09 jun 2015 06:00

19 aug 2015 12:39

Mördad kvinna blev Skövdes helgon

Utan Elin inget Skövde

Elin anklagades för mord och föll själv offer för mördare. Vid hennes död berättades det om mirakel och hon blev helgonförklarad. I Skövde är hon ständigt närvarande, både i kyrkans namn och i en app i din padda.

Frågan är om Skövde hade funnits i dag om det inte hade varit för Elin. Egentligen omöjligt att säga men hon, som när hon helgonförklarades fick namnet S:ta Helena, var grunden till att Skövde blev en stor vallfartsort under medeltiden.

Begravd i kyrkan

Kyrkan i centrum bär hennes namn och det sägs också att hon var begravd i en gravkammare som man kan nå via en trappa i koret. Kammaren är stängd för besökare men man kan se trappan genom en glasruta i golvet.

Det sägs att det var Elin som tog initiativet till att bygga S:ta Helena kyrka, och likaså kyrkorna i Våmb och Götene.

Mördad av släkten

Elin levde på 1100-talet på en stor gård i Våmb. Efter att hennes man dött ägnade hon sig åt välgörenhet. En av hennes döttrar var gift med en man som misshandlade sin hustru, och en dag slog parets tjänstefolk ihjäl honom. De tyckte mycket om sin husfru och stod inte ut med att hon blev slagen.

Mannens släkt skyllde mordet på Elin som då, kanske för att hålla sig borta tills allt hade lugnat ner sig, gav sig av på en pilgrimsresa till Jerusalem. När hon återkom till Skövde ville hon besöka invigningen av Götene kyrka, men på vägen dit blev hon mördad av släktingar till svärsonen.

Källa sprang upp

När hon bars till kyrkan i Skövde tog sällskapet en paus. Där man placerade Elins kropp under pausen sprang en källa upp som sägs ha hälsofrämjande egenskaper.

I samband med Elins död ska det också ha inträffat flera mirakler och hon blev helgonförklarad den 31 juli 1164. Hon blev då Sveriges första kvinnliga helgon.

Det sägs att Elin fick sitt ena finger avhugget då hon mördades. En blind man ska ha fått sin syn tillbaka då han tog blod från fingret och strök det över sina ögonlock.

Ett kapell byggdes över källan och det finns nedskrivet att kapellet fanns där år 1373. Det revs 1759 och delar av det användes till att renovera S:ta Helena kyrka och även bygga stenbron som finns bredvid källan.

Källan finns kvar än i dag och ligger nära Pansarvallen vid P4.

Elin i paddan

Den som känner för att gå en promenad i Elins Skövde och samtidigt lösa ett mysterium kan ladda ner appen Elins mysterium. Spelet genomförs enklast på en ipad eller liknande platta. Den som inte har tillgång till en egen platta kan låna en på turistbyrån eller stadsbiblioteket i kulturhuset.

Spelet går ut på att man ska lösa ett uppdrag genom olika ledtrådar som man hittar på sin promenad genom stan. Spelet skapades för två år sedan av studenter på högskolan.

Källor: Bland annat Riksarkivet och Svenska kyrkan.

Frågan är om Skövde hade funnits i dag om det inte hade varit för Elin. Egentligen omöjligt att säga men hon, som när hon helgonförklarades fick namnet S:ta Helena, var grunden till att Skövde blev en stor vallfartsort under medeltiden.

Begravd i kyrkan

Kyrkan i centrum bär hennes namn och det sägs också att hon var begravd i en gravkammare som man kan nå via en trappa i koret. Kammaren är stängd för besökare men man kan se trappan genom en glasruta i golvet.

Det sägs att det var Elin som tog initiativet till att bygga S:ta Helena kyrka, och likaså kyrkorna i Våmb och Götene.

Mördad av släkten

Elin levde på 1100-talet på en stor gård i Våmb. Efter att hennes man dött ägnade hon sig åt välgörenhet. En av hennes döttrar var gift med en man som misshandlade sin hustru, och en dag slog parets tjänstefolk ihjäl honom. De tyckte mycket om sin husfru och stod inte ut med att hon blev slagen.

Mannens släkt skyllde mordet på Elin som då, kanske för att hålla sig borta tills allt hade lugnat ner sig, gav sig av på en pilgrimsresa till Jerusalem. När hon återkom till Skövde ville hon besöka invigningen av Götene kyrka, men på vägen dit blev hon mördad av släktingar till svärsonen.

Källa sprang upp

När hon bars till kyrkan i Skövde tog sällskapet en paus. Där man placerade Elins kropp under pausen sprang en källa upp som sägs ha hälsofrämjande egenskaper.

I samband med Elins död ska det också ha inträffat flera mirakler och hon blev helgonförklarad den 31 juli 1164. Hon blev då Sveriges första kvinnliga helgon.

Det sägs att Elin fick sitt ena finger avhugget då hon mördades. En blind man ska ha fått sin syn tillbaka då han tog blod från fingret och strök det över sina ögonlock.

Ett kapell byggdes över källan och det finns nedskrivet att kapellet fanns där år 1373. Det revs 1759 och delar av det användes till att renovera S:ta Helena kyrka och även bygga stenbron som finns bredvid källan.

Källan finns kvar än i dag och ligger nära Pansarvallen vid P4.

Elin i paddan

Den som känner för att gå en promenad i Elins Skövde och samtidigt lösa ett mysterium kan ladda ner appen Elins mysterium. Spelet genomförs enklast på en ipad eller liknande platta. Den som inte har tillgång till en egen platta kan låna en på turistbyrån eller stadsbiblioteket i kulturhuset.

Spelet går ut på att man ska lösa ett uppdrag genom olika ledtrådar som man hittar på sin promenad genom stan. Spelet skapades för två år sedan av studenter på högskolan.

Källor: Bland annat Riksarkivet och Svenska kyrkan.