09 jun 2015 06:00

19 aug 2015 12:37

Billingen bjuder in till äventyr

Billingens friluftsområde är Skövdes pärla - ett berg fullt av möjligheter och aktiviteter för hela familjen.

Här finns ett barnvänligt utomhusbad (vid hotellet) för varma och soliga sommardagar med Sveriges kanske vackraste utsikt och ett enormt utbud av möjligheter till rörelse och aktiviteter - oavsett om det handlar om jogging, promenader, fiske, cykling eller bara en lugn och skön stund vid någon av de två sjöarna, Hållsdammen och Åsbotorpssjön.

Hållsdammen är den större av de två sjöarna i området som nås enklast från stadionområdet och den stora parkeringen. Här finns möjlighet till ädelfiske under sommarmånaderna. Fiskekort finns att köpa vid den stora parkeringen, på First Hotel Billingehus eller vid campingen.

– Varje år planterar vi in regnbågslax från Baltak utanför Tidaholm. I Åsbotorpssjön är det däremot fiskeförbud, säger anläggningschefen Lars-Göran Elversson.

Utmed båda sjöarna finns dessutom gott om både grill- och fikaplatser med vindskydd för avkopplande utflykter eller picknicks. Slingan runt Åsbotorpssjön (drygt 2 km) är dessutom handikappanpassad och asfalterad hela vägen runt.

Motionsspåren bjuder på en stor variation i både längd och utformning. Kortast är 2,5 km-rundan runt Hållsdammen. Det längsta spåret är hela 16 km men frågan är om inte den kuperade lila milen (10 km) är tuffast?

I området finns även en crosstrainingbana, ute-gym och i skogen finns skyltade mountainbike-spår för tuff och utmanande cykelträning. Har du lämnat cykeln hemma finns det både mtb- och racercyklar, samt annan utrustning som rullskidor och kajaker, att hyra vid Alphyddan intill hotellet.

Vill man upptäcka mer av Billingens vackra natur kan en vandring längs Billingeleden varmt rekommenderas. Eller varför inte en hisnande promenad nedför branta Strupen till Rhododendrondalen på bergets östra sluttning?

När du tagit dig tillbaka upp igen är du garanterat lagom uppvärmd för en runda i motionsspåret. Sedan kommer ett svalkande dopp i någon av Billingebadets bassänger kännas väldigt lockande...

Här finns ett barnvänligt utomhusbad (vid hotellet) för varma och soliga sommardagar med Sveriges kanske vackraste utsikt och ett enormt utbud av möjligheter till rörelse och aktiviteter - oavsett om det handlar om jogging, promenader, fiske, cykling eller bara en lugn och skön stund vid någon av de två sjöarna, Hållsdammen och Åsbotorpssjön.

Hållsdammen är den större av de två sjöarna i området som nås enklast från stadionområdet och den stora parkeringen. Här finns möjlighet till ädelfiske under sommarmånaderna. Fiskekort finns att köpa vid den stora parkeringen, på First Hotel Billingehus eller vid campingen.

– Varje år planterar vi in regnbågslax från Baltak utanför Tidaholm. I Åsbotorpssjön är det däremot fiskeförbud, säger anläggningschefen Lars-Göran Elversson.

Utmed båda sjöarna finns dessutom gott om både grill- och fikaplatser med vindskydd för avkopplande utflykter eller picknicks. Slingan runt Åsbotorpssjön (drygt 2 km) är dessutom handikappanpassad och asfalterad hela vägen runt.

Motionsspåren bjuder på en stor variation i både längd och utformning. Kortast är 2,5 km-rundan runt Hållsdammen. Det längsta spåret är hela 16 km men frågan är om inte den kuperade lila milen (10 km) är tuffast?

I området finns även en crosstrainingbana, ute-gym och i skogen finns skyltade mountainbike-spår för tuff och utmanande cykelträning. Har du lämnat cykeln hemma finns det både mtb- och racercyklar, samt annan utrustning som rullskidor och kajaker, att hyra vid Alphyddan intill hotellet.

Vill man upptäcka mer av Billingens vackra natur kan en vandring längs Billingeleden varmt rekommenderas. Eller varför inte en hisnande promenad nedför branta Strupen till Rhododendrondalen på bergets östra sluttning?

När du tagit dig tillbaka upp igen är du garanterat lagom uppvärmd för en runda i motionsspåret. Sedan kommer ett svalkande dopp i någon av Billingebadets bassänger kännas väldigt lockande...