01 jun 2015 14:10

01 jun 2015 17:39

Sveriges äldsta kyrkorum skyddas

Nu ska Sveriges äldsta kyrkorum, som grävdes ut i Varnhem för några år sedan, få en överbyggnad så att ruinen skyddas.
En rad finansiärer står för kostnaderna och budgeten ligger på 9,6 miljoner kronor.

Mellan 2005 och 2008 genomförde Västergötlands museum arkeologiska utgrävningar på kullen nära klosterruinen i Varnhem. Resultaten var mycket intressanta och gårdskyrkan, med omgivande begravningsplats, visade att området kristnades redan på 900-talet. Alltså flera generationer innan Olof Skötkonungs dop i början av 1 000-talet i Husaby.

2008 fylldes kyrkorummet, det hittills äldsta i landet, igen med lecakulor för att skydda murarna. Men det visade sig snart att fukt och frost skadade ruinen, så något måste göras. Antingen bygga över ruinen med någon form av hus, eller fylla igen den med jord.

Det blev det förstnämnda och kyrkorummet på kullen i Varnhem kommer nu att bli ett välordnat besöksmål under tak.

Överbyggnaden ska ha formen av en liksidig triangel och den ska skydda kyrkorummet från fukt. Den kommer att vara ouppvärmd.

Grav under glas

En ingång ska tas upp i den södra muren, där den till viss del redan är raserad, så att besökarna kan få komma in i rummet. Det kommer att finnas en hiss till våning ett för rörelsehindrade, och där uppe ska man kunna se ner i en öppning för att få en överblick över hela kyrkorummet.

En av gravarna som hittades har man kunnat koppla till en gravsten som under många år fanns i museet i Varnhem. Kvinnan i graven heter Kata och begravdes i mitten av 1 000-talet. Gravstenen ska återföras till Varnhem och Katas grav ska besökarna kunna se genom en glasskiva.

Upplevelse på plats

Bygget startar i oktober och i maj eller juni nästa år är det dags för invigning. Redan under sommaren i år ska man genomföra ytterligare utgrävningar under två veckor, och ruinen ska tas omhand.

– Även rötter har trängt in i murarna så vi ska renovera och säkra delar av den. Under utgrävningen i sommar ska vi bland annat gräva ut platserna där plintarna till överbyggnaden ska sättas ner så att vi vet att ingenting förstörs, säger Maria Vretemark, arkeolog och utgrävningsansvarig i Varnhem.

Maria Vretemark poängterar vikten av att kunna uppleva historia på plats, jämfört med att besöka ett museum, och för Varnhems församling kommer platsen att få betydelse.

– Nu kompletterar vi kyrkan, klosterruinen och museet. I år var Varnhem för första gången pilgrimscentrum. Vi märker ett ökat intresse för pilgrimsvandringar och vi vill utveckla det vi visar upp, säger CG Lundström, ordförande i Varnhems församlingsråd.

En grupp från församlingen, museet, Skara kommun och länsstyrelsen har under ett och ett halvt år jobbat med finansieringen. Totalt har man fått ihop 9,6 miljoner kronor från länsstyrelsen, regionen, Sparbanksstiftelsen i Skaraborg, Sparbanksstiftelsen Lidköping och Grevilli fond.

Privat donation

En privat donation på 500 000 kronor ska användas till utställning och information.

– Drift och underhåll kommer att kosta 500 000 kronor årligen och det ska kommun, kyrka och stat dela på, säger CG Lundström.

Mellan 2005 och 2008 genomförde Västergötlands museum arkeologiska utgrävningar på kullen nära klosterruinen i Varnhem. Resultaten var mycket intressanta och gårdskyrkan, med omgivande begravningsplats, visade att området kristnades redan på 900-talet. Alltså flera generationer innan Olof Skötkonungs dop i början av 1 000-talet i Husaby.

2008 fylldes kyrkorummet, det hittills äldsta i landet, igen med lecakulor för att skydda murarna. Men det visade sig snart att fukt och frost skadade ruinen, så något måste göras. Antingen bygga över ruinen med någon form av hus, eller fylla igen den med jord.

Det blev det förstnämnda och kyrkorummet på kullen i Varnhem kommer nu att bli ett välordnat besöksmål under tak.

Överbyggnaden ska ha formen av en liksidig triangel och den ska skydda kyrkorummet från fukt. Den kommer att vara ouppvärmd.

Grav under glas

En ingång ska tas upp i den södra muren, där den till viss del redan är raserad, så att besökarna kan få komma in i rummet. Det kommer att finnas en hiss till våning ett för rörelsehindrade, och där uppe ska man kunna se ner i en öppning för att få en överblick över hela kyrkorummet.

En av gravarna som hittades har man kunnat koppla till en gravsten som under många år fanns i museet i Varnhem. Kvinnan i graven heter Kata och begravdes i mitten av 1 000-talet. Gravstenen ska återföras till Varnhem och Katas grav ska besökarna kunna se genom en glasskiva.

Upplevelse på plats

Bygget startar i oktober och i maj eller juni nästa år är det dags för invigning. Redan under sommaren i år ska man genomföra ytterligare utgrävningar under två veckor, och ruinen ska tas omhand.

– Även rötter har trängt in i murarna så vi ska renovera och säkra delar av den. Under utgrävningen i sommar ska vi bland annat gräva ut platserna där plintarna till överbyggnaden ska sättas ner så att vi vet att ingenting förstörs, säger Maria Vretemark, arkeolog och utgrävningsansvarig i Varnhem.

Maria Vretemark poängterar vikten av att kunna uppleva historia på plats, jämfört med att besöka ett museum, och för Varnhems församling kommer platsen att få betydelse.

– Nu kompletterar vi kyrkan, klosterruinen och museet. I år var Varnhem för första gången pilgrimscentrum. Vi märker ett ökat intresse för pilgrimsvandringar och vi vill utveckla det vi visar upp, säger CG Lundström, ordförande i Varnhems församlingsråd.

En grupp från församlingen, museet, Skara kommun och länsstyrelsen har under ett och ett halvt år jobbat med finansieringen. Totalt har man fått ihop 9,6 miljoner kronor från länsstyrelsen, regionen, Sparbanksstiftelsen i Skaraborg, Sparbanksstiftelsen Lidköping och Grevilli fond.

Privat donation

En privat donation på 500 000 kronor ska användas till utställning och information.

– Drift och underhåll kommer att kosta 500 000 kronor årligen och det ska kommun, kyrka och stat dela på, säger CG Lundström.