15 jun 2015 17:24

16 jun 2015 07:49

Polisen söker bevis under tidspress

NYHETER: Mordet på 17-åriga Lisa Holm

Polisen arbetar nu febrilt för att samla bevis mot de två män som misstänkts för mordet på Lisa Holm, vilket bland annat innebär fler tekniska undersökningar. Förhoppningen är att man ska göra fler fynd så att de två binds starkare till mordet.

Förra söndagen kom Lisa Holm aldrig hem till Skövde efter att ha avslutat sitt arbetspass i kaféet i Blomberg på Kinnekulle.

Snart drogs en stor sökinsats i gång, poliser och ett stort antal frivilliga som anslöt till Missing people sökte igenom ett stort område runt Blomberg. I fredags kom det besked som ingen ville ha – Lisa Holm hade hittats död någonstans inom sökområdet.

Otroligt många människor har engagerat sig i hennes försvinnande och sedan det fruktansvärda, att hon aldrig skulle komma tillbaka.

Blomsterhav

Vid kaféet på Kinnekulle har människor sedan i lördags lagt blommor, teckningar, tänt ljus – på måndagen var platsen framför byggnaden som ett hav av blommor. I Skövde är det vid Livets brunn på Hertig Johans torg som människor tänder ljus och lägger blommor som en sista hälsning till Lisa Holm.

Samtidigt arbetar polis och åklagare för att samla ytterligare bevis mot de två män som i fredags kväll hämtades in till förhör av polisen och senare anhölls misstänkta för mord. De två är bröder som tillfälligt arbetar i området kring Blomberg där de också bor. De är i nuläget skäligen misstänkta vilket är den lägre misstankegraden.

Begärs häktade?

Om de häktas – förundersökningsledaren, vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har till klockan 12 på tisdag att begära dem häktade – på den lägre misstankegraden blir de bara frihetsberövande i en vecka, en så kallad utredningsvecka. Även en kvinna, gift med en av männen, är brottsmisstänkt. Rubriceringen är grovt skyddande av brottsling. Skövdeadvokaten Peter Falck har förordnats som offentlig försvarare för kvinnan.

Lyckas polisen få fram ytterligare bevis som binder de misstänkta hårdare vid brottet kan de häktas på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Då häktas de i så fall i två veckor och det ger lite andrum.

– Vi måste samla så mycket bevis som möjligt, det handlar bland annat om teknisk bevisning och det arbetet pågår bland annat i de avspärrade områdena vid Blomberg, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman.

Avspärrade områden

Fyra områden är avspärrade, bland annat byggnader i närheten av kaféet, en gård någon kilometer bort och ett bostadshus.

Om de misstänkta begärs häktade kommer häktningsförhandlingarna troligen att hållas på tisdagseftermiddagen eller under onsdagen i Skaraborgs tingsrätt i Skövde.

Förra söndagen kom Lisa Holm aldrig hem till Skövde efter att ha avslutat sitt arbetspass i kaféet i Blomberg på Kinnekulle.

Snart drogs en stor sökinsats i gång, poliser och ett stort antal frivilliga som anslöt till Missing people sökte igenom ett stort område runt Blomberg. I fredags kom det besked som ingen ville ha – Lisa Holm hade hittats död någonstans inom sökområdet.

Otroligt många människor har engagerat sig i hennes försvinnande och sedan det fruktansvärda, att hon aldrig skulle komma tillbaka.

Blomsterhav

Vid kaféet på Kinnekulle har människor sedan i lördags lagt blommor, teckningar, tänt ljus – på måndagen var platsen framför byggnaden som ett hav av blommor. I Skövde är det vid Livets brunn på Hertig Johans torg som människor tänder ljus och lägger blommor som en sista hälsning till Lisa Holm.

Samtidigt arbetar polis och åklagare för att samla ytterligare bevis mot de två män som i fredags kväll hämtades in till förhör av polisen och senare anhölls misstänkta för mord. De två är bröder som tillfälligt arbetar i området kring Blomberg där de också bor. De är i nuläget skäligen misstänkta vilket är den lägre misstankegraden.

Begärs häktade?

Om de häktas – förundersökningsledaren, vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har till klockan 12 på tisdag att begära dem häktade – på den lägre misstankegraden blir de bara frihetsberövande i en vecka, en så kallad utredningsvecka. Även en kvinna, gift med en av männen, är brottsmisstänkt. Rubriceringen är grovt skyddande av brottsling. Skövdeadvokaten Peter Falck har förordnats som offentlig försvarare för kvinnan.

Lyckas polisen få fram ytterligare bevis som binder de misstänkta hårdare vid brottet kan de häktas på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Då häktas de i så fall i två veckor och det ger lite andrum.

– Vi måste samla så mycket bevis som möjligt, det handlar bland annat om teknisk bevisning och det arbetet pågår bland annat i de avspärrade områdena vid Blomberg, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman.

Avspärrade områden

Fyra områden är avspärrade, bland annat byggnader i närheten av kaféet, en gård någon kilometer bort och ett bostadshus.

Om de misstänkta begärs häktade kommer häktningsförhandlingarna troligen att hållas på tisdagseftermiddagen eller under onsdagen i Skaraborgs tingsrätt i Skövde.