01 jun 2015 06:00

01 jun 2015 09:06

Ett återbesök i sadeln

SKÖVDE: Uppslaget testar ridning

Två förväntansfulla tjejer från Uppslagets testpatrull välkomnas av hästarnas gnägg och hälsande från glada ryttare när de träder in i stallet på ridskolan Kultomten i Skövde. Idag ska de nämligen få testa på ridning!

De tilldelas av anläggningschefen Magdalena Rubensson en stor, vit och stabil häst vid namn Cappuccino som snällt låter sig borstas av Ida Bohman och Ida Johansson. Väl inne i ridhuset, med hjälp av en pall, tar sig ryttaren upp i sadeln för att testa de tre gångarterna skritt, trav och galopp, styra hästen i en stor volt, samt stanna och starta vid vissa punkter. Att stanna har Cappuccino inte alls något emot och passar då på att ta en och en annan toapaus.

– Ha en stadig hand med bettet så att han inte tappar farten, instruerar Magdalena.

Jobba hårt

Båda ryttarna får jobba hårt för att hålla tempot uppe.

– Det är jobbigare än vad andra tror, säger Ida B.

Vissa kanske uppfattar det som att ryttarna bara sitter på hästen, men det är ett ständigt skänkande och styrande för att få hästen att göra som man vill. Det kanske är just det som är lockande med sporten – utmaningen att kunna styra ett så stort djur och tillsammans bilda ett ekipage som kan förstå varandra utan att använda ord.

Varken Ida B eller Ida J är helt obekanta med att sitta i sadeln och uppskattade återföreningen med hästen. Ida B har tidigare ridit i tio år men säger att hon har tappat mycket efter uppehållet. Brist på tid efter skolan var anledningen till att hon var tvungen att sluta, men när studenten är nära har dagens testande väckt ett intresse att åter ta upp ridningen. Ida Johansson, som tidigare endast ridit små ponnys innan och till en början var något bekymrad av Cappuccinos storlek, får snart tycke för den lugne springaren och skulle mer än gärna vilja börja på ridskola för att lära sig grunderna.

Grupper för alla

För de som är intresserade att börja rida på ridskola förklarar Magdalena att det finns grupper för alla – från nybörjargrupper till specialgrupper inriktade på hoppning eller dressyr. Ridskolan startar dessutom nya grupper varje höst.

– Var inte rädd, känn av hästen och ta det i ditt eget tempo, tipsar Ida J till alla som sitter upp för första gången.

Ida B tillägger att även om man känner sig nervös så ska man hålla sig lugn, eftersom nervositeten smittar av sig på hästen genom ditt kroppsspråk i sadeln. Om du spänner dig kommer den känna av det direkt!

Uppslagets testpatrull sadlar av och ger sin nyfunna kompis en sista klapp innan de motvilligt lämnar stallet. Det må möjligen inte vara den första, men heller inte den sista gången de två flickorna sätter sig på en häst.

De tilldelas av anläggningschefen Magdalena Rubensson en stor, vit och stabil häst vid namn Cappuccino som snällt låter sig borstas av Ida Bohman och Ida Johansson. Väl inne i ridhuset, med hjälp av en pall, tar sig ryttaren upp i sadeln för att testa de tre gångarterna skritt, trav och galopp, styra hästen i en stor volt, samt stanna och starta vid vissa punkter. Att stanna har Cappuccino inte alls något emot och passar då på att ta en och en annan toapaus.

– Ha en stadig hand med bettet så att han inte tappar farten, instruerar Magdalena.

Jobba hårt

Båda ryttarna får jobba hårt för att hålla tempot uppe.

– Det är jobbigare än vad andra tror, säger Ida B.

Vissa kanske uppfattar det som att ryttarna bara sitter på hästen, men det är ett ständigt skänkande och styrande för att få hästen att göra som man vill. Det kanske är just det som är lockande med sporten – utmaningen att kunna styra ett så stort djur och tillsammans bilda ett ekipage som kan förstå varandra utan att använda ord.

Varken Ida B eller Ida J är helt obekanta med att sitta i sadeln och uppskattade återföreningen med hästen. Ida B har tidigare ridit i tio år men säger att hon har tappat mycket efter uppehållet. Brist på tid efter skolan var anledningen till att hon var tvungen att sluta, men när studenten är nära har dagens testande väckt ett intresse att åter ta upp ridningen. Ida Johansson, som tidigare endast ridit små ponnys innan och till en början var något bekymrad av Cappuccinos storlek, får snart tycke för den lugne springaren och skulle mer än gärna vilja börja på ridskola för att lära sig grunderna.

Grupper för alla

För de som är intresserade att börja rida på ridskola förklarar Magdalena att det finns grupper för alla – från nybörjargrupper till specialgrupper inriktade på hoppning eller dressyr. Ridskolan startar dessutom nya grupper varje höst.

– Var inte rädd, känn av hästen och ta det i ditt eget tempo, tipsar Ida J till alla som sitter upp för första gången.

Ida B tillägger att även om man känner sig nervös så ska man hålla sig lugn, eftersom nervositeten smittar av sig på hästen genom ditt kroppsspråk i sadeln. Om du spänner dig kommer den känna av det direkt!

Uppslagets testpatrull sadlar av och ger sin nyfunna kompis en sista klapp innan de motvilligt lämnar stallet. Det må möjligen inte vara den första, men heller inte den sista gången de två flickorna sätter sig på en häst.

  • Johanna Granlund

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.