01 jun 2015 09:46

01 jun 2015 09:47

Skövdebo skyldig till mordförsök

Den Skövdebo som av tingsrätten dömdes till åtta års fängelse för mordförsök ville frikännas i hovrätten. Men hovrätten gör ingen annan bedömning utan fastställer tingsrättsdomen.

En man i 50-årsåldern hittades svårt skadad och blödande i en trappuppgång i ett bostadsområde Skövde i december. Ingen misstänkt gärningsman fanns kvar på platsen, men polisen lyckades med hjälp av en hundpatrull att spåra två personer, den nu dömde 42-årige mannen och en kvinna, släkt till offret.

42-åringen åtalades misstänkt för försök till mord. Han hävdade redan under rättegången i tingsrätten i Skövde att han agerat i nödvärn när den 50-årige mannen med våld angrep kvinnan. 42-åringen ville skydda henne.

Diffusa uppgifter

Kvinnan hade skador efteråt som både hon och 42-åringen hävdade kom från den äldre mannens attack, men detta bortsåg tingsrätten ifrån. I stället sade domstolen att deras uppgifter var diffusa. Mannen dömdes för försök till mord till åtta års fängelse.

Han överklagade domen till hovrätten. I överklagandet fokuserade han på kvinnans skador. Även det faktum att han själv ska ha fått typiska avvärjningsskador på ena handen skulle visa att han när han högg den äldre mannen gjorde han det för att skydda kvinnan och sig själv. Han hävdade också i överklagandet att även målsäganden hade kniv.

Fastställer straffet

Förhandlingen hölls i Göta hovrätt i Jönköping för snart två veckor sedan. Mannen ville frikännas helt eftersom han agerat i nödvärd – han bestred med bestämdhet att han haft för avsikt att döda mannen.

Men hovrätten säger i domen som nu meddelats att man inte gör någon annan bedömning än den tingsrätten gjort i fråga om skuld, mannen döms därmed för försök till mord. Hovrätten säger också att annan påföljd än fängelse är utesluten och fastställer påföljden på åtta års fängelse.

En man i 50-årsåldern hittades svårt skadad och blödande i en trappuppgång i ett bostadsområde Skövde i december. Ingen misstänkt gärningsman fanns kvar på platsen, men polisen lyckades med hjälp av en hundpatrull att spåra två personer, den nu dömde 42-årige mannen och en kvinna, släkt till offret.

42-åringen åtalades misstänkt för försök till mord. Han hävdade redan under rättegången i tingsrätten i Skövde att han agerat i nödvärn när den 50-årige mannen med våld angrep kvinnan. 42-åringen ville skydda henne.

Diffusa uppgifter

Kvinnan hade skador efteråt som både hon och 42-åringen hävdade kom från den äldre mannens attack, men detta bortsåg tingsrätten ifrån. I stället sade domstolen att deras uppgifter var diffusa. Mannen dömdes för försök till mord till åtta års fängelse.

Han överklagade domen till hovrätten. I överklagandet fokuserade han på kvinnans skador. Även det faktum att han själv ska ha fått typiska avvärjningsskador på ena handen skulle visa att han när han högg den äldre mannen gjorde han det för att skydda kvinnan och sig själv. Han hävdade också i överklagandet att även målsäganden hade kniv.

Fastställer straffet

Förhandlingen hölls i Göta hovrätt i Jönköping för snart två veckor sedan. Mannen ville frikännas helt eftersom han agerat i nödvärd – han bestred med bestämdhet att han haft för avsikt att döda mannen.

Men hovrätten säger i domen som nu meddelats att man inte gör någon annan bedömning än den tingsrätten gjort i fråga om skuld, mannen döms därmed för försök till mord. Hovrätten säger också att annan påföljd än fängelse är utesluten och fastställer påföljden på åtta års fängelse.