29 maj 2015 14:17

01 jun 2015 12:48

Grönt ljus för moské i Skövde - så här ska den se ut

NY VERSION. Nu är bygglovet för klart för moskén som ska byggas i Skövde.

– Det är en fin och speciell byggnad, säger Magnus Hammar Borsch (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Projektet med att bygga en moské i Skövde har pågått i många år. Medlemmarna har flera gånger under åren trott att byggstarten är på gång, bara för att snart få besked om att allt är framflyttat. Men nyligen lämnade Stiftelsen Skövde moské in en ny bygglovsansökan för en moské mellan Karstorpsrondellen och sjuk­huset, på tomten som ju just heter Moskén.

Nedbantad version

Det rör sig om en nedbantad version av den 750 kvadratmeter stora moskén med ett lika stort kulturcentrum samt en 250 kvadratmeter stor läktare, som man först ville bygga till en kostnad på minst 50 miljoner kronor.

Nu handlar det i stället om en moské på drygt 400 kvadratmeter, med en lika stor källare och en läktare och en 28 meter hög minaret, allt ritat av en arkitektbyrå i Turkiet. Kostnaden är beräknad till cirka 15 miljoner kronor, enligt tidigare uppgifter till SLA från Yüksel Peker i stiftelsen.

"Ett väldigt ovanligt ärende"

På torsdagen behandlades bygglovet i byggnadsnämnden. Och beskedet efteråt från ordföranden Magnus Hammar Borsch (M) är positivt.

– Vi har godkänt bygglovet, det ligger inom detaljplanen och nu är det upp till stiftelsen när man vill börja bygga. Bygglovet gäller i två år, bygglovskostnaden är cirka 125 000 kronor.

Hammar Borsch anser att det är en vacker byggnad, ovanlig och fint ritad.

– Det är något speciellt med byggnaden. Troligen är det väl också enda gången som det blir aktuellt att det byggs en moské i Skövde så det är ett väldigt ovanligt ärende.

Böneutrop

Om någon funderar på hur det blir med böneutrop så är det ingen fråga för byggnadsnämnden.

– Det beviljas inte av byggnadsnämnde, det är i stället Miljönämnden östra Skaraborg.

Stiftelsen vill komma i gång med byggnationen efter sommaren. Enligt Peker kan i så fall moskén stå klar om ett par år. Han ville under fredagen inte kommentera bygglovet mer än med orden ”Vi är givetvis glada”.

När det gäller finansiering av projektet sade Peker till SLA i förra veckan att avtalsskrivningen är på gång.

 

Projektet med att bygga en moské i Skövde har pågått i många år. Medlemmarna har flera gånger under åren trott att byggstarten är på gång, bara för att snart få besked om att allt är framflyttat. Men nyligen lämnade Stiftelsen Skövde moské in en ny bygglovsansökan för en moské mellan Karstorpsrondellen och sjuk­huset, på tomten som ju just heter Moskén.

Nedbantad version

Det rör sig om en nedbantad version av den 750 kvadratmeter stora moskén med ett lika stort kulturcentrum samt en 250 kvadratmeter stor läktare, som man först ville bygga till en kostnad på minst 50 miljoner kronor.

Nu handlar det i stället om en moské på drygt 400 kvadratmeter, med en lika stor källare och en läktare och en 28 meter hög minaret, allt ritat av en arkitektbyrå i Turkiet. Kostnaden är beräknad till cirka 15 miljoner kronor, enligt tidigare uppgifter till SLA från Yüksel Peker i stiftelsen.

"Ett väldigt ovanligt ärende"

På torsdagen behandlades bygglovet i byggnadsnämnden. Och beskedet efteråt från ordföranden Magnus Hammar Borsch (M) är positivt.

– Vi har godkänt bygglovet, det ligger inom detaljplanen och nu är det upp till stiftelsen när man vill börja bygga. Bygglovet gäller i två år, bygglovskostnaden är cirka 125 000 kronor.

Hammar Borsch anser att det är en vacker byggnad, ovanlig och fint ritad.

– Det är något speciellt med byggnaden. Troligen är det väl också enda gången som det blir aktuellt att det byggs en moské i Skövde så det är ett väldigt ovanligt ärende.

Böneutrop

Om någon funderar på hur det blir med böneutrop så är det ingen fråga för byggnadsnämnden.

– Det beviljas inte av byggnadsnämnde, det är i stället Miljönämnden östra Skaraborg.

Stiftelsen vill komma i gång med byggnationen efter sommaren. Enligt Peker kan i så fall moskén stå klar om ett par år. Han ville under fredagen inte kommentera bygglovet mer än med orden ”Vi är givetvis glada”.

När det gäller finansiering av projektet sade Peker till SLA i förra veckan att avtalsskrivningen är på gång.