29 maj 2015 05:00

29 maj 2015 05:00

Brevbärarnas nya turer ger senare utdelning

POSTNORD ORGANISERAR OM

Postnords omorganisation leder till senare post i brevlådan när färre brevbärare kör längre turer.

– Bor man längst ut på en runda kan man uppleva att posten kommer senare än förut, säger Robert Andersson, produktionsområdeschef vid Postnord.

Den nya organisationen för Skövdeområdet trädde i kraft i början av maj och dras ännu med inkörningsproblem. Förra måndagen fick exempelvis flera adresser i Säter med postnummer 541 91 ingen post utdelad alls, när brevbärarna inte hann med att dela ut allt.

– Vi hade fyra brevbärare borta på grund av sjukdom under en och samma dag vilket blev alldeles för kännbart i detta skede när organisationen är helt ny. Volymen blev helt enkelt för stor för de brevbärare som var kvar, vilket var olyckligt, säger Robert Andersson.

Senare utdelning

Andra privatpersoner som hört av sig till SLA upplever att de får sin post utdelad betydligt senare under dagen än tidigare. Det beror enligt Andersson på Postnords nya arbetssätt där brevbärarna i allt högre utsträckning arbetar ute på fältet med att dela ut post och betydligt mindre med sortering.

– Den stora skillnaden nu är att alla C5-kuvert sorteras upp i lådor efter respektive runda direkt från terminalen i Nässjö, som brevbärarna sedan bara kan ställa ut i sina bilar. Tidigare sorterade brevbärarna själva innan de började köra ut, säger Andersson.

Utdelningen av post sker mellan klockan 10-17 på vardagar, vilket innebär att de som bor längst ut på brevbärarnas turer får sin post sent på eftermiddagen.

– För många blir det ingen skillnad alls, men de som bor i slutet av en runda kan givetvis uppleva att posten hamnar senare i brevlådan.

E-handeln ökar

Det nya arbetssättet genom­förs nu i stora delar av Postnords organisation och sedan tidigare har även flera postkontor i Skaraborgs dragits in. Bland annat har Hjo, Tibro och Karlsborg sedan förra året ett gemensamt kontor för de tre kommunerna i Tibro.

Brev till Hova och Gullspång sorteras numera i Mariestad och under året ska även Törebodas brevbärarkontor stängas.

– Utvecklingen går snabbt mot att vi hanterar allt färre brev medan e-handeln i stället ökar med 15 procent varje år, vilket är något som vi måste anpassa oss till för att kunna möta kundernas förväntningar och utveckla nya tjänster. I praktiken innebär det att vi flyttar mer resurser till pakethanteringen och har färre brevbärare som i stället kör längre turer, säger Robert Andersson.

Thomas Hagström

0500-46 75 80

thomas.hagstrom@sla.se

Den nya organisationen för Skövdeområdet trädde i kraft i början av maj och dras ännu med inkörningsproblem. Förra måndagen fick exempelvis flera adresser i Säter med postnummer 541 91 ingen post utdelad alls, när brevbärarna inte hann med att dela ut allt.

– Vi hade fyra brevbärare borta på grund av sjukdom under en och samma dag vilket blev alldeles för kännbart i detta skede när organisationen är helt ny. Volymen blev helt enkelt för stor för de brevbärare som var kvar, vilket var olyckligt, säger Robert Andersson.

Senare utdelning

Andra privatpersoner som hört av sig till SLA upplever att de får sin post utdelad betydligt senare under dagen än tidigare. Det beror enligt Andersson på Postnords nya arbetssätt där brevbärarna i allt högre utsträckning arbetar ute på fältet med att dela ut post och betydligt mindre med sortering.

– Den stora skillnaden nu är att alla C5-kuvert sorteras upp i lådor efter respektive runda direkt från terminalen i Nässjö, som brevbärarna sedan bara kan ställa ut i sina bilar. Tidigare sorterade brevbärarna själva innan de började köra ut, säger Andersson.

Utdelningen av post sker mellan klockan 10-17 på vardagar, vilket innebär att de som bor längst ut på brevbärarnas turer får sin post sent på eftermiddagen.

– För många blir det ingen skillnad alls, men de som bor i slutet av en runda kan givetvis uppleva att posten hamnar senare i brevlådan.

E-handeln ökar

Det nya arbetssättet genom­förs nu i stora delar av Postnords organisation och sedan tidigare har även flera postkontor i Skaraborgs dragits in. Bland annat har Hjo, Tibro och Karlsborg sedan förra året ett gemensamt kontor för de tre kommunerna i Tibro.

Brev till Hova och Gullspång sorteras numera i Mariestad och under året ska även Törebodas brevbärarkontor stängas.

– Utvecklingen går snabbt mot att vi hanterar allt färre brev medan e-handeln i stället ökar med 15 procent varje år, vilket är något som vi måste anpassa oss till för att kunna möta kundernas förväntningar och utveckla nya tjänster. I praktiken innebär det att vi flyttar mer resurser till pakethanteringen och har färre brevbärare som i stället kör längre turer, säger Robert Andersson.

Thomas Hagström

0500-46 75 80

thomas.hagstrom@sla.se

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.