ansökan riktades till Örebro tingsrätt som handlägger alla sådana ärenden.

För snart tre veckor sedan beslutade Örebro tingsrätt att mannens livstidsstraff omvandlades till 21 års fängelse.

Men mannen är inte nöjd. På ett handskivet papper överklagar han beslutet till hovrätten och yrkar att påföljden i stället ska vara 18 års fängelse. Han begär också om anstånd med att utveckla överklagandet.