19 maj 2015 13:17

19 maj 2015 13:23

Nämndeman åtalas - misstänks för våldtäkt mot barn

Nu åtalas den nämndeman som när han var vikarie på ett behandlingshem för ungdomar i Skövde våldtog en av de intagna där. Mannen förnekar brott.

Mannen var vikarie på ett behandlingshem för ungdomar i Skövde tidigare i år. Han ska då ha förgripit sig på en av de intagna ungdomarna där, en 17-årig flicka. Efter händelsen ska han också på olika sätt ha försökt att kontakta personen.

Eftersom den misstänkte är nämndeman vid Skaraborgs tingsrätt, vilket räknas som domare, har ärendet utretts av polisens Särskilda utredningar och Särskilda åklagarkammaren i Göteborg – enheter som utreder poliser, åklagare, domare och andra befattningshavare.

Han häktades för snart fyra veckor sedan på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.

På tisdagen lämnade chefsåklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren i Göteborg in åtalet mot mannen till Skaraborgs tingsrätt i Skövde.

Åklagaren åtalar mannen misstänkt för våldtäkt not barn och uppger i åtalet att det sexuella övergreppet har skett i januari i år.

Lagman Anna-Karin Lundberg vid Skaraborgs tingsrätt stängde av mannen från nämndemannauppdraget så fort hon fått veta att han anhållits. Avstängningen gäller under förundersökningen, döms han kommer han att entledigas.

Mannen var vikarie på ett behandlingshem för ungdomar i Skövde tidigare i år. Han ska då ha förgripit sig på en av de intagna ungdomarna där, en 17-årig flicka. Efter händelsen ska han också på olika sätt ha försökt att kontakta personen.

Eftersom den misstänkte är nämndeman vid Skaraborgs tingsrätt, vilket räknas som domare, har ärendet utretts av polisens Särskilda utredningar och Särskilda åklagarkammaren i Göteborg – enheter som utreder poliser, åklagare, domare och andra befattningshavare.

Han häktades för snart fyra veckor sedan på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.

På tisdagen lämnade chefsåklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren i Göteborg in åtalet mot mannen till Skaraborgs tingsrätt i Skövde.

Åklagaren åtalar mannen misstänkt för våldtäkt not barn och uppger i åtalet att det sexuella övergreppet har skett i januari i år.

Lagman Anna-Karin Lundberg vid Skaraborgs tingsrätt stängde av mannen från nämndemannauppdraget så fort hon fått veta att han anhållits. Avstängningen gäller under förundersökningen, döms han kommer han att entledigas.