25 maj 2015 08:09

25 maj 2015 16:46

Har nu lämnat sina politiska uppdrag

Fram tills nyligen var mannen själv nämndeman i tingsrätten. På måndagen tog han plats i tingssalen som åtalad, misstänkt för våldtäkt mot barn. Han erkände omständigheterna kring händelsen med den 17-åriga flickan på behandlingshemmet, men förnekade brott.

Rättegången mot den åtalade nämndemannen, som nyligen avsade sig alla politiska uppdrag och även begärde utträde ur partiet, hölls i tingsrätten i Skövde på måndagen. Mannen är åtalad misstänkt för våldtäkt mot barn, enligt åklagaren har mannen i januari förgripit sig på en 17-årig omhändertagen flicka på ett behandlingshem i Skövde där mannen var vikarie.

Efter övergreppet sökte han också kontakt med henne bland annat genom ett stort antal sms.

Stängda dörrar

Mannen fördes på måndagen in i tingssalen av tre häktesvakter. Med sig hade han också sin försvarare, advokat Pontus Ljunggren. Innan förhandlingen hade inletts frågade rättens ordförande om chefsåklagare Maria Sterup, Särskilda åklagarkammaren, ämnade yrka på att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar.

– Det gör jag, när de första delarna med yrkanden och inställning är avklarad vill vi av hänsyn till målsäganden att rättegången hålls bakom stängda dörrar.

Det hade heller inte den åtalade och hans försvarare något emot.

Lämnade rättegången

Flickan var på plats, men orkade inte sitta kvar i tingssalen utan följde rättegången från ett angränsande rum.

Via sitt målsägandebiträde yrkade hon på 140 000 kronor i skadestånd för bland annat kränkning.

När åklagaren hade kommit med sina yrkanden, att mannen skulle ställas till svars för våldtäkt mot barn, vapenbrott och brott mot vapenlagen – i sitt hem har han haft en revolver och en mängd ammunition utan att ha rätt till det – förnekade mannen brott.

– Han vidgår händelseförloppet, men förnekar våldtäkt mot barn. Han har i och för sig känt till att flickan var 17 år gammal, men inte att hon var omhändertagen. Han trodde att hon var frivilligt placerad på boendet och hade ingen kunskap om att hon stod under hans vård efter myndighetsbeslut, sade advokat Ljunggren.

Därefter fortsatte rättegången bakom stängda dörrar. Dom meddelas senare.

Mannen var nämndeman i Skaraborgs tingsrätt fram tills han anhölls.

Lagmannen stängde av honom under förundersökningen och kommer om han döms entlediga honom från uppdraget.

Men eftersom han redan har avsagt sig de politiska uppdragen, har den delen av ärendet löst sig ändå.

Rättegången mot den åtalade nämndemannen, som nyligen avsade sig alla politiska uppdrag och även begärde utträde ur partiet, hölls i tingsrätten i Skövde på måndagen. Mannen är åtalad misstänkt för våldtäkt mot barn, enligt åklagaren har mannen i januari förgripit sig på en 17-årig omhändertagen flicka på ett behandlingshem i Skövde där mannen var vikarie.

Efter övergreppet sökte han också kontakt med henne bland annat genom ett stort antal sms.

Stängda dörrar

Mannen fördes på måndagen in i tingssalen av tre häktesvakter. Med sig hade han också sin försvarare, advokat Pontus Ljunggren. Innan förhandlingen hade inletts frågade rättens ordförande om chefsåklagare Maria Sterup, Särskilda åklagarkammaren, ämnade yrka på att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar.

– Det gör jag, när de första delarna med yrkanden och inställning är avklarad vill vi av hänsyn till målsäganden att rättegången hålls bakom stängda dörrar.

Det hade heller inte den åtalade och hans försvarare något emot.

Lämnade rättegången

Flickan var på plats, men orkade inte sitta kvar i tingssalen utan följde rättegången från ett angränsande rum.

Via sitt målsägandebiträde yrkade hon på 140 000 kronor i skadestånd för bland annat kränkning.

När åklagaren hade kommit med sina yrkanden, att mannen skulle ställas till svars för våldtäkt mot barn, vapenbrott och brott mot vapenlagen – i sitt hem har han haft en revolver och en mängd ammunition utan att ha rätt till det – förnekade mannen brott.

– Han vidgår händelseförloppet, men förnekar våldtäkt mot barn. Han har i och för sig känt till att flickan var 17 år gammal, men inte att hon var omhändertagen. Han trodde att hon var frivilligt placerad på boendet och hade ingen kunskap om att hon stod under hans vård efter myndighetsbeslut, sade advokat Ljunggren.

Därefter fortsatte rättegången bakom stängda dörrar. Dom meddelas senare.

Mannen var nämndeman i Skaraborgs tingsrätt fram tills han anhölls.

Lagmannen stängde av honom under förundersökningen och kommer om han döms entlediga honom från uppdraget.

Men eftersom han redan har avsagt sig de politiska uppdragen, har den delen av ärendet löst sig ändå.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.