01 jun 2015 11:08

01 jun 2015 16:30

Nämndeman döms till fängelse

Den före detta nämndemannen vid Skaraborgs tingsrätt dömdes på måndagen av samma tingsrätt för våldtäkt mot barn. Han ska avtjäna ett tvåårigt fängelsestraff.
– Det lutar åt att vi överklagar, säger advokat Pontus Ljunggren.

Rättegången mot politikern och nämndemannen, som när han anhölls misstänkt för våldtäkt mot barn avsade sig alla uppdrag och begärde utträde ur partiet, hölls i Skaraborgs tingsrätt i Skövde för en vecka sedan bakom stängda dörrar.

Mannen har hela tiden förnekat brott. Han har visserligen vidgått omständigheterna, att han haft sex med en 17-årig flicka på det behandlingshem i Skövde där han var vikarie. Men mannen har hävdat att han inte kände till att flickan var omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga, och anser därmed att gärningen inte var brottslig.

”Ingen hade informerat honomRättegången mot politikern och nämndemannen, som när han anhölls avsade sig alla uppdrag och begärde utträde ur partiet, hölls i Skaraborgs tingsrätt i Skövde för en vecka sedan. På måndagen dömdes han till två års fängelse för våldtäkt mot barn, vapenbrott och brott mot vapenlagen – vid en husrannsakan hade han både ammunition och en revolver i hemmet som han saknade tillstånd för. Han ska dessutom betala 110 000 kronor i skadestånd till offret, den 17-åriga flickan.

Förnekar brott

Mannen har hela tiden förnekat brott. Han har visserligen erkänt att han har haft sex med 17-åringen på behandlingshemmet i Skövde där han var vikarie. Men han har hävdat att han inte kände till att hon var omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga, och anser därmed att gärningen inte är brottslig. Han sade under rättegången att han trodde att det var fråga om frivilliga placeringar på behandlingshemmet. Han uppgav även att han då inte kände till vad LVU innebar. Han hävdade också att det var flickan som tog initiativet till sex.

”Överklagar troligen”

Tingsrätten säger i domen att mannen måste ha känt till att flickan var LVU-placerad och att han också måste haft kunskap om vad det innebär.

– Vi tycker att det är en felaktig slutsats. Ingen på behandlingshemmet har ju konkret kunnat säga vem som har informerat honom om att hon tvångsvårdades, säger advokat Pontus Ljunggren.

Tingsrätten säger i domen att mannens påstående om samtycke från flickan är motbevisat. Att hon besvarat hans sms har inte varit ett tecken på att uppmuntra honom, utan på att hon var rädd för honom och inte ville göra honom arg. Den förklaringen från flickan anser domstolen är fullt rimlig.

– Det lutar i dagsläget åt att vi kommer att överklaga domen. Det är också min klients spontana reaktion, men först måste vi gå igenom domen ordentligt.

Den kan överklagas till och med den 22 juni. om att hon var omhändertagen enligt LVU”, sade mannens offentlige försvarare, advokat Pontus Ljunggren till SLA efter rättegången.

På måndagen dömdes mannen av tingsrätten i Skövde till två års fängelse för våldtäkt mot barn, vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Han ska dessutom betala 110 000 kronor i skadestånd till den 17-åriga flickan.

Artikeln uppdateras.

Rättegången mot politikern och nämndemannen, som när han anhölls misstänkt för våldtäkt mot barn avsade sig alla uppdrag och begärde utträde ur partiet, hölls i Skaraborgs tingsrätt i Skövde för en vecka sedan bakom stängda dörrar.

Mannen har hela tiden förnekat brott. Han har visserligen vidgått omständigheterna, att han haft sex med en 17-årig flicka på det behandlingshem i Skövde där han var vikarie. Men mannen har hävdat att han inte kände till att flickan var omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga, och anser därmed att gärningen inte var brottslig.

”Ingen hade informerat honomRättegången mot politikern och nämndemannen, som när han anhölls avsade sig alla uppdrag och begärde utträde ur partiet, hölls i Skaraborgs tingsrätt i Skövde för en vecka sedan. På måndagen dömdes han till två års fängelse för våldtäkt mot barn, vapenbrott och brott mot vapenlagen – vid en husrannsakan hade han både ammunition och en revolver i hemmet som han saknade tillstånd för. Han ska dessutom betala 110 000 kronor i skadestånd till offret, den 17-åriga flickan.

Förnekar brott

Mannen har hela tiden förnekat brott. Han har visserligen erkänt att han har haft sex med 17-åringen på behandlingshemmet i Skövde där han var vikarie. Men han har hävdat att han inte kände till att hon var omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga, och anser därmed att gärningen inte är brottslig. Han sade under rättegången att han trodde att det var fråga om frivilliga placeringar på behandlingshemmet. Han uppgav även att han då inte kände till vad LVU innebar. Han hävdade också att det var flickan som tog initiativet till sex.

”Överklagar troligen”

Tingsrätten säger i domen att mannen måste ha känt till att flickan var LVU-placerad och att han också måste haft kunskap om vad det innebär.

– Vi tycker att det är en felaktig slutsats. Ingen på behandlingshemmet har ju konkret kunnat säga vem som har informerat honom om att hon tvångsvårdades, säger advokat Pontus Ljunggren.

Tingsrätten säger i domen att mannens påstående om samtycke från flickan är motbevisat. Att hon besvarat hans sms har inte varit ett tecken på att uppmuntra honom, utan på att hon var rädd för honom och inte ville göra honom arg. Den förklaringen från flickan anser domstolen är fullt rimlig.

– Det lutar i dagsläget åt att vi kommer att överklaga domen. Det är också min klients spontana reaktion, men först måste vi gå igenom domen ordentligt.

Den kan överklagas till och med den 22 juni. om att hon var omhändertagen enligt LVU”, sade mannens offentlige försvarare, advokat Pontus Ljunggren till SLA efter rättegången.

På måndagen dömdes mannen av tingsrätten i Skövde till två års fängelse för våldtäkt mot barn, vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Han ska dessutom betala 110 000 kronor i skadestånd till den 17-åriga flickan.

Artikeln uppdateras.