16 jun 2015 06:00

16 jun 2015 06:00

Inga konsekvenser för allmänheten

Konflikt mellan Brandmännens riksförbund och SKL

Konflikten mellan Brandmännens riksförbund, BRF, och Sveriges kommuner och landsting, SKL, ska inte behöva leda till några stora konsekvenser för tredje man, bedömer Rickard Johansson, förbundsdirektör för Räddningstjänsten östra Skaraborg.

Strejkvarslet som trädde kraft klockan sex på måndagsmorgonen, innebär i stora drag blockad mot arbete utanför ordinarie arbetsschema och vissa specifika arbetsuppgifter. Däremot kommer deltidsbrandmännen som är anslutna till Brandmännens riksförbund att fortsatt utföra räddningstjänst- och livräddande sjukvårdsuppdrag.

– Varslet slår främst mot arbetsgivaren och kommer i värsta fall att öka arbetsbördan för övriga heltidsbrandmän, men jag kan inte se att det är något som kommer att drabba allmänheten eller tredje man, säger Fredrik Anemo, deltidsbrandman och lokalt BRF-ombud.

24 i Skövde

Ungefär samma bedömning gör ledningen för Räddningstjänsten östra Skaraborg som har 180 deltidsbrandmän i sin organisation, varav 24 återfinns i Skövde.

– Som varslet ser ut i dag kan det innebära begränsningar för organisationen internt, däremot väntar vi oss inga stora konsekvenser för tredje man, säger förbundsdirektören Rickard Johansson.

Den stora stridfrågan i konflikten rör deltidsbrandmännens beredskapsersättning.

Strejkvarslet som trädde kraft klockan sex på måndagsmorgonen, innebär i stora drag blockad mot arbete utanför ordinarie arbetsschema och vissa specifika arbetsuppgifter. Däremot kommer deltidsbrandmännen som är anslutna till Brandmännens riksförbund att fortsatt utföra räddningstjänst- och livräddande sjukvårdsuppdrag.

– Varslet slår främst mot arbetsgivaren och kommer i värsta fall att öka arbetsbördan för övriga heltidsbrandmän, men jag kan inte se att det är något som kommer att drabba allmänheten eller tredje man, säger Fredrik Anemo, deltidsbrandman och lokalt BRF-ombud.

24 i Skövde

Ungefär samma bedömning gör ledningen för Räddningstjänsten östra Skaraborg som har 180 deltidsbrandmän i sin organisation, varav 24 återfinns i Skövde.

– Som varslet ser ut i dag kan det innebära begränsningar för organisationen internt, däremot väntar vi oss inga stora konsekvenser för tredje man, säger förbundsdirektören Rickard Johansson.

Den stora stridfrågan i konflikten rör deltidsbrandmännens beredskapsersättning.