20 maj 2015 16:12

20 maj 2015 16:43

Aktiverar samlingarna

SKÖVDE: Ny utställning och nytt verk på konstmuseet

Elli Hemberg och Jesper Norda möts i en ny utställning i Skövde konstmuseum. Samtidigt presenteras ett nytt verk av Conny Karlsson Lundgren som är baserat på en av Anna Sjödahls dagböcker.

Skövde konstmuseum har en stor samling av Skövdebördiga konstnären Elli Hemberg.

– Hon har en otroligt rik produktion. Det är måleri, abstrakt och figurativt, skulptur i alla möjliga material och arkitekturmodeller. Modellerna är otroligt vackra och hon gjorde dem sent i sitt konstnärskap, säger curator Petra Johansson.

En bok om dynamisk symmetri av Jay Hambidge gjorde att Elli Hemberg såg en sorts matematiska lagar som hon började arbeta efter.

– Då ville vi visa det, hur skisserna är en plats för hennes tankevärld.

Jesper Norda, ljud- och bildkonstnär, har bjudits in och han gör bland annat två kommentarer där den ena har ljud.

– Jag har mer sett boken (av Jay Hambidge) än hennes saker, förutom bilder i katalogen. Jag liksom Elli har ett starkt förhållande till Bach, så ljudet baseras på ett stycke av Bach.

Till ljudet finns en film som är gjord i augusti. Jesper Norda berättar att han blev betagen av ett ljusspel på väggen.

– Elli pratade mycket om ljus och belysning, hon sökte mycket efter ljuset som enar så då tyckte jag att det var roligt att använda det materialet. Både som en koppling och lite som en hyllning till det sättet att jobba.

Utställningen öppnar på fredag och visas till den 15 augusti. Skövde konstmuseum har även en samling från Anna Sjödahl och under vernissagen visas också ett nytt verk som köpts in. Det heter Anna AS2156, vilket är registernumret på konstnären Anna Sjödahls dagbok från 1975. Verket består av 145 bilder och är skapat av konstnären Conny Karlsson Lundgren. I den öppna verkstaden kan man göra vindskydd fritt eller efter modell av Elli Hemberg och, om man vill, fotografera dem och lägga upp på Instagram.

Skövde konstmuseum har en stor samling av Skövdebördiga konstnären Elli Hemberg.

– Hon har en otroligt rik produktion. Det är måleri, abstrakt och figurativt, skulptur i alla möjliga material och arkitekturmodeller. Modellerna är otroligt vackra och hon gjorde dem sent i sitt konstnärskap, säger curator Petra Johansson.

En bok om dynamisk symmetri av Jay Hambidge gjorde att Elli Hemberg såg en sorts matematiska lagar som hon började arbeta efter.

– Då ville vi visa det, hur skisserna är en plats för hennes tankevärld.

Jesper Norda, ljud- och bildkonstnär, har bjudits in och han gör bland annat två kommentarer där den ena har ljud.

– Jag har mer sett boken (av Jay Hambidge) än hennes saker, förutom bilder i katalogen. Jag liksom Elli har ett starkt förhållande till Bach, så ljudet baseras på ett stycke av Bach.

Till ljudet finns en film som är gjord i augusti. Jesper Norda berättar att han blev betagen av ett ljusspel på väggen.

– Elli pratade mycket om ljus och belysning, hon sökte mycket efter ljuset som enar så då tyckte jag att det var roligt att använda det materialet. Både som en koppling och lite som en hyllning till det sättet att jobba.

Utställningen öppnar på fredag och visas till den 15 augusti. Skövde konstmuseum har även en samling från Anna Sjödahl och under vernissagen visas också ett nytt verk som köpts in. Det heter Anna AS2156, vilket är registernumret på konstnären Anna Sjödahls dagbok från 1975. Verket består av 145 bilder och är skapat av konstnären Conny Karlsson Lundgren. I den öppna verkstaden kan man göra vindskydd fritt eller efter modell av Elli Hemberg och, om man vill, fotografera dem och lägga upp på Instagram.