02 jun 2015 19:00

02 jun 2015 19:00

Helios solceller fixar elen

Solcellsanläggning invigd på Högskolan

Invigning. Den tusen kvadratmeter stora solcellsanläggningen på Högskolan i Skövde invigdes genom att tända en grön lampa. Med egen el förstås. Anläggningen fick också ett namn: Helios.

Vädermässigt var det inte en strålande tisdag för invigning av solcellsanläggningen på Högskolan i Skövde. Det var mulet och regnigt. Då kan man ju lätt tro att det inte blir någon el heller.

– Det roliga är att det inte krävs direkt solsken. Det räcker med dagsljus för att anläggningen ska ge något. Effekten minskar naturligtvis ju mer mulet det är. Men anläggningen producerar faktiskt el fastän det regnar ute, det tycker jag är jättebra, berättar campuschefen Magnus Littmarck.

Satsningen på solcellsanläggningen är ett samarbete mellan hyresvärden Akademiska hus och hyresgästen Högskolan i Skövde. Från idé till invigning har det tagit knappt ett år. Anläggningen är tusen kvadratmeter stor och består av tre delar; en på Götasalen, en på G-huset och en på en transformatorstation där man kan tanka el-bilar. Solcellsanläggningen kommer att ge 160 MWh per år och det motsvarar förbrukningen för sex eluppvärmda genomsnittliga villor.

– Med solcellsanläggningen producerar vi 15-20 procent per år av den el vi förbrukar, säger Magnus Littmarck.

– Vi är på väg att sätta upp en solföljare, det har lite pr-värde också. Solcellerna på taket är det ingen som ser, berättar Tony Wallin, driftingenjör på Akademiska hus.

– Den ser ut som en stor parabolantenn, ofta fyrkantig, och följer solen så man kan öka effektverkningsgraden med upp till 30 procent. Vi har tänkt att sätta den någonstans på området till hösten, säger Per Löveryd, energistrateg på Akademiska hus region väst.

Talade på invigningen gjorde Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska hus region väst, och Sigbritt Karlsson, rektor Högskolan i Skövde. De kopplade samman två sladdar, en grön lampa tändes och då var Helios, som solcellsanläggningen heter, invigd.

– Eftersom den ska vara länge så ska den ha ett eget namn. Vi har haft en omröstning bland Högskolans medarbetare. Det namn som till slut vann är hämtat från den grekiska solguden som enligt mytologin varje dag drev sitt fyrspann med hästar från öst till väst över himlen, säger Sigbritt Karlsson.

Förutom att ge el så kommer delar av solcellsanläggningen bli viktiga för forskning och utbildning.

Vädermässigt var det inte en strålande tisdag för invigning av solcellsanläggningen på Högskolan i Skövde. Det var mulet och regnigt. Då kan man ju lätt tro att det inte blir någon el heller.

– Det roliga är att det inte krävs direkt solsken. Det räcker med dagsljus för att anläggningen ska ge något. Effekten minskar naturligtvis ju mer mulet det är. Men anläggningen producerar faktiskt el fastän det regnar ute, det tycker jag är jättebra, berättar campuschefen Magnus Littmarck.

Satsningen på solcellsanläggningen är ett samarbete mellan hyresvärden Akademiska hus och hyresgästen Högskolan i Skövde. Från idé till invigning har det tagit knappt ett år. Anläggningen är tusen kvadratmeter stor och består av tre delar; en på Götasalen, en på G-huset och en på en transformatorstation där man kan tanka el-bilar. Solcellsanläggningen kommer att ge 160 MWh per år och det motsvarar förbrukningen för sex eluppvärmda genomsnittliga villor.

– Med solcellsanläggningen producerar vi 15-20 procent per år av den el vi förbrukar, säger Magnus Littmarck.

– Vi är på väg att sätta upp en solföljare, det har lite pr-värde också. Solcellerna på taket är det ingen som ser, berättar Tony Wallin, driftingenjör på Akademiska hus.

– Den ser ut som en stor parabolantenn, ofta fyrkantig, och följer solen så man kan öka effektverkningsgraden med upp till 30 procent. Vi har tänkt att sätta den någonstans på området till hösten, säger Per Löveryd, energistrateg på Akademiska hus region väst.

Talade på invigningen gjorde Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska hus region väst, och Sigbritt Karlsson, rektor Högskolan i Skövde. De kopplade samman två sladdar, en grön lampa tändes och då var Helios, som solcellsanläggningen heter, invigd.

– Eftersom den ska vara länge så ska den ha ett eget namn. Vi har haft en omröstning bland Högskolans medarbetare. Det namn som till slut vann är hämtat från den grekiska solguden som enligt mytologin varje dag drev sitt fyrspann med hästar från öst till väst över himlen, säger Sigbritt Karlsson.

Förutom att ge el så kommer delar av solcellsanläggningen bli viktiga för forskning och utbildning.