16 jun 2015 07:00

16 jun 2015 07:00

Prinsparet gillade tårtan

SLOTTET: Martin Lundell från Skövde ansvarade för bröllopstårtan

Martin Lundell från Skövde ansvarade för sin andra kungliga bröllopstårta under den gångna helgen. Men bakade, det gjorde han inte.

Martin Lundell är vd för branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer, och tårtan på prinsbröllopet var den andra kungliga bröllopstårtan som Martin ansvarade för. Den första serverades på kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.

Nu senast var det tre medlemmar i svenska konditorlandslaget, Fredrik Borgskog, Göteborg, Frida Leijon, Uppsala och Mattias Ljungberg, Stockholm, som bakade.

Martins roll är marknadsförarens och lobbyistens, och han bakar nästan aldrig.

– Jag deltar någon gång ibland. Men varför ska jag baka när det finns andra som gör det så mycket bättre?

Tårtan, eller snarare de 15 tårtorna som var placerade på en spiralformad ställning i polerat aluminium, bestod av fyra lager: rabarber, hallon, jordgubbar och pistage. Även yoghurt fanns med bland ingredienserna. Tårtan var täckt av vit chokladglasering med silverränder.

– Vi hade tre förslag som vi presenterade för prinsparet, och de gillade den här bäst. Prinsen ville lägga till pop rocks, ett godis som smäller när man tuggar på det. Det var en lite udda idé men det blev jättebra, och det smällde verkligen.

Till tårtorna gjordes 150 rosor samt en krona i draget socker, alltså smält socker som man formar till konstverk.

– Varje ros tar 20–30 minuter och tid är pengar. Med allt inräknat kostade varje tårtbit cirka 1 000 kronor.

Martin bodde större delen av sin uppväxt i Skövde och flyttade härifrån 1996.

Martin Lundell är vd för branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer, och tårtan på prinsbröllopet var den andra kungliga bröllopstårtan som Martin ansvarade för. Den första serverades på kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.

Nu senast var det tre medlemmar i svenska konditorlandslaget, Fredrik Borgskog, Göteborg, Frida Leijon, Uppsala och Mattias Ljungberg, Stockholm, som bakade.

Martins roll är marknadsförarens och lobbyistens, och han bakar nästan aldrig.

– Jag deltar någon gång ibland. Men varför ska jag baka när det finns andra som gör det så mycket bättre?

Tårtan, eller snarare de 15 tårtorna som var placerade på en spiralformad ställning i polerat aluminium, bestod av fyra lager: rabarber, hallon, jordgubbar och pistage. Även yoghurt fanns med bland ingredienserna. Tårtan var täckt av vit chokladglasering med silverränder.

– Vi hade tre förslag som vi presenterade för prinsparet, och de gillade den här bäst. Prinsen ville lägga till pop rocks, ett godis som smäller när man tuggar på det. Det var en lite udda idé men det blev jättebra, och det smällde verkligen.

Till tårtorna gjordes 150 rosor samt en krona i draget socker, alltså smält socker som man formar till konstverk.

– Varje ros tar 20–30 minuter och tid är pengar. Med allt inräknat kostade varje tårtbit cirka 1 000 kronor.

Martin bodde större delen av sin uppväxt i Skövde och flyttade härifrån 1996.