26 maj 2015 10:11

26 maj 2015 12:33

Nämndemannen kvar i häkte

NYHETER: Dom på måndag

Rättegången mot nämndemannen som misstänks för våldtäkt mot barn avslutades på måndagen. Åklagaren tog då upp att minimistraffet för det misstänkta brottet är två år.

Rättegången mot politikerna och nämndemannen, som när han anhölls misstänkt för våldtäkt mot barn avsade sig alla uppdrag och begärde utträde ur partiet, pågick under hela måndagen. Den avslutades först vid 18-tiden på kvällen.

Eftersom mannen förnekar brott hade han yrkat att försättas på fri fot, vilket domstolen sade nej till. Han ska kvarstanna i häkte tills dom meddelas på måndag, den 1 juni.

Fram tills dess har domstolen att ta ställning till om mannen visste att flickan han hade samlag med på behandlingshemmet i Skövde där han var vikarie var omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga.

– Vi hävdar att han inte visste det, ingen hade informerat honom om detta. Därför förnekar han brott, men vidgår omständigheterna i övrigt, säger Pontus Ljunggren.

Åklagaren ska under sitt slutanförande ha påpekat för domstolen att minimistraffet för det misstänkta brottet är två års fängelse.

Enligt Pontus Ljunggren är det för tidigt att säga om mannen kommer att överklaga om det blir en fällande dom.

– Vi har diskuterat kring det hela och avvaktar och ser vad det blir för dom innan vi bestämmer. Om det blir en fällande dom finns det ju också ett brett spektrum av påföljder, med allt från kontraktvård till längre fängelsestraff. Att överklaga innebär ju också alltid en risk att det blir skärpning i hovrätten.

Rättegången mot politikerna och nämndemannen, som när han anhölls misstänkt för våldtäkt mot barn avsade sig alla uppdrag och begärde utträde ur partiet, pågick under hela måndagen. Den avslutades först vid 18-tiden på kvällen.

Eftersom mannen förnekar brott hade han yrkat att försättas på fri fot, vilket domstolen sade nej till. Han ska kvarstanna i häkte tills dom meddelas på måndag, den 1 juni.

Fram tills dess har domstolen att ta ställning till om mannen visste att flickan han hade samlag med på behandlingshemmet i Skövde där han var vikarie var omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga.

– Vi hävdar att han inte visste det, ingen hade informerat honom om detta. Därför förnekar han brott, men vidgår omständigheterna i övrigt, säger Pontus Ljunggren.

Åklagaren ska under sitt slutanförande ha påpekat för domstolen att minimistraffet för det misstänkta brottet är två års fängelse.

Enligt Pontus Ljunggren är det för tidigt att säga om mannen kommer att överklaga om det blir en fällande dom.

– Vi har diskuterat kring det hela och avvaktar och ser vad det blir för dom innan vi bestämmer. Om det blir en fällande dom finns det ju också ett brett spektrum av påföljder, med allt från kontraktvård till längre fängelsestraff. Att överklaga innebär ju också alltid en risk att det blir skärpning i hovrätten.