04 jun 2015 11:09

04 jun 2015 11:19

"Frågar aldrig efter kontouppgifter via mail eller sms"

Tipsen i mailen om deklarationsavdrag är buffel och båg. Likaså uppmaningar om att lämna ut ditt kontonummer. Just nu cirkulerar ett bluffmail som ser ut att komma från Skatteverket.

”Klicka inte på länkar, öppna inte bilagor och svara inte på meddelandet. Mailet kan innehålla virus eller så kallade trojaner.” skriver myndigheten på sin hemsida. Särskilt vanligt med bluffmail är det i samband med deklarationsdags eller när skatteåterbäringen är på väg.

Den typ av mail som Skatteverket själva känner till och alltså informerar om på sin hemsida är en variant som har en bifogad zip-fil. I mailet ombeds du som mottagare att lämna kompletterande uppgifter.

”Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter i mejl eller sms. Det gör vi endast via våra e-tjänster som du loggar in på med din e-legitimation.”

Uppmaningen är att kontakta polisen om du har fyllt i uppgifter och därmed blivit utsatt för bedrägeri. Likaså att kontakta din bank för att spärra ditt konto.

”Klicka inte på länkar, öppna inte bilagor och svara inte på meddelandet. Mailet kan innehålla virus eller så kallade trojaner.” skriver myndigheten på sin hemsida. Särskilt vanligt med bluffmail är det i samband med deklarationsdags eller när skatteåterbäringen är på väg.

Den typ av mail som Skatteverket själva känner till och alltså informerar om på sin hemsida är en variant som har en bifogad zip-fil. I mailet ombeds du som mottagare att lämna kompletterande uppgifter.

”Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter i mejl eller sms. Det gör vi endast via våra e-tjänster som du loggar in på med din e-legitimation.”

Uppmaningen är att kontakta polisen om du har fyllt i uppgifter och därmed blivit utsatt för bedrägeri. Likaså att kontakta din bank för att spärra ditt konto.

  • Rikard Jansson