09 jun 2015 06:00

19 aug 2015 12:38

Butik med mat från gården

PRÄSTAKVARNA: Intresse för djur, odling och kretslopp

Grisar, hönor, bin och får. Plussa på grönsaksodling och skogsbruk så ger det en bra bild av familjen Bladhs fritidssysslor.

Allt eftersom fylls den lilla gårdsbutiken med produkterna som gården ger.

Gården Prästakvarna ligger i Övertorp på Billingens nordsluttning. Åkermarken är sannolikt aldrig besprutad eller konstgödslad och Daniel Bladh tänker se till att den förblir så.

Familjen har bott på gården i tio år. De sju, åtta senaste åren har produktionen fördubblats årligen och produkterna från gården har sålts i sex, sju år. Butiken i sin nuvarande storlek är tre år.

– Grundtanken från början var att kunna äta egenproducerad mat, och det är ju himla kul med djur och odling. Jag är också väldigt intresserad av kretsloppet, säger Daniel när han och dottern Alva visar runt på gården.

Ägg och honung

Nedanför huset ligger frilandsodlingen på cirka ett halvt hektar.

– Där odlar vi grönsaker och i år prövar vi även kål. Det är svårt med larverna men i år ska vi testa en kravgodkänd besprutning mot kållarver.

Just den här kalla majdagen när SLA hälsade på såg det fortfarande tunt ut i raderna.

– Det är sanslöst dåligt i år, det händer ju ingenting i den här kylan.

Nära grönsaksodlingen står en lång rad bikupor och för tillfället finns det bin i åtta av dem. Bredvid bina bor hönorna i ett hus med tillhörande uteplats modell större. Familjen har cirka 50 hönor som producerar ägg till hushållet och butiken.

Butiken är bemannad på lördagar men öppen alla dagar i veckan. Kunderna får då sköta betalningen själva.

– Sommartid kommer det mycket folk till butiken, och de är ärliga. Något har väl kanske försvunnit någon gång men inget som vi har märkt. Folk som är ute efter att stjäla gör det nog inte i en gårdsbutik.

Alvas flasklamm

I en av hagarna går ett femtontal linderödssvin och bökar. Köttet från dem säljs inte i den egna butiken utan till andra butiker.

– Det är en lantras och den äldsta svinrasen i Sverige. Det finns cirka 280 suggor i landet.

När det är dags att gå till fårhagen tar Alva täten. Hon berättar om Pluttan som är ett flasklamm och som Alva hjälpte till att föda upp.

– Jag har haft henne inne också, men när hon kissade i soffan så blev mamma inte så glad.

Pluttan går nu i hagen med de andra fåren och har börjat äta gräs. När Daniel ropar på fåren kommer de springande i full fart med lilla Pluttan lite på efterkälken.

Mjölnare i släkten

Namnet Prästakvarna kommer från en tidigare kvarn på gården, samt att det någon gång ska ha bott en präst här.

– Min farfars farfar var mjölnare i den kvarnen, berättar Daniel.

Gården är på cirka 15 hektar varav 1,5 är odling, 6 är skog och resten bete. Daniel jobbar heltid som snickare i egna företaget Prästakvarna bygg, men är under våren hemma ungefär en dag i veckan för att sköta djur och odlingar.

Gården Prästakvarna ligger i Övertorp på Billingens nordsluttning. Åkermarken är sannolikt aldrig besprutad eller konstgödslad och Daniel Bladh tänker se till att den förblir så.

Familjen har bott på gården i tio år. De sju, åtta senaste åren har produktionen fördubblats årligen och produkterna från gården har sålts i sex, sju år. Butiken i sin nuvarande storlek är tre år.

– Grundtanken från början var att kunna äta egenproducerad mat, och det är ju himla kul med djur och odling. Jag är också väldigt intresserad av kretsloppet, säger Daniel när han och dottern Alva visar runt på gården.

Ägg och honung

Nedanför huset ligger frilandsodlingen på cirka ett halvt hektar.

– Där odlar vi grönsaker och i år prövar vi även kål. Det är svårt med larverna men i år ska vi testa en kravgodkänd besprutning mot kållarver.

Just den här kalla majdagen när SLA hälsade på såg det fortfarande tunt ut i raderna.

– Det är sanslöst dåligt i år, det händer ju ingenting i den här kylan.

Nära grönsaksodlingen står en lång rad bikupor och för tillfället finns det bin i åtta av dem. Bredvid bina bor hönorna i ett hus med tillhörande uteplats modell större. Familjen har cirka 50 hönor som producerar ägg till hushållet och butiken.

Butiken är bemannad på lördagar men öppen alla dagar i veckan. Kunderna får då sköta betalningen själva.

– Sommartid kommer det mycket folk till butiken, och de är ärliga. Något har väl kanske försvunnit någon gång men inget som vi har märkt. Folk som är ute efter att stjäla gör det nog inte i en gårdsbutik.

Alvas flasklamm

I en av hagarna går ett femtontal linderödssvin och bökar. Köttet från dem säljs inte i den egna butiken utan till andra butiker.

– Det är en lantras och den äldsta svinrasen i Sverige. Det finns cirka 280 suggor i landet.

När det är dags att gå till fårhagen tar Alva täten. Hon berättar om Pluttan som är ett flasklamm och som Alva hjälpte till att föda upp.

– Jag har haft henne inne också, men när hon kissade i soffan så blev mamma inte så glad.

Pluttan går nu i hagen med de andra fåren och har börjat äta gräs. När Daniel ropar på fåren kommer de springande i full fart med lilla Pluttan lite på efterkälken.

Mjölnare i släkten

Namnet Prästakvarna kommer från en tidigare kvarn på gården, samt att det någon gång ska ha bott en präst här.

– Min farfars farfar var mjölnare i den kvarnen, berättar Daniel.

Gården är på cirka 15 hektar varav 1,5 är odling, 6 är skog och resten bete. Daniel jobbar heltid som snickare i egna företaget Prästakvarna bygg, men är under våren hemma ungefär en dag i veckan för att sköta djur och odlingar.